Десетки са бежанците у нас, но знае ли държавата здравния им статус?

Необходимо е изграждането на работеща информационна система
28 фев 2023 19:52, Красимир Ангелов
18

Необходимо е разработването на единна информационна система, която да обслужва и координира целия поток на бежанци в България и то не само за тези от Украйна. Това е един от изводите от изследване, проведено от Националната пациентска организация за достъпа до здравеопазване на украинските бежанци у нас.

Идеята е, че по този начин ще може да се управлява цялата информация за постоянно пребиваващите на територията на България хора, дали имат личен лекар, какъв е статусът им и друга подобна информация.

Като цяло бежанците от Украйна имат осигурен достъп до здравеопазване в България и са доволни от него. Качеството на получената медицинска помощ се оценява високо. Налице са обаче редица административни трудности и неуредици, които затрудняват получаването на здравна помощ.

Близо 80 на сто от украинците не са запознати с процедурата по избор на общопрактикуващ лекар, а на над 60% се е налагало да заплащат за прегледи, става ясно още от изследването.

Темата коментира в предаването "Директно" на телевизия Bulgaria ON AIR Мартин Грънчаров, правен съветник към Националната пациентска организация.

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата естествено нищо не знае ,също какви цели имат тия ромове ,дали не са терористи също ,но нали сме слуги на ЕС си затварят очите че ги лекуваме и храним безплатно на гърба на българския народ
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Афгонците трябва да се изпращат при тези които предизвикаха тяхната емиграция, както и укаинците.
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Липсата на здравен статус особено на Украинците, които имат пълен достъп до общественото здравеопазване е силно обезпокоително имайки предвид, че са на първо място в Европа по брой заразени със СПИН
5
1
 
4
 
! Отговори
Десетки са бежанците преди 1 година
Красимире, ти друсаш ли се или да? Има ли момент, в който да си на себе си и това, което пишеш, да има общо с реалността?
4
1
 
7
 
! Отговори
До Асан преди 1 година
Асанеее, дека е тва ТКЗС? Има ли такво в БГ?
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само здравен статус, вие пола не им знаете, а нали Зеленски иска насила да му ги докарвате да се бият, че не останаха укри на фронта
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В затвора ще имат здравен статус и регистрация. Защо не спазват българските закони за нелегално преминаване на границата? Нелегалните ще спрат да идват веднага след ареста и осъждането на един микробус с 50 нарушители на границата. По социалните мрежи всички нелегални мигранти ще разберат, че ги чака затвор и ще спрат да идват.
1
3
 
4
 
! Отговори
Дунчо преди 1 година
До Асан...Каква е разликата с украинците, моля.

Спонсорирани публикации