Доклад ни обвинява за малтретиране в психиатрии и социални домове

Страната ни още не е изпълнила предишните препоръки
30 мар 2023 17:30, Стела Стоянова
29
Доклад ни обвинява за малтретиране в психиатрии и социални домове
Снимка БГНЕС

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи нов доклад, който разглежда условията в полицейските арести, в затворите и в местата за настаняване на психично болни в България. В документа се отчита, че нашата страна все още не е изпълнила отправените досега препоръки.

При лечението, условията и правните гаранции за пациенти с психични разстройства и за настанените в институции за социални грижи се наблюдава запазване на повечето недостатъци. Българските власти не са положили усилия за изкореняване на умишленото физическо малтретиране на пациентите от страна на служителите. В документа се посочва, че чистотата е на ужасяващото равнище в някои домове за социални грижи. Там,както и в психиатричните болници, липсват достатъчно служители заради продължило с десетилетия пренебрежение и липса на подкрепа от властите, се казва в доклада.

Прилагането на изолация и обездвижване продължава, макар че е незаконно и не съответства на международните насоки, се отчита в доклада. Болните с психични разстройства в България нямат достъп до съвременни лечения и това вреди на тяхното благосъстояние, се допълва в текста. Наши психиатри отдавна аларират, че десетки болни не се изписват и остават в психиатричните болници, защото няма къде да отидат.

Комитетът призовава за спешни действия във всички области - законодателство, инфраструктура, служители и обучение, както и за разработване на лечения, съобразени със съвременния европейски опит. Целият подход трябва коренно да се промени чрез борба с предубежденията за психичното здраве и с подобрение на отношението към пациентите, се посочва в доклада.

По въпроса с полицейското задържане се отбелязва, че по-голямата част от участниците в извършено допитване са заявили, че са получили коректно отношение. Докладът не отчита напредък в прилагането на основните гаранции срещу малтретиране - правото да се уведоми за задържането, правото на достъп до адвокат и лекар.

За състоянието на затворите е отправен нов призив към българските власти да предприемат решителни действия за справяне с насилието между лишените от свобода, особено в Софийския затвор. Изразено е съжаление за изключително лошите и дори неприемливи материални условия в затвора в София и в помещения в затворническото общежитие в Кремиковци. Комитетът препоръчва общежитието да бъде затворено, а лишените от свобода там да бъдат преместени другаде.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами 33 г няма държава ,това са фактите.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали ги закриха повечето психиатрии? Отделно законът е такъв, че без подписа на роднина не може да въдворят никой ненормалник в лечебно заведение. За това живеем в пълна лудница на територията.
3
1
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
които има близки с деменция знаят какво следва как ще се сдържат служителитев старческите домове по цял ден да гледат как ходят голи мажат цапат къдетонамерят във входа имаме подобен случаи синът го чака да умре и да вземе апартсоц служби носят храна по документи 300 гр от пон до петък в събота и неделя глад
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Греши доклада, имаме много либерално отношение към лудите - ето, дори по цял ден са из форумите, значи имат и достъп до интернет! Кои други луди могат да се похвалят с такова нещо?
1
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абсолютно прогнили сме след "управлението" на герп, никакво развитие, само надолу и корупция до шия, а народа пак за тях щял да гласува, че 10 години още управление на тия и ще затрият държавата, никой не мисли с главата си май