Европрокуратурата със 143 разследвания у нас за измами за половин милиард

Наложен е запор на имущество за 6,5 милиона евро
1 мар 2023 10:14, Елка Василева
35
Европрокуратурата със 143 разследвания у нас за измами за половин милиард
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската прокуратура представи днес доклада за дейността си през 2022 г., в който се отчита, че в България се водят 143 разследвания по съмнения за измами с бюджета на ЕС за общо 492,6 милиона евро, предаде кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Миналата година са започнати 101 от тези проверки, свързани с разходи за 176,3 милиона евро. Проверките по повод измами с ДДС са за щети на стойност 2,6 милиона евро.

По искане на прокуратурата на ЕС е бил наложен запор на имущество за 6,5 милиона евро. Повдигнато е едно обвинение, 11 случая са приключени без последици, 25 са предадени на съд, 19 случая са обединени.

Проверките се водят по 204 сигнала, получени от българските власти, 36 - по данни от частни лица, девет сигнала са постъпили от институции на ЕС. По едно от делата се очаква решение, по едно е произнесена първоинстанционна присъда, едно съдебно решение е обжалвано, по едно се води дело на втора инстанция, едно решение е окончателно, показват данните.

Най-често се разследват измами със средства, изплатени по случаи, несвързани с обществени поръчки (94 случая), на второ място са обществените поръчки (45), 16 случая са за предполагаема корупция, 11 са за злоупотреби. Най-често се разглеждат случаи, свързани със земеделието (42), регионалното развитие (25) и други програми на ЕС (22), се отчита в доклада.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
жив преди 1 година
Много разследвани ще докажат , че са невинни както Бобокови, Баневи ,Боко и плеяда върли изпечени мошеници. Парите им са скрити далече, само някой безработен ще се окаже собственик на крадливата фирма.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ибан Геишев и Мистър 10 сантиметра си намериха майстора - европрокуратурата на Кйовешито. Пак ще ни освобождават отвън, както Русия и Съветската армия. Сега ще ни освобождава от герберското робство Европейският съюз. А казват, че не сме били освободени от фашизма. Те, фашистите, сами щели да се предадат и да се самонакажат, както днешните. Илюзии и лъжи от новите ни историци и политици. Колкото Испания сама се освободи от фашизма 1944 година.
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шибанистан няма да се оправи докато има *** който гласуват за киряк олигофреняк и дайбългарски отпадняк
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И това е само с европейските средства, а какво грабене се случваше с бюджета, ама ние имаме прокуратура само колкото да им плащаме заплатите, за друго нищо не стават.
21
0
 
2
 
! Отговори
Смех.. преди 1 година
...ПО-ДОБРЕ КЪСНО ..ОТКОЛКОТО НИКОГА!ВСЕ Е НЕЩО....
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само половин милярд? Не вярвам да са толкова малко.
19
0
 
5
 
! Отговори
999 преди 1 година
ЕДНО решение е окончателно. Не казват кое е то. Имаше 1 осъден с минимална присъда.:))))
18
2
 
6
 
! Отговори
предизботен ПР, преди 1 година
евтини циркове и зрелища за народа...
17
1
 
9
 
! Отговори
ЕС преди 1 година
НАЙ- ГОЛЯМАТА ИЗМАМА В ЕС Е ЗА КОВИД " ВАКСИНИТЕ", ЗА КОИТО ОЩЕ ПЛАЩАМЕ МЕЖДУ 3- 5МЛН НА МЕСЕЦ!!! НО НА КЬОВЕЩИ НЕ Й СТИСКА!!! ПОЗОР!!!
16
0
 
4
 
! Отговори
15 преди 1 година
и Путин не мой ви уварди, крадците на евро фондовете, па не му е и до вас точно сега :))))
15
0
 
7
 
! Отговори
ЧЕТИТА БАБА МАРТА преди 1 година
...ПАК ЩЕ СИ ПЛАЩАТЕ ЗА ГЯВОЛЪЦИТЕ!!!!НЕМА ЛАБАВО!
14
1
 
9
 
! Отговори
Кеф.... преди 1 година
България ше плаща за гяволъците на ЧЕРВЕНИТЕ кхмери у нас....
13
2
 
5
 
! Отговори
Еврогешеф00тура мани преди 1 година
и кво файда йок ни евро върното ни осъден в пандиза че тя Урсула само колко милялда отпъна бедна вие фантазията
12
2
 
4
 
! Отговори
крадците преди 1 година
у затвора , и Путин не мой ги спаси
11
7
 
6
 
! Отговори
ПП+ДБ+БСП+ГЕРБ преди 1 година
В България измами и корупция няма . Това е дезинформация за опорачаване на изборите но ние напук пак ще спечелим. Народа е с нас .
10
0
 
8
 
! Отговори
ЧЕСТИТА преди 1 година
-БАБА МАРТА-
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля резултатите да се броят като брой осъдени, та ако така ги гледаме резултата им е 0 и трябва да бъдат закрити понеже само им се плаща без резултат.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те в Брюксел много честни, когато вървяха проектите защо спахте мили прокурори, сега вече се сетили - ефект нула ще има от вашите проверки а и вече повечето хора ви пикаме на съюза, ще си стоим извън всеки съюз вече, ама от съюзи цени тройни заплати 10 пъти по-ниски.
7
0
 
2
 
! Отговори
ТОВА преди 1 година
Е ВЪРХА НА ,,БАЙРА,, СИГУРНО-ЕЙ ,МНОГО ИМА ЗА РЕНДОСВАНЕ
6
2
 
12
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
Чета информацията в най-реномираната финансово икономическа медия в България. Просто не мога да повярвам колко некомпетентни хора работят в Министерството на финансите на България. Според статия в Инвестор, според МФ през януари прогнозният БВП е 15,5 млрд. лева. Според прогнозата на същите финансисти от министерството, за февруари 2023 г., същият този прогнозен БВП е вече 250 млрд. лева. Според мен, и калкулатора ми, би трябвало България да има постоянен прогнозен БВП. Честита 2023 г.

Спонсорирани публикации