На лекар на платен преглед? Цените започват от 50 лева

Медицинските изделия стават все по-недостъпни, посочи Пламен Таушанов
23 мар 2023 08:45, Красимир Ангелов
196

Най-евтиният платен преглед при лекар вече е над 50 лева, а при известен професор без направление цената стига до 700 лева. Медицинските изделия също поскъпват.

"Медицинските прегледи отдавна преминаха 50-75 лв., дори над 100 лв. при лекари, без да са професори и доценти, при зъболекарските услуги нарастването е с 30% и стават все по-недостъпни, каквито стават и медицинските изделия. Ако приемем, че за една тазобедрена става НЗОК заплаща 1500 лв., пациентът доплаща 1500-3000 лв., колкото си реши съответното лечебно заведение", коментира председателят на Българската асоциация за защита на пациентите Пламен Таушанов в студиото на "България сутрин".

Той е категоричен, че медицинските изделия трябва да бъдат заплащани изцяло от НЗОК, без пациентите да си доплащат.

"Имаме проблеми с ортопедията и травматологията: когато възрастен човек си счупи крака или ръката, той трябва да доплати 2-3000 лв. за имплант, пирон или каквото е необходимо", даде пример Таушанов пред Bulgaria ON AIR.

"За новородените Касата не заплаща катетри за подаване на кислород, инкубационни тръби, а имаме 55-60 000 раждания годишно", заяви още Таушанов.

Като проблем той посочи, че НЗОК не определя какво се заплаща с цената на една клинична пътека - каква част е за труда на медицинския персонал, колко за лекарства, колко за хранене. Гостът отново призова цената на клиничната пътека да се промени, както и да има по-добър контрол.

"Имаме сигнали, свързани с медицински изделия, които до преди 1 година си ги плащаха пациентите - 1500-2000 лв., а същевременно не се знае какво се ползва - слагат им боклуци, които изпускаха, а си е платил пациентът. В момента Касата плаща само в коремната хирургия в онкологията", каза още Таушанов.

Председателят на Българската асоциация за защита на пациентите уточни, че ЕК е започнала процес за повишаване на сертификатите за медицински изделия.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
16
 
! Отговори
Сам се лекувам ! преди 1 година
Докато мога ,като ти дойде нещо засукано и си довиждане !Или няма да имаш пари да им платиш или ще попаднеш на някой експериментатор .Така са се овълчили и са се наточили ,че само ,братята ,, ги оправят !
115
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По Конституция : ''Здравеопазването в България е БЕЗПЛАТНО".Айде бе , верно ли ?КОЙ НЕ СПАЗВА КОНСТИТУЦИЯТА ,... А?
114
1
 
10
 
! Отговори
komitataей преди 1 година
БГ резервата заради специалистите е н аводещо място в света по употреба н а антибиотици-честито ще търсите старата система на комунизма
113
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ограбената,потрошената от всякъде нар.държава България нямахбъдеще за следващото и сегашното израсващо поколение
112
0
 
28
 
! Отговори
мак преди 1 година
Така наречената държава има пари преди всичко за придошлите, но не и за свои граждани.
111
0
 
13
 
! Отговори
50лв разходи преди 1 година
Днеска сутринта за 50лв пих едно кафе, купих една кутия адаптирано мляко за бебето и един течен ***. С 50лв. толкова.. Преди 2 години за същото щях да платя на половина.
110
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този народ трябва да се вдигне и да свали от власт Радев.Той е виновникът за всичките беди на държавата.
109
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лекар Той е кадърен но фирмажията го реже, че не дава заплати
108
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лекар Може да е 50 ст. а не 50 лева.
107
4
 
38
 
! Отговори
Възмутена преди 1 година
Безсрамници! Помощта е в повечето случаи никаква! Народът е отчаян и безпомощен! А ,,ромите???! Има ли осигурени роми!? А бежанците???? Как ги лекувате тях??? А украинците????Осигурени ли са, плащат ли си? Хората са болни и тъжни, нямат никаква подкрепа отникъде, няма държава, деца си отиват от болести, които никой не лекува, не могат, няма пари за чужбина...Бой трябва! Ама целият народ да се вдигне!
106
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1 медицинско за работа е 50 лева На няколко места 500 лева. И после отказват и работата.
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимна преди 1 година
Само миналата година изпратих трима от тях.
104
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекарите все пищят какви са заплатите на запад, но не само техните не са като западните. Защо плащаме здравни осигуровки, като каквото и да правиш си плащаш. 20 г. осигуровки без да ползваш нищо и като ти се наложи, плащаш защо, къде отиват всички пари които си дал. Поредното обирджийство. Докторите масово имат частни кабинети към които те насочват. За зъболекарите да не говорим там е ад под небето. С минимална и средна заплата нямаш никакъв шанс, а за пенсия абсурд. Мафия в бели престилки
103
11
 
8
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
Никъде в хипократовата клетва не пише, че лечението е безплатно. Напротив - пише "и за труда си ще бъда достойно възнаграден!". Безплатно лечение, според нея, лекарят дължи само на учителя си. Всеки е длъжен да се грижи за здравето си.
102
3
 
17
 
! Отговори
Анонимна преди 1 година
Липса на медицинска етика. Затова спрях да ходя по лекари. Умориха много мои близки.
101
1
 
14
 
! Отговори
Дърт преди 1 година
До всички постове на "лекар": Значи вариантите са два: 1.Плати или мри, 2. Плати и тогава мри!77481
100
0
 
13
 
! Отговори
Клевър преди 1 година
Че то е доста евтин прегледа . Вчера в магазина имаше кашкавал и суджук по близо 50 лв килото .
99
8
 
10
 
! Отговори
Доктор ОХ преди 1 година
аз пък не се впечатлих толкова от хипократотвата клетва - някви там си общи приказки, като в някоя секта, а реалността е съвсем различна - пациента си иска там да му надращиш рецепта и доволен и ти му вземаш паричките, пък често е на късмет да се излекува, а някой ако ги вкараш в дълга, дълга схема - може години наред да ги цедиш, по-по-малко да не ти избягат и да не ги заболи много като им вземаш паричките
98
0
 
4
 
! Отговори
Анонимна преди 1 година
Да
97
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зъболекарските услуги са частни, но хората щат не щат ходят и си плащат. Просто казано, който има пари ще се лекува , който няма ще страда. Това е истината независимо дали ни харесва или не.