4 лева не за килограм, а за брой домат в българските супермаркети?

Според КЗК няма причина за високите цени на стоките в магазините
21 мар 2023 20:14, Йоана Цонева
30

Няма причина, с която търговците да оправдаят високите цени на стоките в магазините. Това е заключението на Комисията за защита на конкуренцията след проведените редица проверки в големите вериги.

4 лева не за килограм, а за брой домат - на такива цени продават в един от столичните хипермаркети. Точно заради това Венета избира да купува зеленчуци само от пазара.

"Предпочитам пазара заради цените. Тук доматите са по 3 лв., а в големите магазини са по-скъпи. На пазара има и различни видове, но аз видях по-евтините и тях ще си взема", сподели Венета пред Bulgaria ON AIR.

"Хранителните магазини ги избягвам. Българското си е най-хубаво и най-вкусно. Цените не са от значение", смята, от своя страна, Иван.

Според Асоциация "Активни потребители" цените в магазините ще продължат да са високи до края на годината.  

"Илюзия е, че инфлацията ще изчезне от днес до петък. Тя се спира бавно и то не с еднократни кампанийни действия, а със системна, целенасочена, която дава резултати – не толкова внезапно, колкото хората си представят", коментира Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".

След множество проверки от Комисията за защита на конкуренцията са категорични - значителният ценови ръст на хранителните продукти на едро и на дребно чисто обективно не намира пазарна обосновка в разходите на производителите и другите участници във веригата за дистрибуция.

Според служебния министър на земеделието държавата прави всичко възможно да овладее високите цени на стоките

"Едновременно земеделците са недоволни, защото аз знам изкупните цени на всяка от тях, а едновременно и веригите. Държавата направи нарочен щаб, ние сме с полувързани ръце, защото можем да разполагаме само с това, което може да прави МС и наредби. Чакаме и парламента с редица предложения към тях. Този дебат ще продължи", заяви Явор Гечев.

Проверките на КЗК в търговските вериги продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Да си ги преди 1 година
Ядът тези кочани за 4лв бр.Доматите са пълни с химии и нямат този истински вкус 4лв за,какво да ги дам?
27
1
 
1
 
! Отговори
хамрун Вадуцки преди 1 година
Традиционно се ядат сезонни зеленчуци. Като няма - салати от кореноплодни. На вилата разгънах найлона на парника, събота и неделя ще садя, имам разсад. Ще стане готово началото на юни. Това е положението.
26
0
 
0
 
! Отговори
Сети преди 1 година
Ясно е че е спекула. Ясно че е наложена от най-високо ниво. Целта, освен печалбата? Защо сега ? Може би който не иска да плюска скакалци и червеи да бъде принуден да го прави? Отдавна избягвам големите вериги, от години не съм стъпвал там, освен за нещо конкретно. Но те да фактор. Могат да променят жените и на селския пазар, като плащат повече на зеленчуковите борси. Трябва да се премахнат!Може енергетиката ти да зависи от чуждестранни приумица, макар че не бе трябвало да е ! Храната не!
25
0
 
13
 
! Отговори
от Петрич преди 1 година
Ако госпожата си мисли, че на пазара има български зеленчуци, значи не знае истината. Оранжериите в Петрич и околните села в момента гледат цветя и краставици. Доматите ще излязат след около месец, въпреки, че на всички сергии на пазарите в София пише " домати от Петрич". Две трети от доматите са от Турция, а останалите са от Гърция.
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога сте яли домати март месец?
23
1
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Че кризата е голяма, разбрахме. Каквито и "зверове" да са веригите, веригите има и в Европа и чак такъв произвол там няма. Никой обаче не говори за картелите, за това избрани хора как убиха българското производство. Като че ли забравиха за електронните овце и за повсеместното крадетене, което безнаказано осъществяваха в продължение на години. Продължавайте, пък ще видим докъде ще стигнете.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЛОШО СЕДЛАРОВ, ЛОШО!
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АМИ ЕТО ГО НАЧИНА ДА ВИ НАКАРАТ ДА ЯДЕТЕ ГЪСЕНИЦИ. ЦЕНОВИ ШОК.
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този чува ли се какво говори.Били с вързани ръце ,ами какво търсиш още там.Изкупна цена на млекото 1лв. След пастьоризация в магазините по 3,5-4лв.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 14 Аз съм виждал салата от домати в Англия която беше свежа 3-4 дни в хладилника.Все едно сега си ги нарязал.
18
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън търговците от храма
17
0
 
29
 
! Отговори
Татул преди 1 година
Само да спомена, ако не знаете. Едно време спекулантите са ги бесили!
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега за Великден, на яйце 6 лв..
15
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пластмасовия домат е свеж поне месец. Какви 3 дни?
14
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде да не говорим глупости. Домата да не е от камък? Три дни в магазина и ако не се продаде - отива в контейнера. Кой ще е този търговец печелещ от такава стока? Явно само в журналистическите кратуни
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бабите ви зимата все домати са яли...
12
0
 
25
 
! Отговори
Селско ми е преди 1 година
Може, може, в Одрин си садят домати, чушки, подправки по терасите, на входните врати, така и ние, ще се "адаптираме" към новите цени на зеленчука. Всички избягаха от селата, сега реват за български плодове и зеленчуци. Ми умрЕха бабите и дядовците, където ги гледа'а. Младите да ядат от тейкъуей долнопробните ментаци на храна и биткойните да си ги тъпата. Утре от градските години, седенето на компа и спестените кинти лекарства и здраве ще си купуват
11
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес в детската градина децата учат песничката: "Зеленчуци който не яде, той ще има пълно портмоне"
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз като казвах, че тази година черешите ще ги продават на бройка, а не на кило... никой не ми вярваше.
9
11
 
23
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
А по Бойково време,Бабикян и Минетов и Хаджигейчов дни наред хвърляха тонове домати по сградите в центъра:):):)Хак сега да ви е промяната:):):)