На лекар на платен преглед? Цените започват от 50 лева

Медицинските изделия стават все по-недостъпни, посочи Пламен Таушанов
23 мар 2023 08:45, Красимир Ангелов
196

Най-евтиният платен преглед при лекар вече е над 50 лева, а при известен професор без направление цената стига до 700 лева. Медицинските изделия също поскъпват.

"Медицинските прегледи отдавна преминаха 50-75 лв., дори над 100 лв. при лекари, без да са професори и доценти, при зъболекарските услуги нарастването е с 30% и стават все по-недостъпни, каквито стават и медицинските изделия. Ако приемем, че за една тазобедрена става НЗОК заплаща 1500 лв., пациентът доплаща 1500-3000 лв., колкото си реши съответното лечебно заведение", коментира председателят на Българската асоциация за защита на пациентите Пламен Таушанов в студиото на "България сутрин".

Той е категоричен, че медицинските изделия трябва да бъдат заплащани изцяло от НЗОК, без пациентите да си доплащат.

"Имаме проблеми с ортопедията и травматологията: когато възрастен човек си счупи крака или ръката, той трябва да доплати 2-3000 лв. за имплант, пирон или каквото е необходимо", даде пример Таушанов пред Bulgaria ON AIR.

"За новородените Касата не заплаща катетри за подаване на кислород, инкубационни тръби, а имаме 55-60 000 раждания годишно", заяви още Таушанов.

Като проблем той посочи, че НЗОК не определя какво се заплаща с цената на една клинична пътека - каква част е за труда на медицинския персонал, колко за лекарства, колко за хранене. Гостът отново призова цената на клиничната пътека да се промени, както и да има по-добър контрол.

"Имаме сигнали, свързани с медицински изделия, които до преди 1 година си ги плащаха пациентите - 1500-2000 лв., а същевременно не се знае какво се ползва - слагат им боклуци, които изпускаха, а си е платил пациентът. В момента Касата плаща само в коремната хирургия в онкологията", каза още Таушанов.

Председателят на Българската асоциация за защита на пациентите уточни, че ЕК е започнала процес за повишаване на сертификатите за медицински изделия.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
16
 
! Отговори
Алчност преди 1 година
Осигурен, включително и с допълнително здравно. Плащаш си, а застрахователите ти възстановяват само част от сумата . Било скъпо и обръщат внимание на сумата договорена с НЗОК. А в Токуда цените до небесата.
15
3
 
10
 
! Отговори
Милева преди 1 година
Срамно и недостойно е за едно " Добър ден " да се плащат толкова пари - не се ли наядо ха тия лекари,че постоянно качват цените?! А като отидеш на лекар резултатът не винаги е добър ?! Вярно е,че от тях много зависи в живота ни,но чак пък толкова ?!
14
2
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Има краставици и 1-2лв в момента!В бутика за будали може и за 20лв???
13
1
 
21
 
! Отговори
Мед сестра преди 1 година
Платното за хернията струва 200лв, режат 1/10 от него и ти го слагат,взимат ти 200лв, а останалата част се реже за други пациент и така по веригата.
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много социално слаби има, за тия от гетата става въпрос. Тяхното здравеопазване се поема от тези, които внасят за здравно осигуряване. Системата е такава - солидарна.
11
1
 
17
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Пълно с некадърници ревящи за пари,преписали чужди книги!Не остана нищо читаво в България!)!!
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЛекарКой за квот ама там е работата че лекарите са все по - некадърни а пък самочувствието им до небесата. да не говорим че здравеопазването в България е кръгла нула просто се толерира алчността. А няма гаранция че дори и да си платиш ще имаш шанса да оцелееш. Защото няма грижа няма отношение само гледат да те одерат и да пратят да пасеш. (да умреш) Така стана с майка ми. Дано да имам късмет и да не ми се налага да ползвам тези "услуги"
9
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При операция на херния пациента си плаща платното,което струва около 2000 лв.,но това платно не отива цялото,остава от него.Защо? Защо пациента трябва да плаща цялото платно,при положение,че останалото се слага на друг пациент,а и той плаща за цяло!??? Къде отиват тези пари?-Е,ние знаем,че това е поредния грабеж от болните...Никой ли не се сеща да провери това? НЗОК,????
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краставици 8 лева килото!
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един квадрат бетон - 2000 евро!
6
0
 
25
 
! Отговори
само да кажа преди 1 година
по интересното е как осигурен човек с високи здравни осигуровки пак си заплаща всичко отделно си заплаща съвестно осигуровките и като му се наложи да ходи на лекар отново плаща изключително скъпо!!!думите на лекарите абе има осигуровки...ама нали знаеш...жалка история
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плащаме 8% от заплатите си за здравеопазване но трябва да доплащаме ... ще речеш, че по веригата има едни, дето точат парички, а псоле имаш други, които не допринасят с нищо за общата сметка, но се възпозлват от системата.
4
1
 
21
 
! Отговори
Инжинер преди 1 година
Като знам какъв инжинер съм *** е страх да отида на лекар????)!)))
3
2
 
18
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
5 стотинки не давам на тези ЕКСПЕРТИ!?!!!
2
2
 
6
 
! Отговори
Всичко е мафия преди 1 година
Чудесно ставката на заплащане да стане над сто лева на ден и да се открият още хиляди работни веста
1
26
 
8
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Койт за кво е учил

Спонсорирани публикации