Великденската трапеза: Скок на яйцата, прясното агнешко кът

30% ще ни излезе по-скъпо в сравнение с миналата година
26 мар 2023 14:40, Александър Попов
137

Великденската трапеза ще ни излезе с 30% "по-солено" тази година. Цените на яйцата вървят нагоре, в магазините прясно агнешко рядко може да се намери. Според продавачи хората го купуват все по-рядко.

В момента агнешкото върви средно 22-25 лева за килограм, но очакванията са да стигне и до 30 лв.

"Килограмът на дреболиите е 12 - 14 лева- в зависимост какво има в тях", каза продавач-консултантът Ваня Калинова пред Bulgaria ON AIR.

Георги Тончев е собственик на ферма във Великотърновско и има 800 агнета. Споделя, че за първа година нито един търговец не го е потърсил.

"Разходите са фуражи и не само - трудът е много скъп, тъй като основно в овцевъдството физическият труд е повече отколкото във всяко едно друго производство. Има 20 дни до Великден и нямаме никакъв интерес от търговец. В момента себестойността е 11-12 лева на агне, живо тегло. Ние в момента продавайки на 11-12 лв. продаваме на себестойност", посочи Тончев.

Оказва се, че през последните години българите все по-малко купуват агнешко за Великденските празници и Гергьовден.

Рекордно поскъпване вече се забелязва при яйцата, като цената надхвърля 55 ст. за брой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: Великдентрапеза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
8
 
11
 
! Отговори
Чопланката. преди 1 година
До Анонимен..:Българина иска да го лъжат,псуват,чатала на врата и да гласува за простоКиро.Ей така!Щото бил от Харвард.Затова яйцето левче,агнешкото от Нова Зеландия,50лв.,че лесно се смята.
65
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакаме евтините яйца от Украйна да се появят по празниците. С прясната маркировка ще ги познаете.
64
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От всяка точка границата е на не повече от 159 км. Защо само спекулантите да пазаруват от странство. Може всеки един от нас. Навсякъде около нас е по-евтино. Какво чакате. Сдружавайте се и пазарувайте от близките пазари.
63
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пък тук на форума нашата Таня има яица !!!! и то две и живи - сигурно и са ги дали от юсей
62
1
 
6
 
! Отговори
''бизнесме преди 1 година
До Анонимен 68 У мътна водА..........много риба се лови.
61
3
 
17
 
! Отговори
В преди 1 година
Маймунки цените, ще растат докато купувате на тия цени. Пазарна икономика бате......
60
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на този Великден няма да умрем.Ще ядем и яйца и агнешко.Следващата драма каква е????
59
10
 
12
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Ако няма богати, които да плащат високите цени, всичко ще се нормализира. Ако имахме правителство, което да вкара в затвора всички богати, ще можем да отглеждаме здраво общество и няма да има такъв дисбаланс.
58
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз да съм търговец ще дера яко яко. Сега по Великден като почекнели. И 50 лева да е кило агнешко ще купуват и лев да е яйцето. Всеки реве, но всеки вади пара от някъде. Хайде стига с тия ревове. Излезте вижте поне един човек без маркови дрехи (изключвам пенсионерите) и ми кажете. Не може да си с клин за 100лв.суитчър за 100 маратонки за 200, на заведение по стотак да оставяш и да ревеш че си беден.
57
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да питам кой надува цените,веригите които търсят цена на агнешкото 20-21 лева и са сложили и печалба на тая цена,или мазни шоопари като тоя брадат неерез Митко Брадата които искат 15 лева цена на живо тегло за своята стока?
56
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слугите на евроатлантиците нямат право да празнуват. Имат право само да служат на господарите. Робството никога не е свършвало.
55
3
 
8
 
! Отговори
Минуващ преди 1 година
От статия тук в този сайт от миналата 2022 разбираме че цените на ангнешкото били 21-25 лв. за килограм. Тази година били 22-25 лв. на килограм но това било 30% по-скъпо. Извинете вие от редакцията имате ли 3-ти клас математика завършен?https://dnes.bg/obshtestvo/2022/04/22/cenite-za-velikden-tazi-godina-trapezata-shte-e-po-skypa.527837
54
7
 
8
 
! Отговори
До Таня преди 1 година
И аз се опитвам по вашия път. Намалих потреблението за сметка на качеството. Ама вдигнаха сьомгата от 29 лева килото, на 42 лв. Почти всеки ден ядях риба, преди. Цените на яйца пъдпъдъци се вдигнаха почти със сто процента. Боб гонеше 16 лева преди 3 месеца половин кило в биомагазин. А е сезон на големите сметки - парно, ток, води, увеличени услуги. Цените на горивата падат на борсите, но цените в БГ не падат, уж тази беше причината да повишават цени и услуги.
53
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Doki doko.Истината е че никой не протестира, никой не си свива потреблението. Защо? Само богати, връзкари, държавни хрантутници и бизнедмени са останали. Не ги бъркат цени нищо. Единици, дето не са се махнали от тая дупка се мъчат. По-голям стандарт от западняка. Кое им е бедното? С по 2 коли, пълнят колички като побеснели, брантиите от салоните не излизат. Всичко е резервирано за празниците. На държавните търтеи им вдигнаха тройно заплатите.
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Doko doko. Ти ще го направиш това и още единици, останалите ще се мятат като глигани във веригите и ще грабят като побеснели, че веднъж се живее. Спекулантите алчни ще трупат печлба. Българина пари има, ако не си снима трапезата за Великден ще се изложи. И както искат пак да подпомагат алчниците. Отврат.
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека агънца пораснат живи и здрави и да се увеличават стадата на работниците овчари!Ние ще ще търсим алтернатива!
50
6
 
6
 
! Отговори
До анонимен 48 преди 1 година
Още по-зле! Демографския срив помогна ли ви? Повиши ли доходите и благосъстоянието ви? Ааа..., да сега ще включите старата изтъркана "Мантра" - комунистите, ромите, Путин... Дерзай, чадо, дерзай!!!!! ПС . Я, пусни ся ощи една "прУгнозъ"! -)))
49
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина е богат. Какво реве. Всичко живо с маратонки за по 200 кинта, това в сравнително малък град, в бедняшки квартал. С цялата си наглост рев че няма пари.
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Познавам видни фигури в хранителните вериги, пълен леш е....:) Да връщат мутрите с анцузите и да опаковат всичко което им падне, то и без това отдавна нема български производители в България, нема и много българи в територията, всички друсат ориенталски кючеци :)))
47
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престанете да навивате пружината,от понеделник в Кауфланд пускат Българско агнешко,плешка -20 лева за килограм,бут-21 лева за килограм,което ще рече че живо тегло не трябва да надхвърля 10-11 лева за килограм цена,какви са тия цени от 15-17 лева за килограм живо тегло от производител където търсят тия,и после пак веригите били виновни ?