Едни от най-опасните пътища за камиони са в България

Рисковите ситуации на пътя са всекидневие
Обновена: 18 мар 2023 10:14 | 18 мар 2023 09:00, Нели Христова
49
Едни от най-опасните пътища за камиони са в България
Снимка: БГНЕС

България е с най-опасните пътища за шофиране на тежкотоварни автомобили в Европа, според проучване на британска компания за технологии и логистика, цитирано от БНТ.

Международните шофьори се оплакват от разбитите пътища, километричните опашки по границите, липсата на места за почивка и системното нарушаване на правилата за движение, които често водят до инциденти с фатални последици.

"Дунав мост" при Русе е сред най-рисковите участъци за водачите на тирове. Стоян Георгиев е зад волана вече 25 години, но продължава да е нащрек, когато стигне българо-румънската граница.

В Румъния си оправиха пътищата, по-главните пътища, а по нашите пътища с 50 не мога да карам", казва шофьорът Стоян Георгиев.

"Много дупки, вижда се, че е асфалтирано, пък в следващия момент е хлъзгаво при малко дъжд, да не говорим, ако има заледяване", допълва колегата му Красимир Анков.

Рисковите ситуации на пътя са всекидневие.

"Наскоро имах катастрофа защото едни хора бяха решили да запълват дупки на обяд, на булевард "България". Един колега пред мен му беше изгаснал буса и аз докато го видя и го ударих", разказва Димитър Касабов.

Действително в България се случват доста произшествия с товарни автомобили. По-голямата част на пътищата в България както и на този, на който се намираме в момента - Русе-Велико Търново, е с две ленти за движение, тоест една в посока. Има големи наклони на изкачване, на спускане, лоши условия на движение, което предизвиква водачите на тежкотоварни превозни средства да предприемат маневри, свързани с изпреварване, навлизане в насрещната лента за движение", обясяни автоекспертът Свилен Костадинов.

Затова експертите препоръчват ограниченията за автомобили и камиони в конкретна отсечка да бъдат различни.

"При спускане на този вид композиции 50 км е добре да се спускат, за да може да предприемат спиране. Да не се увеличава скоростта, особено когато са натоварени, но този вид ограничение пък е прекалено малък за водачите на леки автомобили и мотоциклетите", смята Костадинов.

През миналата година в Русенска област е имало 1057 пътнотранспортни произшествия. Загиналите са 29, а ранените - 455 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
16
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Едни от най-опасните пътища за всякакви МПС са в България. И това са магистралите на ГЕРБ! Със спестения асфалт и окрадените пари за него.
23
3
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
Британия е извън Европа . Откога някакви цъкачи в интернет казват какво е в Европа . Бас ловя че няма и един километър стаж зад воланан на влекач с 12 метрово ремарке . Пишат си измислени статии .
22
1
 
10
 
! Отговори
ЧЪРЧИЛ преди 1 година
Това е така, защото на тази територия живее най-простото племе в Европа. То - племето крещи че все управниците му виновни, но те излизат от племето. П.П. Надявам се да получа много палци надолу. Това е барометър, че стрелям в десетката.
21
5
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Една и съща евтина помия , последните три години! И все така се надяват отново да излъжат българския избирател! А държавата затъва ли затъва! Е ,за сметка на самодоволните физиономии на едни "Шарлатани", и щатни плювачи по медии и форуми!
20
2
 
11
 
! Отговори
до 22 преди 1 година
построил е на баба ти налъмите, един път не е построил, кра кра и не спря да краде! Това което е построил не струва 1 / 10 от това което сме платили, пътища на европейска цена с индиийско качество, но така е като не си ходил в белите страни жалка гербава калинко! На останалите ви казвам, събирайте сили, ще си върнем държавата. ПП-ДБ
19
12
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Борисов е единственият, който за последните 30 години е построил нещо! И всякакви пара'зити, анонимни и тези по студията, се нахвърлиха да му държат сметка! С "джипката" обикаляше да следи строителството, докато сегашното Недоразумение само върви из студията с някакви проби, да прави предизборна агитация! Те само това си могат!
18
0
 
8
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Хаха Божков избягал - а нещо за Маджо, Маргините, братя Галеви, Ружа Игнатова ?
17
1
 
9
 
! Отговори
до 18 преди 1 година
ти не си българин бе, ти си подметка, цялата държава сме на дъното най-бедните в ЕС, хора втора ръка, дори румънците ни се смеят, жалка гледко
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми Асфалт Паша от Банкя така пълнеше шкафчето
15
12
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
На тия, които не харесват пътищата на Борисов, да пътуват по тези, които са построени преди него, или тези, които са построени за последните две години! Нека е забравяме, че най-много от магистрала Тракия е построено от фирми на Черепа! Сигурно той е разрешил на Борисов , да "краде" и пълни джобовете с ...асфалт?
14
2
 
9
 
! Отговори
д преди 1 година
питайте къде е българския меси Борисов къде е 1/3 от асфалта, да не би да е в килчета?:))))))
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и Божков избяга и никой няма вина.Да сте чули за уволнен наблюдаващ прокурор.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 12...Прав си...Първи сме по бедност.И по най голяма смъртност по време на пандемията Ковид.Все челни места.Няма нищо общо с корупцията.То е като комунист на разпит.Те мълчат и никога не признават вина.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пародия на държава,то с такива мизерници в управлението,които само лъжат,така ще е.
10
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България климата е нещо средно между гръцки и шведски - демек и на двята бряга. Стига сте ни баламосвали. България е балансирана страна - никога не е била номер едно в нищо, но и никога не е била последна в нещо.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бе....Той асфалта се е ,,изпарил"...Много пече в нашета държава.Тия нашите строителни магнати ще ги видите лятно време къде се изпичат....Далеч и невидимо от простолюдието.Чувалпетата с милионите от Магистралите къде заминаха....Гешеф защо не направи брифинг за тях.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
33 години демокрейшън и крадене.Те за това ги държат за топките от Козяк,защото им знаят всичките ошфорни сметки и пеят каквото им кажат.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що бе? 1 милион за 1км с 15см. асфалт. Години на кражба.
6
1
 
2
 
! Отговори
Muuz преди 1 година
До 1Zuum България все води във класациите със най- ниско качество !. . . . . . . . Нека обърнем тогава парадигмата като питаме, къде са най добрите пътища и ще бъдем на последно място!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че ние изобщо пътища имаме ли?...След като в една дупка може да влезе малко агънце.И изобщо да не го видиш...