Д-р Бацелова: В момента сме в сезона на варицелата и скарлатината

Ваксината за варицела е с много нисък обхват, посочи специалистът
15 мар 2023 10:10, Красимир Ангелов
27

Бум на варицела се наблюдава във Великотърновска област. Засегнати от заразата са седем от десетте общини в областта.

"Нормално е да има бум, тъй като в България ваксината за варицела е с много нисък обхват, прилага се у нас от 2019 година. В момента е сезонът на варицелата, на скарлатина, така че е напълно очаквано. Няколко години заради противоепидемичните мерки срещу Ковид-19 бяха ограничавани контактите на децата, а варицелата си е изключително заразно заболяване", обясни епидемиологът д-р Христиана Бацелова в ефира на "България сутрин".

По нейни думи ваксината е най-сигурният начин да се предпазим.

"Пациент, който е доказан с варицелa, трябва да остане в изолация за определено време. Хоспитализацията не е задължителна, тя се налага по преценка на лекаря. Ако лицето е в тежко състояние, тогава се налага хоспитализация", уточни д-р Бацелова пред Bulgaria ON AIR.

"Заболяването започва с грипоподобна симптоматика, излиза един много характерен обрив. Той започва от окосмената част на главата или в устната кухина. Малките деца може да отказват да се хранят. След това обривът може да излезе отпред на корема, по гърба, накрая по ръцете. Характерна е отпадалност, нервност", обясни епидемиологът .

По нейни думи вирусът е изключително заразен, затова 95% от населението е преболедувало варицелата в детска възраст.

"Ваксината може да се приложи от 9-месечна възраст. Тя може да се поставя на контактни лица до 3-и или 5-и ден от контакта и ще предотврати разболяване на тези контактни", подчерта д-р Бацелова.

Какво каза тя за ваксините за коронавирус вижте във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, едно време какви болести, какви пандемии имаше само...
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забравени болести от години се завръщат поради простотия и мръсотия.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
16 и 19 си говори сам. Занимава се жената.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Досега никога не е имало ни скарлатина , варицела и други подобни шарки. Плашене му е майката, след ковид-истерията, не затихват а даже и се усилват. Трябва да са наплашени и подчинени хорицата, да не протестират срещу високите цени и застоя.
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
помните ли когато всички умряхме от ковид? весели времена бяха...
18
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 16, с конспиратори е невъзможно да се спори - стават само да им бръкнеш леко отзад, и после да им гледаш сеира, както правя аз! Хахах, един такъв преди време беше писал че толкова намразил ваксините, че даже и тези по имунизационния календар (за тетанус и дифтерит) нямало да си сложи! Посъветвах го да прочете първо какво представлява тетануса, и да се замисли какво прави, ама това е положението - на невменяем акъл няма как да налееш!
17
3
 
1
 
! Отговори
Име преди 1 година
До Анонимен 10, Така е, прав/а сте,че са образовани. Но са много продажни! Също така те не са участвали в изобретяването на конкретен продукт/препарат, за да знаят как точно влияе. Те просто пеат песента на производителите.
16
2
 
5
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Много дрънкаш. Аре млъквай вече.
15
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 15, когато видиш как боледува детето ти ще си пормениш мнението! Ха да си видял как го боледува възрастен това..... ще осъзнаеш колко нискоинтелигентен си! Не вярвай на другите.... готов ли си да експериментираш със здравето на близките ти? Толкова ли са просветен в света на медицината? Смяташ ли, че си в позиция да вземаш подобни решения? Краткият отговор е НЕ :) Останалото е в ръцете на неквалифицирани плямпала във форуми :)
14
5
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
Повярвахме ти. Хахаа
13
5
 
9
 
! Отговори
До 10 от 9 преди 1 година
Първо: лекарите не са лекари, а търговци Второ: Бацилова е пропагандаторка и много хора си загубиха живота, вярвайки на розовокосата и ваксинирайки се. А тя прибра достатъчно пари, за да лъже. Трето: лекарите НЕ са най- образованите хора в държавата - това е мит и с нищо не са повече от една сервитьорка, или един водопроводчик. Има и още.
12
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да забравя един конспиратор в началото на ковид - пандемията, постоянно всеки му пост във Фейсбук беше как вирус нямало, и всичко било измама, а в един хубав ден конспиратора пише - "Защо ми изчезна обонянието, какво пуснаха пак?" ХАХАХАХАХАХА
11
6
 
11
 
! Отговори
Оркестър Вагнер преди 1 година
Укропитеците донесаха тея зарази, и са 7 пъти по-спинозни от сънародниците ни. Ама трябва да сме демонократи-евросклеротици ...
10
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9, конспираторе, ти си едно НИЩО, и няма никакво значение кой според теб трябвало да е "в Сливенския"! Лекарите са едни от най-образованите хора в държавата, и дори и вие конспираторите като го закършите със здравето, ходите да им се молите като на богове да ви избавят, ама иначе някакъв пълен неудачник като теб, тръгнал да праща лекарка в Сливенския? И защо? Защото си т-ъ-п като дъска, и вярваш във вещици и магии ли?
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В сливенския я чакат с нетърпение.
8
4
 
9
 
! Отговори
мак преди 1 година
Струва ми се, че преди войната нямаше бум на тези болести, ако ме разбирате.
7
5
 
12
 
! Отговори
да обясня преди 1 година
Разни представители на фармацевтични компании, обикалят болници и джи пи та и си хвалят стоката. Ако лекарите им изписват буламачите, получават процент. За това и вдигат такава патардия, как ваксините са едва ли не божествени, хипертонията и диабета са нелечими и трябва да се пият лекарства цял живот, фитотерапевтите до един са шарлатани.
6
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахах, конспираторите вече толкова им е взет страха, че само като чуят за някаква болест, и почват да пелтечат за ваксини, трибунали, и не знам какво си! Хахах, абе конспиратори в предизборната кампания участва един като вас - Венци Ангелов - Чикагото, и той във всяко студио ръси вашите същите конспиративни щуротии. Има само един проблем обаче - навсякъде изглежда като луд! Изгледайте някое негово участие, ако се припознаете - спешно вземете мерки!
5
6
 
11
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Как преди да измислят ваксините против Варицелта и дребните шарки, всеки си ги караше и всичко беше нормално, а след това станаха най - опасният мор на света? Че и със закон е задължително това. Пълнят децата с какви ли не "*****" само и само да се слугува на фармацевтичната индустрия.
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доктор Бацилова иска да ни плаши. Достойна заместничка на Кунчев, Кантарджиев и прочие страшници, на които звездите им залязоха със залеза на ковида. Решила и тя да блесне с познания и компетентност.

Спонсорирани публикации