Държавата заделя повече пари за космически изследвания

Доц. Елисавета Пенева и доц. Камен Козарев пред Bulgaria ON AIR
27 мар 2023 17:22, Анисия Иванова
33

Държавата заделя повече средства за космически изследвания. Можем ли да се върнем на научната карта?

"Космическият сектор мина в ресора на Министерството на иновациите, което беше много добре. Много хора си мислят, че сме членове на Европейската космическа агенция (ЕКА). Не сме. Ние сме оперираща държава и като такава също имаме вноска. Нашата цел е да станем пълноправен член. Ще можем да участваме пълноправно във всички дейности на ЕКА. Тази вноска се връща към България под формата на покани за проектопредложения, не отива някъде навън", каза в студиото на "България сутрин" доц. Елисавета Пенева от катедра "Метеорология" към Софийския университет.

Тя посочи, че голяма част от космическия сектор е обработка на данни, а страната ни има огромен потенциал в информационните технологии и обработката на данни от космическата инфраструктура.

"Атмосферата и океанът са програмите, които ЕС най-много финансира, тъй като са важни за ежедневния ни живот, отбеляза доц. Пенева. И добави, че откакто имаме спътници прогнозите за времето са станали много по-точни.

Астрономът от БАН доц. Камен Козарев коментира пред Bulgaria ON AIR, че България има силна история в космическите изследвания.

"През последните повече от 30 години науката беше позабравена. Сега се наблюдава съживяване. Има какво да се желае по отношение на изследването на близкия Космос, но вървим в правилната посока. Пътят е само увеличаване на финансирането, за да се получи устойчивост във времето", подчерта той.

Събеседникът добави, че средствата се насочват свободно - всеки може да направи предложения за изследователска дейност, приборостроене, подготовка на сателити.

"В момента има страхотен импулс в лицето на частни компании. Нашата работа е да развиваме приборостроенето - да правим дизайни и да построим телескопи, които да гледат към Космоса и Земята", изтъкна доц. Козарев.

По думите му вече повече от 5 години имаме покани за предложения за развиване на екосистема, базирана на космическата индустрия. А Европейската комисия цели да подготви България като надежден партньор за участие в своите проекти.

"Надявам се до 4-5 години да имаме доста по-развита индустрия. Трябва да бъдат въвлечени по-сериозно страхотните изследователи в България, да има инвестиции и да бъдат привличани млади хора", каза още доц. Козарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
свободно преди 1 година
Свободно е, да основно към него. Гарантирано от Камен Илиев и компания.
27
0
 
2
 
! Отговори
това виц ли е преди 1 година
"Събеседнилът добави, че средствата се насочват свободно. "Свободно се насочват да, всички които работим в тази област знаем колко свободно. Грантирано от този!
26
0
 
2
 
! Отговори
въпроизведените преди 1 година
Тези са възпроизведените от алчните, които грабят парите за наука. Козарев няма граници. Обичат парите повече от науката.
25
0
 
1
 
! Отговори
нагли преди 1 година
Тези двамата стават все по-нагли. Като предшествениците си са- нелустрираните агенти на ДС от ИКИТ. Лакомията няма граници. Едната се занимава с метереология, а другият гледал миналото. Моля ви. Абе кога ще се финансират стойностни хора и учени?
24
0
 
1
 
! Отговори
милиони за Козарев преди 1 година
Тиквата и Радев, с подкрепата на Телус дадоха на този Козарев 10-ина милиона да гледал миналото. Октаде парите този. Ако бе много кадърен щеше да си стои в САЩ. Гонят ги от чужбина, защото са некадърни, а те идват тук да ручат. Какви учени са тези двамата. Търговци.
23
0
 
1
 
! Отговори
ха-ха преди 1 година
Тези двамата представят само себе си. Не им вярвайте. И те са продукт на времето си. Като Борисов и т.н.
22
0
 
1
 
! Отговори
Козарев преди 1 година
Този краде като не виждал. А резултат: НУЛА. Достоен наследник на нелустрираните агенти на Русия. И той не е по-различен от предшествениците,. Махай де бе крадец. Елисавета е метереолог какво търси в Космоса? ПАРИ. Накрая намя ад ас еразберат кой да цоца повече.
21
0
 
1
 
! Отговори
Една партия или преди 1 година
коалиция не може да реши проблемите на България !
20
0
 
1
 
! Отговори
Боже налей разум преди 1 година
в главите на политиците ! Временното правителство не може да стои над главата на кокошката, за да снася 3 пъти повече яйца, за да станат по евтини. Партиите следва да седнат на масата на преговори с българските производители и да приемат дългосрочна програма за стопанско развитие на България, както направиха в Холандия преди 30 г. Днес Холандия е лидер в електрониката, роботиката и върховите аграрни технологии. Защото работят в екип ! Много разочаровани българи отидоха там !
19
1
 
0
 
! Отговори
Обработка на данни преди 1 година
Сиреч, да ни следят. Че и пари взимат от вноската, вместо да ни плащат. Колко са нагли?Цифровият концлагер идва, отказвайте мобилни телефони, ако сте със служебни оставяйте ги в офиса. Изхвърлете смарти уреди: телевизори, микровълнови печки. искайте кметове с нови училни лампи да видите устройството им. Поне един ден в седмицата ползвайте КЕШ. Направете така, че СИСТЕМАТА да не ползва безнаказано данните ви. Спомнете си СНоудън, излизат стряскащи данни от лекари, физици,учени, конгресмени в САЩ.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аграрното ни стопанство е на ниво отпреди хилядолетия. Да сте чували за цикличните периоди на слънчеви изригвания и междупланетарни влияния ? Периодични суши, повишени температури или застудявания, които са траяли с години, през хилядолетната история на човечеството ? Докога ще разчитаме на това, че Господ е българин ? Холандците защо са заляли Европа с храни ? От 30 години университетите им имат производствени бази и внедряват електроника и роботика в аграрния сектор !
17
0
 
0
 
! Отговори
pehkata преди 1 година
kopceto s bukvata (N) otkazva ;
16
0
 
0
 
! Отговори
peshkata преди 1 година
az prez oemvri na 2021g (sanuvah) paneta do nas na 2.5miliarda kilometra ,no v kilometri (metar kilometar) itaka atatuk ; nie vuv svetlii godii a v tukashi kilometri za rastoiaie kato na zemiata ;na trite kato moiarda sushto ima (sirius) ina 7 te miliarda pak (obshto -3)no sus jivot na tiah ;
15
0
 
0
 
! Отговори
pehkata преди 1 година
za kosmosa nevi triabvat pari , a Bog i mir (samo tova) i shte stignite i vidite kakvoto pojelaite ; vajno e putiat koito vipokaje a toi e Bog i mir (skoro shte vidiat neshto donas) mislia ci plaeta sus jivot ,mai beshe taka ;
14
1
 
6
 
! Отговори
todor преди 1 година
*** тръгнали на маркс,а незнаят че са още на земята...още боси ходим,в космоса ще ходим......смях бате !!!
13
2
 
8
 
! Отговори
Тцтц преди 1 година
В БГ към днешна дата има населени места без ток, без водопровод, без канализация, без път ние пари за космически изследвания даваме и се пукаме да се надпреварваме да даряваме за Украйна , от времв на времв и за Македония. то няма такъв филм и такива не особено умни хора.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво нещо са това медиите... "Даваме повече пари за ..." вече съвсем изглежда като обнадеждаваща новина. Нещо като светлина в тунела - то пак ще си е от идващия влак, само че ние ще бягаме напред, напред, напред ...
11
2
 
2
 
! Отговори
Пак за герб преди 1 година
Чекмеджето се пълни по всякакви канали!
10
3
 
7
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
не космоса да оправят, а да оправят размера на чекмеджета си чрез позната схема
9
4
 
7
 
! Отговори
Мълвата е че преди 1 година
Мълвата е че Кокорчо щял да си купи най-после апартамент с помощите дето получава на ежедневните работни закуски в Козяк! От Козяк даже са му обещали да му отделят един голям резен ОБЕДНЕН УРАН от този който ще пращат в Украйна! Така Кокорчо ще се отоплява доживотно за без пари и няма да му пука за абсурно високите цени на газа след неговата страхотна енергийна ДИВЕРСИФИКАЦИЯ!