Обективна оценка или политическа намеса е докладът на САЩ?

Имаме още много работа, посочи Цвета Маркова
22 мар 2023 10:35, Красимир Ангелов
59

Сериозни критики получи България от Държавният департамент на Съединените щати в доклада за страната ни за 2022 година. Сред проблемите са посочени незаконни арести, проблеми с малцинствата и медийната свобода.

"Докладът казва, че имаме още много работа, както и че борбата с корупцията не е еднократен акт и не се олицетворява с една политическа промяна, а изисква ежедневни усилия от цялото общество, всички власти, които участват в тази реализация - законодателна, съдебна, изпълнителна. Струва ми се, че от речта на президента имаме заявка за лидиране на този процес от негова страна, с преразпределяне на отговорността в посока към съдебната власт в лицето на Министерството на правосъдието. От друга страна той направи конкретни послания към законодателната власт, като каза какво приоритетно следва да бъде прието след формирането на новия парламент", заяви бившият шеф по сигурността на информацията Цвета Маркова в студиото на "България сутрин".

По думите на Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията докладът е толкова политически, колкото е бил и всеки предходен.

Още по темата
"Това не е инцидентен доклад, той излиза всяка година. Не е случайно, че излиза сега, защото той всяка година излиза по това време. Фактът, че ние в България влязохме в един цикъл от избори, в който всеки един доклад, който се публикува, винаги съвпада с предизборната кампания или с опитите за сформиране на правителство, е съвпадение", каза той.

И поясни, че този доклад не е само за България.

"Държавният департамент прави доклади и такава оценка на почти 200 страни в света. И да, разбира се, той има политически характер, доколкото препоръките, изводите имат политически оттенък, но не бива да се бърка с това, че той има вътрешно-политически характер по отношение на България конкретно, тъй като това са едни констатации и препоръки. Те са обвързани с ангажимент за подкрепа, включително финансова помощ", допълни Марков.

Цвета Маркова не смята, че това е намеса във вътрешната ни политика.

"Аз го възприемам като външна обективна оценка на процеси, които протичат реално в нашето общество. Всеки един от нас има своето лично отношение към този проблем и едва ли има някой, който би могъл да отрече необходимостта от продължаващи усилия в тази посока", коментира още тя пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Според Димитър Марков липсва воля за промяна. Според него докладът посочва няколко неща, които ние си ги знаем.

"Те са обект на оценка от редица други международни институции, неправителствени организации, включително и от нашата организация. Става въпрос за нарушение на правата на човека, свързани с малцинствата. Това не е ново, ясно е, че България има сериозни трудности с интеграцията и че те са често обект на неравно третиране - мигрантите, представителите на LGBT общността, представителите на ромската общност, това са групи, на които България е длъжник", поясни Марков.

Той е на мнение, че трябва по-добро взаимодействие между институциите.

В доклада се казва още, че у нас се шири безнаказаност:

Вижте още във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
БългарияБилаВиновна преди 1 година
пред ромите. Но, "В доклада се казва още, че у нас се шири безнаказаност" - да, ром си харесва парцел, който ти си наследил от дядо си и си прави там нещо като къщурка. Ти вече не можеш да припариш там, ако не искаш да ти се случи нещо. Ромите папат ябълките, узрели там, ти купуваш турски. Жалваш се на кмета и на полицията - никакъв резултат. В късна есен тумбата ромско семейство изсича овошките, за да си осигури по най-лесния начин дърва за огрев. Санкции за тях няма. Това не е ли Параграф 22 ?
42
1
 
2
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Всичките путинофили така се хвърлиха на амбразурата, че са "забравили" да прочетат доклада. Там изрично се казва, че Америка има също проблеми в тези области. И не по малки. Но силата и е в това, че говори и обсъжда собствените си проблеми. Докато тук цари своеобразна държавна "Омерта" по въпросите. Толкова сме си "наред", че се стопихме с близо 3 милиона, останахме военно нефелни, допуснахме ширеща се маргинализация и ромска престъпност, а сега се давим в емигранти. Но пък си е нашето блато, а!
41
1
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Направете такъв доклад за САЩ и ще видите какво ще стане. А темите са много: американският тероризъм, наркотиците, убийството на черни, обратните, и още и още...
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Червен картон за Киро и Радев които работят основно клевети и лъжи пред камерите и ето го резултата нямат едно добро нещо постигнато, нула, дори е надолу и поради тази причина основно плюят по един човек.
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От коментарите разбирам, че България е нормална добре развиваща се държава, а защо тогава от 9 милиона станахме 6 и сме най-нещастната и бързо изчезваща нация в света.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Нечувано да се съобразяваш с доклади на чужди страни. Но така е в САЩ за да отплеснат хората от собствените им проблеми създават нови или търсят нови в други държави. Освен нашите тикви никоя друга страна не ги взима на сериозно. От два дена се говорят глупости по ТВпо нареждане естественомай България не е независима държава а колония
37
1
 
7
 
! Отговори
Относно ЛГБТ преди 1 година
Когато стане въпрос, че в някои ислямски държави се изисква от чужденците да спазват неприемливи за тях норми на поведение, тогава от САЩ апелират да се прояви разбиране спрямо местните традиции. Добре, защо тогава и ние да не можем да изискваме от ЛГБТ да се съобразява с традиционните български нагласи относно лицата с нетрадиционна сексуална ориентация и спрямо онези,които коригират дадения им от природата пол? Нали никой не ги третира като криминални престъпници? Нека и те не ни скандализират
36
1
 
8
 
! Отговори
Точен преди 1 година
За разлика от някоя си Цвета Маркова, българският народ ЗНАЕ, че "обективният" доклад на ДД е груба политическа намеса във вътрешните работи на Българско. Левски го е казал: "Всичка е в нашите задружни сили. Срещу тях не може да удържи и най-унищожителната стихия!" Ни краварска, ни турска, ни руска.
35
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно обективна оценка на положението в България.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
изгорете този 'доклад'
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"...представителите на LGBT общността, представителите на ромската общност, това са групи, на които България е длъжник" Я пак ,България била длъжник на ромската общност ??? Колко % от тая общност си плаща ,данъци ,ток вода и т.н. ?
32
0
 
11
 
! Отговори
Намерете в мрежата преди 1 година
текста на манифеста "Роми за нова политика в България". Още преди 2 години го бяха подписали над 50 000 индийци, не знам след това още колко са го подписали. Всяка точка от този манифест представлява изискване за нови и нови привилегии и получаване на готово на различни блага, узаконяване на племенните им традиции и на незаконно построените им жилища, както и да им бъде подарена земята, върху която са построени. Нали знаете, че много от тези "постройки" са върху частни парцели и властите нехаят?
31
2
 
11
 
! Отговори
ДокладътКоментира ли преди 1 година
бедите, причинявани ежедневно от ромите в България и колко милиарда харчим ежегодно за хрантутене на здави, млади, пълнолетни хора, които никога не са имали намерение да учат, да работят и да плащат данъци? Дава ли се представа за приблизителния брой на обикновени, градивни български граждани, а също и трудови пенсионери, които ежедневно стават жертва на ромски насилия, грабежи и тормоз? Говори ли се в този доклад за ежедневните ромски погроми над българската природа и обществена собственост?
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам дЕдо Байдън да вземе в неговата държава тукашните роми и да си ги обгрижва. Там имат голям опит в областта на интегрирането на кoмaнчu, anaчu и други подобни. Ние явно не успяваме да се справим. Халал да са им.
29
2
 
23
 
! Отговори
Голям въпрос преди 1 година
България била длъжник на ромската общност?!?!?!?!?!?!?!
28
2
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Който не му...харесва,да се...оплаче на Херо Мустфа, Грета Тумберг,или арменският...поп;все същата работа.
27
2
 
15
 
! Отговори
007 преди 1 година
в качеството си на какви дават оценка и акъл на суверенна държава.
26
13
 
2
 
! Отговори
Тошо Острото преди 1 година
Не се шашкайте! България е част от едно семейство, случайно доминирано от САЩ. И като част от това семейство не е редно да се вълнуваме когато ни казват истината. Няма как главата на това семейство да се меси в чужди работи или да не се интересува от съдбата на членовете му. Е, не всеки път ни хвалят ама като не слушаме... Ето, след няколко дни ще ни иведат за гласуване, ще ни назначат правителство, ще ни отпуснат пари за награда, че сме послушни... Не може хем х_я до края, хем душата в рая!
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този доклад е на цру, които се занимават с поддържане на неоколонизираните страни в подчинение.
24
2
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Ако дойдат...марсианците и те ще ни направят...доклад,но ще си приберат и Боко,защото е техен киборг...опитен образец.