Мандрите у нас изкупуват мляко от Румъния, Унгария и Украйна

Много фермери се опитват да се отърват от животните си
21 фев 2023 10:29, Анисия Иванова
60

Ниските изкупни цени на млякото в България принудиха много животновъди да излязат на протест. Те алармират, че мандрите у нас са започнали да изкупуват мляко от Румъния, Унгария и Украйна заради по-високо качество.

"Това е естествен процес, няма как мляко, което влиза в България на рампа мандра, да струва под 90 ст. при изкупна цена през януари 1,30 лв. във ферма", заяви фермерът от Драчево Михаил Михайлов в "България сутрин".

Той обясни, че млякото идва от Украйна с автомобили с полска и румънска регистрация, защото украинците са затруднени с пласирането на суровото мляко и го предлагат млякото на каквато и да е цена, защото то не може да оцелее повече от 4 дни.

"Качеството е едно и също. Отговаря ли на стандарта, е добро, в противен случай то просто не се приема", категоричен е Михайлов.

Според него голям проблем с мандрите са закъснелите плащания.

"Себестойността на млякото е 1,10 лв., плюс още 1/3 разходи за другите животни във фермата, а цената сега пада под лев с вноса, който дойде. Тези пари за издръжката на фермата трябват всеки ден", подчерта Михайлов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента много фермери се опитват да се освободят от животните си, защото не могат да оцелеят – трябва ресурс, който да се дава целенасочено. Михайлов също е намалил броя на животните в своята ферма.

Слагането на добавки в млечните продукти той коментира така: "Допустимо е от законодателството и пазарът ги приема, защото са по-евтини и това донякъде пречи в нашата търговия на чисти продукти, тъй като цената няма как да е една и съща".

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
До 48 преди 1 година
"Колегите от..."Топ коментар!
46
2
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
в украина с какви препарати пръскат фуражите разрешени ли са в ес
45
1
 
2
 
! Отговори
Ветеринар преди 1 година
До Анонимен 48 HACCP си беше още отначало извор на корупция. Колко фирмички се нагушиха от нея само...
44
0
 
3
 
! Отговори
Котка преди 1 година
До Статистик В грешка си баце. Генерална грешка. Бъркаш мандраджиите с краварите, дето стават по тъмно да бачкат. Те карат трактори и атевета.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У нак няма фермери. Има влекачи на евросредсгва и измамници. Като тоя пчелар в Бургаско с хилядито кошера и двама работници, дето орева че го проверяват. Ми ще реве я.... като не го навряха в затвора... герой ще го изкарат още малко.
42
3
 
10
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
Фермер с Дачия не съм видял , всичките са с Мецедес , Бентли и тн . Българина най много наказва като му бъркат в джоба . Явно хората спряха да им купуват скъпите млечни и го усетиха и ревнаха . Ако не намалят цените , нищо няма да се промени .
41
2
 
14
 
! Отговори
Най-вече преди 1 година
От ***.РАДИОАКТИВНИЯ *** ЗА БЪЛГАРИТЕ,ЗЪРНО И МЛЯКО!! ПОСЛЕ ЕС СЕ ПРЕСМИВАТ НА БЪЛГАРИЯ,ЧЕ СМЕ НА ПЪРВО МЯСТО ПО СМЪРТНОСТ,ЕТО ГО И ПРОБЛЕМА КОЙТО ВИ СПЕСТЯВАТ МЕДИИТЕ.ЯДЕМ НАЙ-ГОЛЕМИЯ *** В ПРАВ ТЕКСТ ДА ВИ ГО КАЖА,И В ТОВА ИМА НАМЕСА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО С ФАЩИСТКОТО ТАКОВА!! ОСТАВЕТЕ,ЧЕ Е ПО ЕВТИНО ТО ИМА ЗАЩО ДА Е ПО-ЕВТИНО,НО У КАУФЛАНД МЛЯКО 3ЛВ ЛЕКО РЕЗРЕДЕНКО С ВОДИЦА.ЕС И САЩ ОТ 30Г УПРАВЛЯВАТ ТУК ТОВА Е ИСТИНА! НАЩЕ ПОЛИТИЦИ СА *** АЛЧНИ ЗА ПАРИ
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колегите от БАБХ сега се потят и червят, ХАССЕП системата стана на пух и прах. Гарантиран произход на суровини? Съпровождаща документация? Анализ на суровините? Срок и температура на съхранение?
39
4
 
6
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
Такива си са партизините и тези от наследниците им от Герб. А пък, след това казват, че други са им виновни за скъпите сирене и кашкавал. Примери да тикава са Бойко Борисов, Наско Сираков и много други от българските политици и акзионери на клубове като този от Подуяне.
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Частник е с име и качество. Така успява , но по бавно. При колектива име няма. Парите идват бързо и бързо свършват, без качество и неясен край. Защото произхода на капитала е общ / партиен, общински , мафиотски , офшорен, на рекетьори/
37
2
 
20
 
! Отговори
Мхм преди 1 година
Само в Абсурдистан евтиното изкупно мляко е причина цените да се вдигнат с 400%.
36
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преживните са опа-сни за климата, и продуктите от тях са вредни за хората и природата, защото оставят въглероден отпечатък. В чужбина фермерите се борят да ги запазят, а тук ще ги бахнат сами. Е зе-че-ните са щастливи, в Бг един проблем по малко ще имат.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До42. Е кой са тия частници , като нямат име. А пишат някакви инициали и накрая ООД , АД. И ако се разровиш излезе партийна групировка.
34
4
 
31
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 1 година
Нито във войната ни е проблема, нито в ковида, не слушайте тъпуците неземни а проследете парите. Парите от вдигнатите цени на яйцата и доматите, на което и да е, не отиват в Украйна, в Русия или Бомбай ! Парите влизат в джобовете на българския частник, алчен кожодер, производител и търгаш. Не слушайте ши.б.а.ните бизнесменчета какво ви лъжат за войни и пазари
33
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато другарете създадоха колективите. С насили отнеха собствеността на частните земеделци, ферми ,мандри. Видя се, че от тия колективи качество не излиза. А нещо по-лошо стана. Хората се криеха в тях и си крадеха, колкото си искаха до днес . Цели поколения живееха в завличаме от общото. При частника е друго. Работи за името си. Качеството е от значение
32
8
 
16
 
! Отговори
Тенгри яко в дупако преди 1 година
Проблема е, че покрай тази война, България, както е колония на САЩ, така стана и колония на Украйна, ръйш ли! Сичкуту ***, дет са произвежда в Украйна са пласира в България, то не беха шоколадите на Поросенко, то не беше фармацевтика, зърно, мляко... Само синеоки, дългокраки и русокоси украинки нема внос, а се внасят вакли укри, гаче ли, си ги немаме тука в предоволно количество;))) Не съм доволен от Украйна! ДА СЕ ЗАКРИЕ!
31
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скъпо е и няма да купувам. Още повече украинско. Ще ям пържоли с бира и за мен въпросът е приключил.
30
1
 
14
 
! Отговори
Да вземат да преди 1 година
премахнат посредническата роля на мандрите и да оставят фермерите сами да търгуват продукцията се - така и ние потребителите ще имаме от къде да си купим истинско мляко и сирене и фермерите ще оцелеят. Вече даже не става дума и за цената.
29
2
 
11
 
! Отговори
ИСТИНСКИ КОМУНИСТ преди 1 година
Другарки и другари ! Инфлацията произлиза единствено от АЛЧНОСТТА НА ЧАСТНИКА, НА КАПИТАЛИСТА ! Частника ви вдига цените, никой друг. Вижте къде отиват парите. Когато цените се вдигнат от производителите а заплатите ви останат същите парите от тази разлика отиват в търбуха, в джоба, сметките на частника, капиталиста единствено. Каквото и да мислите и правите, докато не унищожите тези ваши убийци, винаги ще ви избиват и мачкат.
28
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вие ако искате бойкотирайте, аз ще си купувам. Интересно ще е да се види патриотическия ви бойкот. Пазарът няма дори да разбере че някой го бойкотира.

Спонсорирани публикации