Ще навлезе ли изкуственият интелект в държавната администрация?

Областният управител на Перник написа официално писмо с ChatGPT
17 мар 2023 14:16, Анисия Иванова
36

Областният управител на Перник Людмил Веселинов успя да напише официално писмо с помощта на изкуствен интелект. Документът е входиран в Министерството на земеделието. С него аргументирано се предлага създаването на аграрна полиция.

"От няколко дни използвам технологията, тя е на моето мобилно устройство. Беше ми любопитно с каква скорост работи изкуственият интелект ChatGPT. Учудих се, че за секунди тази технология може да събере данни, които да обобщи, да предложи и изследва примери от европейската практика, за да мотивирам предложението си до Явор Гечев за надграждане на зоополицията за агрополиция", заяви Людмил Веселинов в студиото на "България сутрин".

Анализът на европейските практики е направен за секунди от изкуствения интелект. Дадени са примери с подобни формирования в сферата на земеделието от Италия, Франция, Нидерландия. Областният управител уточни, че търсенето през Google на подобна информация би му отнело дни и седмици.

"Ако една работна група трябва да извършва обстойно изследване само на българското законодателство, това може да продължи с месеци. А тук, с ChatGPT, стана за секунди като става въпрос за практики от целия свят", допълни Веселинов.

По думите му винаги ще се намери кой да окаже съпротива срещу въвеждането на изкуствения интелект.

"Тя много бързо може да се преодолее, когато видим ползите. Възможностите са много широки, може да са в полза на общините, да регулира трафика, да прави анализи за природни бедствия, в писането на кодове", даде пример областният управител на Перник.

Пред Bulgaria ON AIR IT специалистът Спас Иванов посочи, че ChatGPT се използва от години като трансформатор на човешка реч. Създаването му е започнало през 2016 г.

"Системата се обучава с различни видове човешка реч. Когато събере голяма база данни, с подходящите алгоритми се извлича правилната информация и се получава изключителна скорост на обобщение. Може да събере сентенцията, да я съотнесе към база данни в огромни мащаби и да генерира резултат, сходен за интерпретация за човек", заяви Иванов.

Експертът е категоричен, че няма как информацията да бъде манипулирана, а за злоупотреба е нужен огромен ресурс. Гостът допълни, че в сегашната ситуация платформата използва публична информация и никой не рови в лични данни.

"Обобщава неща, които могат да бъдат намерени в интернет. Едното индексира съдържание, а другото - готови отговори. Има редица мерки по пътя, така че всяка информация да има съответните проверки, да се говори за манипулация е несериозно", категоричен е Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Ами при тази тотална липса на естествен интелект в държавната администрация нищо друго не ни остава, освен да вкараме изкуствен такъв, та барем нещо започне да се случва!
33
0
 
1
 
! Отговори
До 31 катя преди 1 година
Е, не познаваш нещата. Сървърите ще свършат голяма част от техническата дейност като един сървър може да свърши работата на един отдел, а може да са нужни и няколко сървъра за този отдел. Отделите да стотици, може би хиляди. Законодателството непрекъснато се изменя, така че и правилата, по които ще работят тези сървъри ще трябва даде изменят непрекъснато под ръководството на тези, които си въобразяваш, че могат да бъдат уволнени.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Катенце, за да заработи този сървър трябва някой да каже какви да прави този сървър, а това са същите тези държавни служители, които смяташ, че могат да бъдат заменени. Е, няма да стане, даже и повече ще станат, ако заработи такъв сървър.
31
3
 
1
 
! Отговори
Катя преди 1 година
Един сървър може да върши работата на всички държавни служители. И затова някой ден ще ги уволнят и бюрокрацията и корупцията ще изчезне. Но засега политиците са против това! Те обичат корупцията.
30
1
 
1
 
! Отговори
Пепо преди 1 година
Предложили на един изкуствен интелект да работи за държавната администрация. А той казал "Аз не съм толкова *** че да работя там!"
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Засега изкуственият интелект може да има силно ограничено използване в държавната администрация, заради сложността на дейността й. Повечето хора не са в състояние даже да разберат сложността на работата на администрацията и те са тези, които твърдят, че администрацията нищо не прави по цял ден.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами като няма друг...
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че той интернета те първа ди проправя път
26
1
 
5
 
! Отговори
Бравус преди 1 година
Да навлиза!Даже изкуственият интелект на пералня е повече от интелекта на държавната,местната и общинската ни администрация които са програмирани само за кражби и далавери!
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естественият интелект не можа да навлезе, но изкуственият може да успее. Но нямам големи надежди.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с този ИИ!Това е един балон,който ще дойде време да се спука!Винаги прогресът е бил индивидуален и плод на съвкупност от главата и ръцете на човек!Ако очакваш машинария да ти подрежда живота,за какво всъщност живеете?
23
1
 
4
 
! Отговори
до щерю преди 1 година
То и термина "либерална демокрация" се оказа, че е всъщност еврейски Троцкизъм за господство над света.
22
1
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Поредното кухо клише е - "изкуствен интелект". Зад него се крие про-ционистки проект, чиято арогантна цел е да добие власт над държавите и да овладе народите по- бързо от когато и да е било...
21
0
 
5
 
! Отговори
гост преди 1 година
Първо трябва да навлезе естественият ....
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, ИИ може и да работи за събиране и обобщаване на данни. Но когато става въпрос за взимане на решения, особено за нестандартни ситуации ще бъде пълен провал. И така и не разбирам защо се нарича ИИ. Никакъв интелект не виждам. Програмата е програмирата от програмист с интелект и може да се движи само по зададените параметри.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напъна за рекламния лозунг "Изкуствен интелект" е все повече народ да разчита на него и да не се образова, интересува и да няма ерудиция. Когато всичко ти се поднася наготово и ти ставаш нещо като пощенска кутия за какво ти е въобще да мислиш.
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавната администрация е за 99% съкращения. ИИ щял да навлиза там... Смях. Тия пишат на тетрадки, тотална функцонална неграмотност- натикало се там да работи за жълти стотинки, дето и чистачка не ги взима и то не знае защо... Абе, кога ли ЕС ще размаха пръст да махаме на 90% тая администрация, не знам. Всичко е заменимо дигитална трансформация в облака.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Божеее....то естествен няма там, за изкуствен ми говорят!
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ти требе скуствин тилект да си напишеш писмо...Тоест експертна система. При използуването на "скуствин тилект" да ти събере информация и да ти я обработи и да ти напише някакво писмо и да не вникнеш в събраните данни и да не ги анализираш внимателно си е чиста проба загуба на стествин тилект, отбиване на номера и даже няма да трябва повече образование.
15
0
 
1
 
! Отговори
Начи преди 1 година
държавна администрация... кабинет и трима чиновника+климатик /работещ/, пита се кой работи? отговор климатика, та в този тон на мисли дрън дрън та пляс... електронно правителство милиони на вятъра и да пиете поне по едно довечера все пак е петък а е...

Спонсорирани публикации