3 март или 24 май трябва да е националният ни празник?

Според Методи Андреев датата 3 март е избрана по политически причини
Обновена: 3 мар 2023 15:33 | 3 мар 2023 15:04, Нели Христова
340
3 март или 24 май трябва да е националният ни празник?
Снимка: БГНЕС

“Важно е българите да се отърсят от митове. Нашата история е населена с митове, които не са в наша полза и не храни нашето достойнство. Дори днешният ден е ден на Русия в България. Но нищо добро за България чак толкова не се е случило на този ден”. Такова мнение изрази в студиото на NOVA икономистът Евгений Кънев.

“Тази дата случайно е станала национален празник, просто защото 20 април не бил удобен за консерваторите тогава. По същият начин и Съединението е било отхвърлено”, допълни още той. Кънев е категоричен - националният празник трябва да обединява, а не да разделя народа.

Според общественика и бивш депутат Методи Андреев датата 3 март е избрана по политически причини. “Историята е била политическо оръжие. На днешния ден, това което честваме - подписването на Санстефанския договор - там България я няма”, каза Андреев. По думите му “българите имаме ниско национално самочувствие”, което е в резултат от “това насаждане през десетилетията - чувството на благодарност към нашите освободители”.

Ако приемем 24 май за наш национален празник обаче, ще има битка с Русия, която също празнува тогава, коментират още Кънев и Андреев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЯМАМ РУСИ КОСИ!НЯМАМ ЧИПО НОСЛЕ!НЯМАМ СИНИ ВОДНИСТИ ОЧИ И НЕ СЪМ СЛАВЯНКА!ДАЖЕ НЕ СЪМ БЛЯТКА!ГЛЕДАМ И ОКОЛНИТЕ ..АКО ИМАТ СИНИ ОЧИ ИЛИ СА С ТЪМНА КОСА ИЛИ С ЧЕРНА!ПОВЕЧЕТО СА ТЪМНОКОСИ В БЪЛГАРИЯ!НЕ СМЕ БРАТЯ С ТЕЗИ ПИЯНИЦИ!
267
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУСНАЦИТЕ БРАТСКИ СПЯТ ПЕТ ВЕКА,ВОДЯТ 18 ВОЙНИ С ТУРЦИТЕ, И ВСЕ НЕ МОГАТ ДА ПРОБИЯТ НА ПРОЛИВИТЕ И СЛЕД ЕДНА ДЕСИТИЛЕТНА ПРОПАГАНДА ПО ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ НАСТЪПВАТ ПРЕЗ ДУНАВ, ОЧАКВАТ НАСЕЛЕНИЕТО ДА ПОМАГА.АКО НЕ Е БИЛА ПОМОЩА НА БЪЛГАРИТЕ ОТНОВО ДА СА ИЗГУБИЛИ.В СЪЩОТО ВРЕМЕ СТРАТЕГИЧЕСКИ СА ОТСТЪПВАЛИ БЕЗ ДА СЕ ИНТЕРЕСУВАТ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ НА БЪЛГАРИТЕ! И КАКВО ПОЛУЧАВАТ БРАТЯТА БЪЛГАРИ-АВТОНОМИЯ И РУСКА ОКУПАЦИЯ С ГОЛЯМАТА ЛЮБОВ КАКТО И ЗАДЪЛЖЕНИЯ ДА ПЛАЩАТ НА РУСИЯ И ДА ИЗДЪРЖАТ ОКУПА
266
3
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ейййй. ..руснаците знаят, че НЕ са славяни...м.а "братя" били...хахаха
265
2
 
5
 
! Отговори
До степан преди 1 година
Щото не си спас....С.м.Е.ш.к.о. С лозунгите си за русия се обърни в кремъл. Тук е България и ЕС!!!
264
1
 
7
 
! Отговори
До 276 преди 1 година
Без Българската азбука русите немаше да могат да говорят глупости и лъжи!!!
263
5
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Разбира се, че 24-ти май. 3-ти март започва руската окупация в България. К.в.о да празнуваме?
262
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без 3ти март нямаше да има 24 май.Спрете с тъпите въпрос навръх празника.Народът е единен за 3ти март,1 шепа со росоиди няма да ни избират национален празник
261
5
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
22 септември, денят на обявяване на Независимостта на Царство България, е празникът.
260
3
 
6
 
! Отговори
Мънго джери преди 1 година
С управници като нашите на България ще отива 8-ми март за национален празник.
259
0
 
3
 
! Отговори
сдруги думи преди 1 година
Пропагандата не спира . Че чак прекалява . Или от страх. Или за още малко пари. Познахте ли се ? Бахухахааъ
258
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е,че три милионна България,живяла 500 години под турско иго със смачкан и уплашен народ не можеше да се освободи сама.Затова стига спекулации и упражнения по темата и за датата.Вчера видяхме хиляди млади хора,които празнуваха и това казва всичко.
257
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от капацитети!
256
3
 
5
 
! Отговори
Dam преди 1 година
Предлагам 2 февруари, и без това само безполови форумни драскачи останаха, едните се кланят на ссср другите на бенджамин.
255
6
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Днешното състояние на Русия не бива да изкривява историческата истина.3-ти март е началото.Без Освобождението ще празнуваш 24-ти май,ама друг път.
254
6
 
6
 
! Отговори
Без Гроб преди 1 година
Граф Николай Игнатиев като доказан по гениален и успешен дипломат от Бисмарк самичък освобождава България като обезчестява на мирния политически фронт умственоувредения *** българофоба юдейчето Лорд Дизраели..................Докато е жив Граф Николай Игнатиев Руската Империя е в безопасност но умира от старческа мърт и Николай Втори го закъсва...............Васил Левски е обесен за незнайно какво детеубийство от тефтера му без турчина да открие трупа......Къде са ТРУПОВЕТЕ Турция?
253
5
 
8
 
! Отговори
Баретата преди 1 година
6/22 септември
252
2
 
9
 
! Отговори
A преди 1 година
А защо да не е гергьовден, васильовден или бабинден?Честит 3ти март. Поклон пред всички загинали наши и чужди, освободили България
251
9
 
14
 
! Отговори
Върл Левскар преди 1 година
Граф игнатиев е доволен ,че Апостола е обесен , и че всичко е добре . Четете историята !По турските закони тогава не се е прилагала смъртна присъда.3ти март е поробване от имперска русия . Нарочно с малки букви .Не признават обединението и късат пагоните на Батемберг .Ние сме Българи , не сме славяни .
250
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 262 Но точно Климент Охридски пише за Константин Кирил Философ, че е "родом блъгаринь". А св. Климент е ученик на солунските двама братя!
249
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати провокациите на журналята. Първом за деня на АБВ-то ще ни оспорят гърците, Кирчо и Мето били гърци, второ Климент Охридски разпространител и създател на кирилицата ще го спорят македонците че е ниен, трето и Русия - приемницата на Византия и християнството, няма да се зарадва. Русия не приема че азбуката е българска, по скоро била от македонските земи, според Путин. А македонските земи, не ясно дали са Вардарски или Егейски или Пирински, без уточнение. Така че 24 май ще е спорен.

Спонсорирани публикации