Каква е ролята на адвокатите в спасяването на българските евреи?

Според адв. Пороминска спасението им е дело не на държавата, а на народа
10 мар 2023 22:51, Йоана Цонева
17
Каква е ролята на адвокатите в спасяването на българските евреи?

Вчера и днес отбелязваме 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи от Холокоста.

"Това е събитие, което не е достатъчно известно в обществеността или е забравено в последните години, но е събитие, за което самите евреи казват, че е духовно пробуждане и духовната памет на човечеството. Това е тяхната висока оценка, а тя е такава, защото Българската православна църква и българските адвокати са движещата сила в това събитие", заяви адвокатът Елка Пороминска пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ мнението на много израелски граждани е, че това е дело на народа, но не и на държавата, защото по това време тя приема Закон за защита на нацията.

"Българинът е показал своята човечност, своята липса на каквито и да е предразсъдъци по отношение на това кой какъв е, каква религия изповядва. В центъра на София в триъгълник са 3 много големи храма на 3 различни религии, което говори що за народ сме и трябва да сме горди", категорична беше Пороминска.

Според нея толерантността у нас се е запазила, независимо то това колко ни е трудно и какви ежедневни проблеми имаме. "Ние сме разделени, но в трудни, тежки моменти сме като голям юмрук. Дано не ни се случи скоро да изпадаме в такива, за да доказваме, че сме нация. Разделението е приоритет на нашите политици", добави Пороминска.

"Съдебната система действа, но тя е много натоварена и най-големият проблем е бавността ѝ, а тя произтича от множество недостатъци във финансиране, обезпечаване на достатъчно добри кадри. Не е нормално човек да получи правосъдие след 5, 10, 15 години или повече", коментира Пороминска.

Тя смята, че проблемът с главния прокурор е привнесен и не е толкова важен за обикновените хора, та дори и за тези, които ще са подсъдими или ще попаднат под властта на прокурора.

"За мен е проблем това, че се сложи преграда пред гражданите да имат защита от Върховния съд, която е в зависимост от това дали ще успее адвокатът да напише нещо като научен труд по темата на делото", отбеляза Пороминска.

"Насилието не е само наша болезнена тема. Тук се поставя въпросът с Истанбулската конвенция, която беше подписана, но няма как да бъде ратифицирана. Проблемът с Истанбулската конвенция и с насилието е в това, че не се прочете добре или не е била добре преведена", изтъкна Пороминска.

"Проблемът е пак във финансиране, в създаване на центрове, в които такива пострадали лица могат да се обърнат, да бъдат защитени, да се отделят от насилника, насилникът да получи възмездие за това, което е извършил", добави адвокатът.

Нейното мнение е, че макар и да се променят законите, България има добро законодателство, но всяка промяна води до ново усложнение и до нова съдебна практика, ново дописване от Върховния съд, според неговата гледна точка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то останали някой от българския народ,който не е участвал в спасяването.Май само тия ,дето не са били родители тогава,ама не е сигурно.А адвокатите сигурно са били посредници,вземали са подкупите,както днес от престъпниците
10
4
 
1
 
! Отговори
Deft преди 1 година
Sionistka ***....Advokatite sa im vragove...
9
0
 
0
 
! Отговори
Der преди 1 година
...dreme im za sioistkata paplach
8
1
 
6
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
Никаква.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Италианските фашисти са се обръщали един към друг с думата другарю. Другаря Дуче са казвали на Дучето.
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте претопляли тази стара манджа за да не ни се разсърди и ядоса другарката Урсула, която е потоствена нацистка. Млко, че нацистка Украйна губи ми сега и това.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е общото между истанбулската конвенция и спасяването на евреите? Доколкото знам българите спасили евреите не са били застъпници за лгбтизфш правата.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преиграваме с тази тема.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сага, ако си срещу хамериканската позиция, те товарят и теб на влакът.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-безполезните в обществото искат да си препишат заслугата. Адвокатите нямат никаква заслуга, ако не е бил народа със сопите да застане пред влакът са щяли да заминат както са изисквали западните ни съюзници от Германия, всички други страни са се съгласили включително Франция само великия български народ е казалне както казахме не на препаратите и намордниците.
1
0
 
11
 
! Отговори
Друг адвокат преди 1 година
"Нейното мнение е, че макар и да се променят законите, България има добро законодателство" Добро за кого?