Документален филм разкрива нови подробности за убиеца на Георги Марков

Защо Франческо Гулино така и не е съден?
21 мар 2023 14:52, Нели Христова
177
Документален филм разкрива нови подробности за убиеца на Георги Марков
Снимка: БГНЕС

Това е едно от най-дръзките убийства на Студената война - българският писател емигрант Георги Марков чака автобус до моста Ватерло в Лондон, когато мъж се блъска в него с върха на чадъра си, бутайки малка отровна сачма в крака му. Четири дни по-късно Марков умира.

Документален филм на датската телевизия, излязъл тази седмица, хвърля нова светлина върху главния заподозрян за убийството от 1978 г. - родения в Италия български агент Франческо Гулино, известен като агент Пикадили. Освен това повдига цял набор от нови въпроси за това защо Гулино никога не е бил арестуван за убийството.

Уникален персонаж от Студената война, Гулино бил манипулативна, хамелеонова фигура, която години наред работи за българското разузнаване. Той останал свободен човек до смъртта си през 2021 г., въпреки доказателствата срещу него и Скотланд Ярд, които го сочат като основен заподозрян по случая.

"Той беше майстор в проникването, можеше да влезе във всякакъв вид среда и да стане човекът, който искаше", казва Улрик Скоте, режисьорът на The Umbrella Murder, който проследява историята на Гулино от три десетилетия. "Хората около него умират, а той е като сянка - просто продължава напред."

Гулино е роден в италианския град Бра през 1945 г. и остава сирак в ранна възраст. Той е арестуван за контрабанда в България през 1970 г. и изглежда е бил вербуван от разузнаването на страната, което му предлага избор между затвор или живот на бляскавата сцена на международния шпионаж.

Досието му в българските архиви съдържа подробна информация за обучението и мисиите му, както и оригиналите на множество фалшиви паспорти, издадени на Гулино от българите.

Но страниците, свързани с месеците около убийството на Марков, липсват от досието на Гулино, очевидно, след като разузнавателните служби на страната са прочистили архивите от уличаващи доказателства по време на краха на комунизма. Това направи невъзможно категоричното доказване, че Гулино е човекът с чадъра.

Има обаче много косвени доказателства, които го свързват с престъплението. Печатите в един от фалшивите му паспорти показват, че той е бил в Лондон няколко седмици преди убийството. Малко преди да отпътува за Лондон той е бил в България за това, което е описано като "специално обучение", а бележка в досието му показва, че се е срещнал с шефа на разузнавателната служба за вечеря, което е изключително рядко явление за чужд агент.

Следващият оцелял запис в досието му е пристигането на Гулино в Рим, където той "установява визуален контакт" с български агент, като се разхожда по площад "Свети Петър" с копие на Newsweek под мишница. Това изглежда е бил сигналът, че операцията е преминала успешно. Скоро след убийството Гулино получава най-висока награда.

Марков, писател, който избяга от комунистическа България и започнал работа в Световната служба на BBC в Лондон, се разболява вечерта на нападението и умира в болница четири дни по-късно, на 49 години. Британските власти първоначално били скептични към твърденията на Марков, че е бил отровен, но недоверието се разсеяло, когато в крака му е намерена малка топчица, съдържаща рицин. The Guardian, съобщавайки за убийството по онова време, пише, че то "превръща фантастичния свят на Джеймс Бонд в реалност". Но Скотланд Ярд не успява да идентифицира убиеца.

През 1993 г. британските власти най-накрая се насочват към Гулино като основен заподозрян въз основа на информация от България и екип от Скотланд Ярд го разпита заедно с датските власти в Копенхаген. Въпреки доказателствата, не е извършен арест.

Скоте за първи път се включва в историята на Гулино по това време чрез своя приятел Джанфранко Инверници, италианско-датски режисьор, който познава добре Гулино и иска да направи филм за него. Този филм така и не се случил и Скоте забравя за случая с години. Отравянето с новичок на руския дезертьор Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г. го накарало да поиска да го преразгледа, но когато се опитал да се свърже с Инверници, той открил, че е починал през 2005 г.

"Оказа се, че се е снимал в документален филм за убийството на Марков и е говорил за Гулино. Създателите на филма обещаха да го анонимизират, но не го направиха както трябва и Гулино беше бесен. По-късно двамата отидоха на вечеря и на следващия ден Инверници почина", разказва Скоте спомените на семейството на Инверници пред The Guardian.

Вдовицата на Инверници дава на Скоте няколко кутии с материали, събрани от покойния режисьор, свързани с Гулино, което само задълбочава мистерията. Те съдържали стотици снимки на голи жени, много от тях в порнографски пози, очевидно част от измама, организирана от Гулино, като убеждавал жените, че управлява агенция за модели и ги манипулирал да правят фотосесии и сексуални актове. Било рязко в противоречие с твърдението на повечето от приятелите на Гулино в Копенхаген, че той е асексуален.

Скоте също бил изумен да открие, че години наред Инверници е записвал тайно разговорите си с Гулино и много други хора, с които е обсъждал случая. Кутиите съдържали касети с часове записи на разговори с Гулино. В някои от тях Гулино говори за възхищението си от фашизма. Имало и кутия с вещите на Гулино, включително две копия на Mein Kampf и календар на Мусолини.

Информацията на Скоте разкрива съвсем различна картина на Гулино от тази, която беше известна досега, казва Кристофър Неринг, сътрудник на фондация "Конрад Аденауер" в Софийския университет и специалист по българското разузнаване от комунистическата епоха. "Имаше толкова много неща, които Гулино беше скрил дори от българските си ръководители... човекът беше лъжец от световна класа", казва той.

За Скоте причината, поради която Гулино не е бил арестуван през 1993 г., нито от Скотланд Ярд, нито от датските власти, е мистерия. "Те имаха всички доказателства, че е шпионин. Той е най-големият шпионски случай, който някога сме имали, и остана недокоснат", казва Скоте, който се сдобива с протокол от разпита от 1993 г. Той проследява следите, които предполагат, че Гулино може да е сътрудничил на западните служби, давайки доказателства по други големи случаи в замяна на това да остане на свобода, въпреки че все още няма твърди доказателства.

Екип на лондонската полиция посети България през 2007 г., за да разследва случая още веднъж, и Скоте каза, че Скотланд Ярд са се свързали с него с молба да види неговите изследователски файлове за документалния филм.

Въпреки това през цялото време Гулино остава на свобода. Скоте го интервюира през 2021 г. в неговия малък, мръсен апартамент в Австрия, когато той отново отреча всякаква връзка с убийството. Той умира скоро след това, очевидно сам и без приятели.

"Въпреки че никога не е бил в съдебна зала, той беше наказан като най-самотния човек на света", каза Скоте.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
1
 
! Отговори
ДС+КГБ преди 1 година
подарък за рождения ден на верния другар селянина от правец
151
0
 
1
 
! Отговори
Монархосхемата преди 1 година
Търновград Царев до 1396 има тайна Християнска масонска схема с аварийна Столица Никопол и важната река Янтра която води по суша до град Сушица защото Сърбите ни подслушвали тайните и суша от наши тайни за тях то ест югозападно от Сушица е Македония а югоизточно Пловдив с компенсаторни привилегии заради зулумите там на Крал Калоян...........а град Сушица е Карлово........ЯН БИБИЯН монархосхемата Елин Пелин я наричал и прочие
150
0
 
0
 
! Отговори
Тайната на Бялото преди 1 година
Последният Шишмановец чак до 1396 година управлява от град НИКОПОЛ като градската никополска църква тогава 1396 се казвала Свети Петър и Павел......................Прекръстили му селото на Петър Дънов от село Гробар на село Николово и това е шифърът на Бялото братство.
149
0
 
1
 
! Отговори
пояснение преди 1 година
Родом от Княжево е Георги Марков обявен с инвалидизация по рождение.............Пребития от хора на "кръволока" Цанков "учителя" Петър Дънов от село Гробар прекръстено на село Николово живеел в Изток и е пребит до хотел Плиска и около ПЕТ месеца не може да става от кревата и накрая нулева инвалидизация..........Кобур-Вазата групичка Николай Фол,Вера Фол,Яна Язова намекнали че точно такъв побой само истински професионалисти могат да нанесат и преместилия се в Княжево Петър Дънов се съгласил с тях
148
0
 
2
 
! Отговори
Случаят Фол-1969 преди 1 година
Израстнал в семейство на Християнски ПОПОВЕ Христо Смирненски става жив свидетел как българската армия извършва кървав геноцид над български войници в Княжево което го тласка към БКП но не по убеждения а от гледката на армейски автогеноцид и води разговори-консултации с религиозния роднински приятел НИКОЛАЙ ФОЛ когото нарича:ИСТИНСКИ РИЦАР а по-късно Петър Дънов е пребит зверски до хотел Плиска от хора на "кръволока" Цанков и се премества в Княжево с молба НИКОЛАЙ ФОЛ да го пази от Гешев и сие
147
2
 
7
 
! Отговори
NEW СЛЕДАТА преди 1 година
Има вероятност Италия да са пречукали с рицин Георги Марков които се оказал неграмотен по отношение на Англия и когато се сгромолясва кариерно започва да обижда англичаните с италиански обиди.........Стефан Данаилов му уредили да участва в италианския сериал Октопод подозираните истински убийци на Георги Марков?..............Муамар Кадафи преди да умре каза цитирам по памет:"Харесвам всички и Англия и България харесвам но държавата Италия дължи много милиарди пари на Либия"
146
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така и така не спира интереса към разните служби. Има и други интересни въпроси. Кои служби ни наклеветиха за папата и какво е ставало със Сергей Антонов в затвора? На какви нечовешки експерименти са го подлагали? Как бяха наплашили папата, че си мълча до идването в София чак?
145
2
 
7
 
! Отговори
Октопод и Рацин преди 1 година
НИКОЛА Марков е гражданин на Италия благодарение на което БКП разрешава на брат му Георги Марков да посещава редовно Италия..Изключително късно Георги Марков се премества от Италия в Англия където е посрещнат с фанфари но след това стига самото дъно на цялата си кариера нещо нормално защото е ИНВАЛИД по рождение..Намирайки се на дъното в Англия Георги Марков се изпокарва с нашите Антикомунисти там и залива англичаните с типични ИТАЛИАНСКИ обиди....Тайните Служби и мафия на Италия подозирани?????
144
7
 
18
 
! Отговори
шмatka преди 1 година
Не правете от един предател -герой! Няма кой да вярва!
143
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунистическия агент Георги Марков го превърнаха в герой. Кой можеше по времето на соца да живее в Лондон. Само близки до Партията и лично до другаря Тодор Живков.
142
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кой беше Георги Марков? Близка дружка на Тодор Живков, непременно учавстващ в ловната му дружинка, във всички банкети и истински натегач, отриващ се около него. Обаче един хубав ден дали спонтанно или след като е бил завербуван, цъфнал на запад и започнал да оплюва идола си. Утрепали го. И сега цялата западна пропаганда се опитва да ни го пробута като света вода ненапита и едва ли не морален образец за подражание. Не благодаря, дръжте си го там, без да ни го набутвате за икона.
141
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСЪЩНОСТ ЗАГАДКАТА С УБИЙСТВОТО НА Г.МАРКОВ Е,ЧЕ ПО СТАРА ТРАДИЦИЯ БРИТАНСКИТЕ ТАЙНИ СЛУЖБИ СЕ ОСВОБОЖДАВАТ ПО ТОЗИ НАЧИН ОТ НЕУДОБНИТЕ ЧУЖДИ АГЕНТИ, ОЩЕ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН СЪМНИТЕЛЕН СУБЕКТ, УЖ ИЗБЯГАЛ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ ЗА ДА СЕ ВНЕДРИ В ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ПРОПАГАНДНИ СЛУЖБИ, ЗАЛИВАЩИ ЕФИРА ПО-ОНОВА ВРЕМЕ НАЙ-ВЕЧЕ СЪС СКУДОУМНИТЕ МИСЛИ НА КЪСИТЕ СИ МОЗЪЦИ...
140
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато има Кратунчовци да плащат данъци и да гласуват, ще има заплати за подобни психопати.
139
8
 
9
 
! Отговори
Петърчо преди 1 година
Да беше новичок сега Георги Марков щеше да е жив. Кой да се сети, че има и по-ефикасни начини да убиеш някого? Е сигурно не ФСБ, те даже не знаят какво е пистолет а? Не казвам че ръцете на Путин не са изцапани с кръв (елиминиране на опоненти) ама поне на запад можеха да измислят нещо което няма да прилича на сценарий на индийски филм. Ясно е че зад убийството стоят ДС и КГБ. Проблемът е че тук има такива които си мислят че само те са убивали неудобни за тях хора.
138
2
 
6
 
! Отговори
Роза преди 1 година
Ами този Гулино си е получил заслуженото и без да го съдят!Хубаво ли е да умреш сам,като куче,никому немил и недраг?!
137
4
 
15
 
! Отговори
Име преди 1 година
Убит е - обаче кой не е убит в България - отвличат и деца, семейство Кирови, на Краус - младши му отрязаха пръста.Дрога, наркотици, всичко това е в момента бурна реалност - да, комунизма е една тъпотия, ама - имаше няколко случая на година на тежки престъпления.Никой не иска да се върне комунизма. Ама и да ни пропагандират, че сега е било нормално - не е.
136
9
 
17
 
! Отговори
Смях в залата преди 1 година
В крака на Георги Марков никога не е намирано нищо. Дори англичаните не казват такова нещо
135
3
 
6
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Четох и нищо не видях истината освен за началото и края на статията. Чака ли неволята и тя дошла как пък ли ще проверяват, като има алиби.
134
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
убит от англичаните ненужун и опасен - преживял рязочараванието от "демакрацията"- но службите не можал
133
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вижте писмата на марков до колиегата му от свободна европа