Цената на дървесината полетя, има ли решение на проблема?

Това доведе до съкращения в дървообработващи фирми
Обновена: 21 фев 2023 11:01 | 21 фев 2023 11:00, Красимир Ангелов
19

Много заводи в дървообработващия сектор у нас са готови да спрат работа заради високите цени на дървесината. Какво е решението?

"Цената на дървесината е една от най-високите доставена при крайния потребител - производителя. През последната година е над 100% увеличението. Две са причините - ограничено производство при повишеното търсене. След Ковид кризата при дървообработването  има голямо търсене на мебели и дървесни материали. Втората причина - през 2021 г. служебното правителство, в лицето на министър Бозуков, издаде заповед за ограничаване с 30% на възобновителните сечи в горите на възраст над 12 г., което създаде вакуум на пазара", заяви представителят на Браншова камара на дървообработващата и мебелна промишленост Петър Дишков в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Той посочи, че дърводобивът у нас е на ниво от средата на миналия век. Работи се със стари руски машини, извършва се примитивен дърводобив.

"Имаме огромен потенциал от гори, които трябва да се стопанисват правилно. Дървесината, ако не се добие, създава огромни здравословни проблеми в гората, едва 8% от горите у нас са естествени. Нито един бранш не иска да влияе негативно върху гората. Нужно е устойчиво стопанисване, насърчаване на механизирания дърводобив, който е щадящ и проследим", призова Дишков чрез Bulgaria ON AIR.

По негови думи стана ясно, че над 60 000 човека работят в сектора. Над 50% от българските дървопреработватели работят с намален капацитет.

"Изпратили сме писмо до министър-председателя с молба за съдействие. Разговори са водени и с последните министри на земеделието и горит", заяви Дишков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма решение съанахме пустиня
14
2
 
38
 
! Отговори
имаше решение преди 1 година
Трябваше да не намалявате засаждането на нова гора след преврата. Досега за 34 години щеше да има пораснал повече материал за сеч. Ама вие главно крадяхте, палихте и изнасяхте "обгорена", дървесина. С минимум разходи за подновяване, за да са печалбите на максимум.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евроатлантическа инфлация няма и няма да има . Това е само усещане за инфлация . Гласувайте за членство до последния българин.
12
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Не само цената на дървесината е по-висока. Всичко поскъпна при служебните правителства. Поради това и сегашните политици искат да има редовно правителство. Но пък, то си имаше такова, но лидери като тези на Герби, ДПС и ИТН му гласуваха вотна недоверие. Искат само избори да има, за да получават субсидии. А пък, те парите български свършиха отдавна. При това, не само тези за партиите и техните лидери.
11
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да спре износът на дървесина. ЕС да се топлят на газ и зелена ел енергия.
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 8: какви закони - ти да си чул да се приеме един закон в помощ или защита на хората, няма! Виж за увеличение на заплатките си веднага го приеха с 1 въздържал се. Иначе нормалните закони ги дърчат с години и накрая нищо. Трябва да разберете едно - правителството НЕ ГО интересува за вас, роби.
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
важното е че племето си бере дърва безплатно. А нормалните, за тях никой не го интересува. Нали онези 240 тулупа си вземат 10 бона заплатка, и отделно по 100 бона под масата чрез рушвети и какво ги интересува за робите. Бееее бееее, спете още офце. А мецду другото редовна практика да се сече без разрешителни и после глоба 1000лв, хахахаха смях
8
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който реже и преди това убива здрави дървета на гората, бял ден да не види. Не ви щем мебелите от плоскости. Затваряйте.
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има, но закъсня. Отдавна трябваше да се приеме закон за забранана спекулата и да се сложи таван на основни стоки и услуги. Обаче нали точно управляващите карат монополния бизнес, то не им изнася този закон и не са го поръчали на лобистите-изпълнители за приемане.
6
5
 
28
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Ако има все още останали гори, ще спасите поне тях от резачките на ДПС
5
2
 
29
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
Oooo... ми те подкупните чичковци 20 години и повече си затваряха очите, те пътищата се разбиха и потънаха от претоварени камиони и ремаркета с трупи.., които отиваха къде? В Румъния, в Сърбия, в Гърция... Над 20 години се сече нелегално и на поразия... ама тия където "сякоха" сега ги боли шмайзера щото за тях ще има дърва, ще има и ток, и парички безкрай... а бедните.. знаете какво.
4
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде сега дърварите, по-късно и мариците. Затваряй!
3
5
 
28
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Корнииии, къде са дървата от 60лв? :)))))))))))))))))))))
2
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има да. Да се вземат мерки срещу дървената мафия. Малко невероятно звучи, защото никой не се опълчва на ДПС, ама се налага вече
1
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скъпо или не- в селата около Карлово пред всяка къща има по 20 кубика пресни, пресни дръвца и лятото ceляндypите ще реват, че заради изсечените гори, които лично са изгорили, им се надоднили съборетините.

Спонсорирани публикации