Все повече здрави българи страдат от латента депресия

Това е породено именно от нестабилността на икономиката, на кризата и пандемията
26 мар 2023 16:12, Йоана Цонева
41

Увеличават се случаите на здрави българи, страдащи от латента депресия, сочи проучване.

Резултатите са от изследване на Института по невробиология към Българската академия на науките, което е проведено сред 110 души на възраст от 20 до 60 години.

Мартин Аспарухов е на 20 години. Още като ученик започва да работи в сферата на маркетинг услугите. И в момента съчетава професионалните си ангажименти с висшето си образование в специалността "Комуникационен мениджмънт". Свръхзаетостта му води до редовни стресови ситуации, особено в срещите с клиенти.

"Самата професия е доста ангажираща от ранните часове до късните. В западните държави, в професии като моята, са с по-къс работен ден, докато в България сме подложени на по-натоварен график. Аз съм на мнението, че ако може да си свършим работата до сряда, защо да стоим до петък в крайна сметка", коментира Мартин пред Bulgaria ON AIR.

Маркетинг експертът констатира, че след пандемията стресът се е увеличил.

"Плюсовете са социалната среда, не толкова застоял начин на живот. От друга гледна точка така се увеличава времето с преобличане, път до работното място. Има стрес в нестихващия трафик в столицата", посочи още Мартин.

Най-често латентната депресия се проявява с умора, липса на мотивация за работа и концентрация и често разболяване.

"Това е породено именно от нестабилността на икономиката, на кризата и пандемията. Най-често срещаните проблеми идват от неудовлетвореността на хората, защото когато нямаш удовлетвореност вкъщи, нямаш удовлетвореност на работа, нямаш стабилна финансова подплатеност. Хората са склонни да изпадат в такъв тип депресии", заяви психологът Георги Димитров.

Хроничният стрес може да бъде последван от тежки заболявания. Психологът е категоричен, че подобни състояния са предотвратими. "Хората да правят нещо, което харесват, да намерят нишата, да отделят време за себе си и да се стараят да бъдат пълноценни първо за себе си и после за другите около тях", допълни Димитров.

Учените от Института по невробиология към Българската академия на науките стигат до тези резултати след изследване на проби от човешка коса. Предстои методът за изследване на хормоните на стреса да бъде патентован. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само дето никой не е опрял пистолет в главата ти да те кара да се претопиш. Я се замисли последните 30г. всичко което се случи стана с нашето тихо съгласия, ако човек не си вземе живота в собствените си ръце кво друго може да се очаква
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
маркетинг услугите означава проучване на пазара когато хората нямат пари и не пазаруват , няма какво да проучват това са безполезни меринджеи НИЩОправещи затова идва глад и макаррона ще ви кара да работите за тези меринжеи от харвард
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти първо трябва да имаш живот, после да мислиш дали е розов или не. Как да бъдеш себе си като си заставен да се претопиш и да изчезнеш. Нека онези плямпала с титлите "политически психолог" и "политически антрополог" да отговрят с редовното - ние сме жители на глобалното село и да се приключва с България и българите.
10
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Депресията е едно от оправданията на неудачниците
9
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Животът не винаги е розов, вместо да хленчите се стягайте и правете нещо вместо само да мрънкате и да сте "депресирани"
8
4
 
9
 
! Отговори
33 год. демокрация преди 1 година
Не стигат!?
7
6
 
8
 
! Отговори
С любезното преди 1 година
съдействие на Фащ!
6
3
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Тъй като пропускаш някой период, май единственото щастие е било при БСП...*** дали някой го е ощущал если могу така да са изразиться?
5
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не става. Рибата се вмирисва от към главата. В Гърция има един период най-омразния - ксенократия или баварократия го наричат. Управление на чужденците. Сега тук е същото вече колко години. Първо домъкнаха "царя" от нам къде си, който дори не знаеше български. После банкянския еднокнижник който бе напълно зависим от Ердоган и Меркел освен щатските конгресмени. И накрая някой си Киро от Канада. Щастие пълно. На всичко отгоре мигранти с повече права от теб и гей агенди всякакви.
4
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мартинчо, да си беше намерил искинска работа. Да обработваш земята, да правиш мебели, нещо реално, вместо да седиш пред екрана и да цъкаш с мишкята. Ама ви излъгаха, всичките сте МЕНИЖЪРИ, с ЛАТЕНТА ДЕПРЕСИЯ при това. Балъшки свят.
3
1
 
18
 
! Отговори
ЦИРК БЕЗСИМПТОМНО преди 1 година
АБЕ ПОМНИТЕ ЛИ БЕЗСИМПТОМНАТА НАСТИНКА! Това е същата измама от същите измамници! Открива се пак с някакъв измислен "тест"! "Решава" се отново с продукти от фармамафията!
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направете една революция и ще се развеселите. Като се търкулнат няколко глави на политици и нацисти, знаете ли каква веселба ще настане?
1
1
 
26
 
! Отговори
Ами какво преди 1 година
То не беше Ковид, война, почти хиперинфлация, липса на държава и стабилни доходи и то за 3 години,.....е от синдром на щастие ли да страдат хората, да вървят и да се смеят от радост?