Тестват системата за ранно предупреждение за бедствия в края на юли

"BG Alert" е предназначена за смарт телефони
7
Тестват системата за ранно предупреждение за бедствия в края на юли
Снимка: Pixabay

В края на юли трябва да започне тестването на системата  „BG Alert” за ранно известяване при бедствия. Тя е предназначена за смарт телефони. Това обяви главен комисар и съветник на вицепремиера Николай Николов пред Нова телевизия.

„Освен, че ще имате предупреждение, че може да стане наводнение в даден район, ще получите инструкции какво следва да направите. Все още в света няма система, която предупреждава за предстоящо земетресение. Има приложения върху различни платформи, които регистрират трус до 200 км и с аванск 3-4-5 секунди да кажат, че се е случило такова. Подобна информация не е предназначена за евакуация. По-скоро е за автоматичните системи, спиране на тока, асансьорите”, обясни Николов.

Той допълни, че от днес започна доизграждане на националната система за ранното предупреждение и оповестяване.

„Това е системата, която чуваме на 2 юни, както и съобщението за техническа проверка. Около 50 и повече процента от населението на България ще може да получава речева информация по тези системи. Гръбнакът на тази система са висоговорителите и сирените, които сме чували. На следващо ниво са медиите. Отделно в тази система има 28 000 абоната – ръководители на държавата", коментира още главният комисар.

Експертите обмислят и обединение на всички системи за язовири и опасни реки. Сигналът ще бъде изведен в София и оттам ще може да се управляват всички процеси, поясни Николов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
8
 
! Отговори
албанки преди 1 година
Подгряват тенджерата със жабетата. Обаче жабите не се усещат че ще ги сготвят. То друго и не може да се очаква от тях. Циркове .
3
1
 
3
 
! Отговори
дам... преди 1 година
Ама не ме интересува някакво бъгаво приложение!
2
2
 
4
 
! Отговори
Важен Въпрос преди 1 година
Защо системата "BG Alert и Акустичните уредби за бедствия и аварии се контролират от мафиота Юлиян Борисов Георгиев от Перник,кой дава достъп на това лице до критична инфраструктура, беше си позволил да говори пиян по уредбите в град София!?
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Гърция ми се включи такава система (за буря). Започнаха да пищят на всички телефоните (главно българи) и настана истерия. Бурята беше лек дъжд с гръмотевици.

Спонсорирани публикации