Броенето на бюлетините ще се излъчва на живо и ще се прави запис

Записите ще бъдат качени в интернет платформа
38
Броенето на бюлетините ще се излъчва на живо и ще се прави запис
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Какви ще са устройствата за видеонаблюдение при броенето на бюлетините, кога ще бъдат доставени и как ще се борави с тях, трябва да отговорят от "Информационно обслужване" и Министерство на електронното управление. Техническото осигуряване на видеонаблюдението е дейност, възложена на МС, който я възложи на Министерството на електронното управление - респективно на "Информационно обслужване". Това обясни пред БНТ Росица Матева, говорител и зам.-председател на ЦИК.

Изборният ден ще протече както и досега, но за разлика от предходните избори, сега избирателите ще имат възможност да избират дали да гласуват с машина или хартиена бюлетина.

По време на гласуването през целия изборен ден няма да има видеонаблюдение, за да не се притесняват избирателите, че някой ще записва за кого са гласували. Тези устройства, с които ще се осигурява видеонаблюдението на изборите, ще се включат след като приключи изборният ден, след като председателят на СИК обяви неговия край, уведоми РИК и се обяви край на изборния ден в цялата страна, обясни Матева.

Тя заяви, че имат уверение от Министерството на електронното управление, че устройствата ще са такива, че много лесно ще се включват - буквално със зелено и червено копче. Ще има стойка, върху която ще се поставят. Задължението е да бъдат насочени така, че да се вижда масата, върху която ще бъдат броени бюлетините. Ще се излъчва и попълването на протоколите и подписването им.

Изискването на ЦИК е устройствата да са с такава разделителна способност, за да се вижда как е гласувал избирателят, номера на партията и коалиция и номера на преференцията. Трябва да се записва и звук, за да се чува какво обявяват членовете на СИК, които вадят бюлетините.

В населените места, където липсва интернет или има технически причини, ще бъде извършен запис. Навсякъде едновременно с излъчването на живо ще се прави запис. Записите ще бъдат качени в интернет платформа, за да бъдат гледани впоследствие.

По подобен начин се правят изборите в Южна Корея, каза Росица Матева.

Тя напомни на членовете на СИК, че на страницата на ЦИК ще бъдат качени в електронен вариант протоколите, така че могат да започнат да правят симулации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: изборибюлетини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдаличихме се от Латинска Америка и се доближихме опасно близо до Африка.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се надяваме този път простото Киро с кодовете които знае да не може да манипулира измамните мадуровски машини както предишните няколко пъти и тогава разписките от машините не се брояха. Аз лично предпочитам да гласувам с хартиена бюлетина както се гласува навсякъде по света. Машините отдавна ги изхвърлиха почти навсякъде.
19
1
 
0
 
! Отговори
газчорапинаметало преди 1 година
До Анонимен 15 Много отдалече си се разтреперил!А по-спокойно,м!
18
0
 
3
 
! Отговори
ШОКИРАЩО преди 1 година
Пребройте броят на партийно назначените хора по ограмната раздута администрация. После добаве и техните роднини --- РЕЗУЛАТ ОЧАВАЙЩА непробиваема СТЕНА.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Непрекъснато ни гърмят в ушите да пестим хартия, да не получаваме фактури за ток, телефон, вода и др., а накрая те ти налагат хартия за избори, това не е ли лицемерие.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мога да ви гарантирам само едно - ще има"технически проблеми" по време на броенето :)
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хвърлени пари на вятър! Нещо като ваксините с изтекъл срок на годност.
14
1
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Айде радев готви се за импийчмънт и бъди сигурен, че БСП ще гласува срещу теб, ще ти върнат ресто.
13
1
 
4
 
! Отговори
Все тая измама преди 1 година
Купените гласове ще премажат всички мерки
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Счупете машините! Изгорете бюлетините! Саботирайте изборите на войната и властта, която ще ви изпрати всички на Източния фронт!
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 3 "Мен от САЩ не ме е страх. Там президента се сменя на 4 или 8 години. Страх ме е от нашите "братя" руснаци дето имат несменяемо диктаторче 20+ години дето много го е яд че го наритаха от всякъде и се мъчи да закопае колкото държави може дето преди бяха васали на СССР." - Ясно, значи според теб Байдън управлява САЩ, така ли? хахахаха Не мога да повярвам, че още съществуват възрастни хора, които вярват в дядо Коледа, но... :) ... налага се да повярвам, щом има подобни коментари. хахаха
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А обработката на докладите ще я дават ли на живо? ... :) ... Там се прави схемата. Няма как да подкупиш всички председатели в комисиите във всички секции, обаче да напълниш джобчето на някой на по-високо ниво от ЦИК би свършило работа. Предполагам, че хората в секциите си вършат работата нормално, но след като предадат докладите си, на високо ниво се правят някои "корекции"... :) ... Ако схемата се правеше в секциите за гласуване, никога нямаше да въведат видеонаблюдение там.
9
1
 
2
 
! Отговори
СССР преди 1 година
Какви камери бе обитацииии,ще напускам камерата с лак за коса ,и ще гледате предаването Добро утро Кой е зад паравана.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Камери в Турция ще има ли? А самата сделка за камерите заснета ли е?
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нема да се плашите, Хартиената коалиция се е погрижила за всичко. 97% от председателите на СИК са от ГЕРБ-ДПС.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този от инф. обслужване е ходил в щaтитe на инстpyктaж колко да са "правилните" резултати на изборите. Както навремето ЦВ. Yхотo ходеше на спявка по същия начин по времето на cикаджията. А тук още има хора, които вярват и си мислят, че от т. нар. "избори" и от гласа им зависи нещо.. Ако бяхме общество и суверенна държава, тези хора трябваше отдавна да са подведени под отговорност и с тежки присъди за държaвна и3мянa! Медиите обаче услужливо мълчат и не задават "неудобни" въпроси.
5
0
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Всички членове на секциони комисии,ще станат медийни...звезди. Затова е необходимо,да се...гримират,вчешат,поизмият,да си изрежат ноктите на...ръцете,да си измият зъбите,може и пломбите да...оправят,да си сложат новите дрехи и най...важното е да гледат...весело,като политик на предизборен...плакат.Не е изключено след тази...изява да им се отвори кариера и в шоу-бизнеса,защото то друго...сериозно нещо в България...няма.
4
11
 
3
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Мен от САЩ не ме е страх. Там президента се сменя на 4 или 8 години. Страх ме е от нашите "братя" руснаци дето имат несменяемо диктаторче 20+ години дето много го е яд че го наритаха от всякъде и се мъчи да закопае колкото държави може дето преди бяха васали на СССР.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като в Африка. 1,2,3... 1000 с викове.
2
1
 
10
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Оказва се, че някъде по същото време, случайно и почти незабележимо, шефът на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов, който е несменяем на поста вече близо десетилетие, отива на посещение в САЩ. Стои близо седмица и се прибира в понеделник. Никой не го пита защо. Какво точно е правил представителят на тази фирма, която брои гласовете на българските граждани, защото ЦИК не брои.Та какво е правил този чиновник в САЩ? Дали не е ходил там да получи инструкции кой иколко да получи на тези избори?

Спонсорирани публикации