Набират персонал за летния сезон, по-добри ли ще са заплатите?

Хотелиери вдигат възнагражденията с 25-30%
23 мар 2023 07:05, Красимир Ангелов
157

Макар за повечето българи лятната почивка на море да е все още доста далечна, около Великден се очакват първите по-сериозни групи за сезона по родното Черноморие. Заради това започна набирането на персонал за летния сезон по морето.

В Бургас се проведе трудова борса, а интересът за работа по курортите е голям.

Боряна се връща от Лондон в България преди няколко седмици. Сега се надява да си намери работа по морето.

"Като управител в хотел или заведение, до три звезди ми е специалността, нещо от този род търся. Очаквам заплата между 1200-1400 лв.", уточни Боряна Георгиева.

Кандидатите за работа очакват заплата, която да е адекватна на инфлацията.

"Над 1500 лв. поне, инфлацията расте, ние всеки ден обедняваме. Така че очаквам заплащането да е по-добро", каза Стайко Мавродиев.

Очаква се това лято хотелиерите да предложат по-високи заплати. Причината за това не е само заради инфлацията, а и заради очакванията за по-силен сезон. При недостиг на персонал пак ще се търси отвън.

"Ще имаме увеличение на заплатите с 20-25% в сравнение с миналата година. Работим с фирми от чужбина, можем да внесем примерно от Казахстан, Узбекистан, Молдова, Украйна", заяви генералният директор на ваканционен комплекс в Дюни - Николай Янков.

Оказва се, че най-голямо е търсенето на готвачи, затова ежегодно се организират и курсове.   

Интересът към борсата за набиране на персонал по морето тази година е голям.

"Миналата година бяха 15 работодатели, а сега са 42. Работните места очакваме да са над 1000", уточни директорът на Бюрото по труда в Бургас - Татяна Николова.

Предварителните записвания сочат, че нивата на туристите това лято ще достигнат предковидната 2019 година и персоналът може да се окаже недостатъчен.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не набират а само краднат данни ИТ чрез менте фирми и сайтове. Напълно анонимни нито може да се свържеш, пълна анархия и няма и МВР
39
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В други държави са му намерили цаката как да пълнят хотелите през цялата година. Разни семинари, конференции, спортни събития и т.н. Имат си сдружения, които организират тези неща и разпределят хората по хотелите. В България всеки е за себе си и всички губят.
38
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При тези условия на труд да се работи по българското море не става даже и за студенти и ученици през лятната им ваканция.
37
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май на българското море отиват само работещите в хотелите и заведенията по морето, някой и друг чужденец подлъгал се по евтините оферти и най-големите лузъри от България.
36
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв туризъм на бетономорието сънувате?
35
3
 
17
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Лошото е, че държавата няма за приоритет развитието на туризма а примерно има за приоритет купуване на изтребители или пращане на оръжия за Украйна. Ако беше приоритет туризма в България морския туризъм може спокойно да се развие от два месеца юли и август на пет месеца. Това е начина да се задържи свестен персонал. Няма как да намериш качествени работници, които ще работят два месеца и после да се чудят какво да работят 10 месеца. Сезона трябва да се открива на 1 май. и закрива октомври.
34
0
 
27
 
! Отговори
АнонимЦИГАНЕТОен преди 1 година
със курсове не става готвач за сезона ,има доказани готвачи и подготвени още от комунизма ,но няма ка да ги излъжите за едни 1000 лева за 12 часа трут и едно време БАЛКАНТУРИСТ осигуряваше условия за работа спане общежитие ,сега една квартира за 10 души като затворници
33
1
 
15
 
! Отговори
Супер са преди 1 година
включват и бонус - дудук на шефовете
32
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тая само като й видя физиономията, и ми е ясна като бял ден. Авcтpaлопитек. 1200-1400лв. очаквала... Повече взима чистачката пенсионерка в офиса ни. За 1600 работех преди 12 години като студент. Сега само плоският ми данък на месец е повече. Такъв материал. Нула самооценка, нула възможности, тотална функционална неграмотност. После защо бягали туристите. Защо ли?! Прочее, съдръжник съм в гурме ресторант и на мияч плащаме такава заплата.
31
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази очаква заплата 1200-1400 лева, другият очаквал над 1500 лева, накрая и двамата със заплата 780 лева, че по-малко не може.
30
0
 
22
 
! Отговори
хотелиер преди 1 година
Да не забравите, че последния месец не се заплаща.
29
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нормален българин, който да ходи на море в България. Чужденците като се излъжат веднъж да дойдат в България, повече не повтарят. Не знам за какъв ръст говорят хотелиерите.
28
2
 
20
 
! Отговори
Пролетен сезон преди 1 година
Украинската армия също набира персонал.
27
4
 
25
 
! Отговори
бачкатор преди 1 година
айдееее започна сапунисването...как много работа "имало"ама нямало кой да работи мабабаааххаха хайде че давали по морето 4000-5000 лева и пак трудно намирали кадри а всъщност с такива реклами си намират по лесно работници за ниско заплащане!!! за столицата същата е стратегията по същия начин действат...лятото с такъв тип статии за морето работници без пари на есен в софия с такива статии търсят работници за без пари и в двата града работата е сезонна!!!
26
3
 
23
 
! Отговори
Луд бизнесмен преди 1 година
Вдигнал съм заплатите, но не гарантирам, че ще ги давам.
25
3
 
32
 
! Отговори
Общ работник преди 1 година
Бъдете спокойни. И тази година, отново ще похарча 0(нула) лева на българското черноморие.
24
3
 
13
 
! Отговори
:D преди 1 година
До Az, първо НА селУ, след това - НА Гърция.
23
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1400 лв. за управител на хотел!!! Гл. готвач не работи за под 4 000 лв. Управителя на хотел не е лукова глава. Това и в Лесото го няма. Нашите алчни хотелиери са фенове на египтския труд...
22
4
 
21
 
! Отговори
Az преди 1 година
Аз съм на Гърция, не ме вълнува. Предпочитам на евтиното.
21
2
 
43
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Управител на хотел или заведение по момрето очаква 1400 лева заплата (~700E)?! Ние живеем в държавата на абсурдите. В същото това време по заведенията една салата ти е 10-15 лева, а едно питие по баровете гони 15 лева. Пичове, нали се сещате как сме с цените на Западна Европа и заплатите в Ботсвана. Не им разботете на тия, не се връщайте изобщо. Ако имате шанс в Европа и да мизерствате, отивайте там да работите. Да фалират тия мутрии безобразни.