Продукция за над 34 млн. лева залежава в складове край Силистра

Причината са ниските изкупни цени
17 фев 2023 06:05, Красимир Ангелов
50
Продукция за над 34 млн. лева залежава в складове край Силистра
Снимка: БГНЕС

Заради ниските изкупни цени, земеделска продукция за над 34 милиона лева залежава в складовете на стопаните в Силистренско, обяви за БТА председателят на Областния съвет на земеделските кооперации в Силистра Боян Димов.

Причината според него е неконтролираният внос на евтината земеделска продукция от Украйна.

"Цените на торовете и препаратите, които са ни разрешени от ЕС да ползваме, са много високи. Така нашата продукция е с много по-висока себестойност от тази, която внасяме от Украйна. От септември досега цената на пшеницата падна със 100 лева на тон. Хамбарите са пълни, а с всеки изминал ден се приближаваме до следващата жътва на пшеница и рапица", каза Димов.

В момента цената на българската пшеницата е около 500 лева за тон, което е значително под себестойността й. Според Боян Димов на голяма част от стопаните ще се наложи да продават на безценица, за да освободят място за новата реколта.

Много от тях ще бъдат принудени да теглят кредити, за да си осигурят финансов ресурс за новата кампания. Не са изключени и фалити в бранша, предупреди той.

"По-големите производители имат ресурс и спестявания, но е възможно част от по-дребните земеделци да фалират", смята Димов.

Подобна е ситуацията и в Румъния. Представители на сектора от двете държави предлагат продукцията по коридорите за солидарност да преминава транзитно през държавите членки на ЕС, без да остава на европейския пазар.

(БТА, Александър Леви)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Споко ве...Европата ще ви компенсира,гласувайте пак за продажните ни политици и всичко ще е ок.....🤣🤣🤣
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бъларските управници трябва да направят всико възможно България да стане важма селскостопанска страна. Въпреки натиска на Франция например. Нидерландия дължи огримния си дял печалба от износ на селкостопанска продукция благодарение на позването на собствен газ. Обаче газ вече няма да се добива там, първо, защото почти е изчерпанл 2. защото все по-често стават размествания на земните пластове. А Украйна скоро няма да има предишното производство, вдва ли ще се продължи и зърнената сделка ...
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последните кризи повече от ясно показват, че с пазарна икономика, с частен бизнес държавите НЕ са устойчиви. Всички най-големи богаташи, всички най-доходоносни бизнеси са оказаха неспособни да се справят, защото разчитат на бързи обороти, защото нямат финансови и др, резерви. Отнася се и за най-възхваляваните, като елктронната индустрия, авотомобилостроенето, авиостроенето, всичко. Системата е противоестествена, всичко в света е във взаимна връзка и затова ВСИЧКИ елементи трябва да се ценят.
34
2
 
14
 
! Отговори
Попов преди 1 година
Тези производители си получиха евросубсидиите, получиха и помощи(сериозни!) заради войната в Украйна. Ако и при това положение не могат да си продадат продукцията, по добре да станат рибари по Дунава
33
3
 
4
 
! Отговори
Но пък преди 1 година
толерастно и солидаЖно спасихме продукцията на "братска Покрайна" и напълнихме джоба на Зеленоида,за да има достатъчно бЕло в бункера :)Бг-то - вълци го яли!
32
1
 
8
 
! Отговори
Альоша преди 1 година
Ами браво, ето нещата си идват на мястото полека
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Цените на торовете и препаратите, които са ни разрешени от ЕС да ползваме,са много високи.Така нашата продукция е с много по-висока себестойност от тази, която внасяме от Украйна."__ Е СЕГА ВИ СТАНАХА ЯСНИ ЦЕЛИТЕ НА ЕС ДОГОВОРЕНИ С ГЛАВНАТА БГ ПРЕГОВАРЯЩА МЕГЛЕНА ПРЪМОВА!!!... НА КОЛОНАТИТЕ СЕ ПОЗВОЛЯВА...
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така са били изкомандвани продажните българскиполитици- марионетки от шефството в сащ. Къде са намесени сащ нищо хубаво не се случва.
29
0
 
6
 
! Отговори
Шпека преди 1 година
Спекулата винаги струва скъпо или на хората или на шпековете!
28
1
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
ама нали продукцията от украина трябваше да върви към африка какво правив българия как се е наместила в нашите хамбари
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не разбираш, вече е изкупена предплатена със субсидии, а гние, за сметка на негодна продукция влагана в храните.
26
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами освен населението като тукашен ***, да вземе да им я изкупи на тройни цени, че да имат за джипове, а!?
25
1
 
25
 
! Отговори
да го... преди 1 година
Най долното племе сред "земеделците"-алчните зърнари...
24
0
 
28
 
! Отговори
анономен преди 1 година
Хлебна пщеница почти не произвеждаме, а само внасяме. Пшеницата родно производство е за фураж. А покупните цени са борсови. Де не ми реват, а да си продават зърното на цената на която се предлага- ще преживеят една година да не си купуват нови коли.
23
0
 
7
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Земеделец 17 Така е . И като включиш и превоза от Украйна до нас.......?
22
13
 
16
 
! Отговори
Всъщност преди 1 година
Причината е вносът на мухлясало зърно от Украйна, което ни накараха насила да го купуваме, за да спонсорираме фашистите в Киев ! Защото никой не им го ще !
21
0
 
22
 
! Отговори
добруджанец преди 1 година
айде стига, малките производители са продали на зелено. Малко са тези които имат задържани тонове. Големите задържат за да продадат скъпо.И как така, държава във война, с население мигриращо бие цената с включен транспорт? Да не говорим, че от години ядем украинско жито.
20
0
 
23
 
! Отговори
kolio преди 1 година
Как не ви е срам?Изкарвате пари колкото банките и ревете!Тези приказки от 1001 нощ на някой друг ги говорете.
19
0
 
26
 
! Отговори
циник преди 1 година
Алчността понякога се наказва.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"От добро сърце ли? От грижа за нас? Айде моля..." - Може би има и добри хора? Защо автоматичнонпруемаме, че всички са зли о лоши?