Вносът на украинско жито може да спре, зърнопроизводителите с лоби

В световен мащаб търсенето и предлагането на зърно са останали константи
2 апр 2023 15:22, Анисия Иванова
41
Вносът на украинско жито може да спре, зърнопроизводителите с лоби
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В световен мащаб търсенето и предлагането на зърно са останали сравнително константи след началото на войната в Украйна. Въпросът е, че част от украинското зърно, което е отивало извън Европа, сега не може да отиде там и влиза в Европа. Най-логично е да има разместване на тези потоци и съответно да се увеличи износът на европейско зърно за тези трети страни, най-вече в Африка. Това не може да стане за месец-два, защото тези търговски пластове се наместват по-бавно, коментира Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество в предаването "Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Интересното е, че Европейският съюз отпуска средства, с които да бъдат подпомогнати земеделците в европейските страни, които са приели украинска селскостопанска продукция, за да им бъдат възмездени по някакъв начин загубите.

"От една страна Европейският съюз дава безвъзмездна помощ на Украйна, от друга страна търгува със зърното ѝ и от трета страна дава безвъзмездна финансова помощ на земеделците си, които евентуално са пострадали от износа на украинското зърно”, каза Димитров.  

Във връзка с протестите на зърнопроизводителите срещу вноса на безмитно зърно от Украйна, Димитров отбеляза, че винаги трябва да отчитаме и факта, че в Европейския съюз лобито на земеделските производители винаги е било много силно. Не случайно много години селскостопанската политика гълташе почти половината от бюджета на ЕС.

"Това лоби е силно, има политическо влияние, то оказва натиск и явно ще има някакъв резултат", изтъкна събеседникът.

Сега виждаме, че европейският комисар по земеделието е казал, че ако Полша и някои други страни от Европейския съюз поискат да се сложи бариера пред вноса на украинско зърно, той ще подкрепи такова решение.

Той коментира и повдигнатото обвинение срещу бившия американски президент Доналд Тръмп. "Всичко това е важно не защото е срещу бивш президент, а срещу кандидат за следващ президент на Съединените щати. Случващото се не намалява популярността на Тръмп сред избирателите му, а дори напротив...Тръмп се очертава като една вододелна фигура в американската политика, не само сега, а в цялото десетилетие”, допълни той.

Що се отнася до решението на Кремъл да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус, събеседникът каза, че това е поредната стъпка на ескалация от страна на Русия.

"Москва се стреми да вдига залозите както може без да стига до края да използва ядреното оръжие. От военно-стратегическа гледна точка няма кой знае какво значение къде се намират тези ядрени бойни глави”, каза Димитров.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
0
 
! Отговори
007 преди 1 година
Дано да фалират Бг зърно производители и догодина ще изнасеме от Украйна
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изнасяме оръжие за Украйна, внасяме жито и слънчоглед. Само Бай Бентли Кулака е недоволен.
30
0
 
4
 
! Отговори
Поздрав от ГЕРП ПП Д преди 1 година
Вносът на украинско жито може да спре, зърнопроизводителите с лоби! АМА НЕ! С поздрави от ПО ДН и ГЕРП!
29
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украински гадове
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вносът на украинско жито може да спре" - ама като свърши
27
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън всички украинци от България
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак изядохме житото на африканците. Ние ги държим бедни, за да пазим екологията на Земята. 1 милиард души още добре нахранени не може да издържи нашата Земя. Ще поискат и индустриализация, ще ни конкурират с продукция. Спираме им тока и им даваме слънчеви панели, да имат за хладилника на болницата-барака, която сме им построили. Хвалим ги за екологичния живот , който водят - колиби от естествени материали като слама. Германците отидоха и им построиха нови колиби от слама по европейска програма.
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На това се вика Пазарна Икономика,след като не можеш да произведеш пшеница на цени от 280 долара за тон,на каквато цена се търгува същата в цяла Европа фалираш!Какъв е тоя непрестанен рев за протекционизъм,забрани и помощи?
24
6
 
2
 
! Отговори
Право на избор преди 1 година
До баба мара Освен , че си проста си и неграмотна .
23
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересува ме единствено хляба ми да е евтин ! Не ме интересуват българските зърно-производители. Тея като не могат да произвеждат евтино - да се закриват.
22
4
 
15
 
! Отговори
Дон Кикот преди 1 година
Зърнената мафия каквото каже това става защото е пълно с политици там. А хляба като стане 5 лв. не им дреме.
21
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Богатият човек с Бентли всичко му изглежда евтино. Той иска по-високи цени, защото е вдигнал стандарта. Семейният парк с Бентлита иска висока издръжка. Лесно им е на бедняците с фордове и дачии да има ниски цени. Богатият човек е стигнал до личния комунизъм: "На всекиму според потребностите." Пазарът не отчита личните потребности на богатият човек с личен автопарк с Бентлита. На богатите трябва да се дават помощи и подкрепа за богат живот, на бедните да отнема за поддръжка на техния беден живот.
20
5
 
15
 
! Отговори
до анонимен преди 1 година
"""време е нашите самозабравили се спекуланти да бъдат усмирени!""" --- Държавата е главния регулатор на това ще има ли спекула или не! Една от лечебните методики и процедуру е отстраняване на "посредниците"! Проблема е в липсата на воля и желание или прякото участие на Власт имеющите в корупционата схема!
19
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алоооооу,къде и кой в Европа предлага пшеница на 730 лева за тон та и да реве на всичкото отгоре,това може да се случи само в бантустанът България картелиран и управляван от червени крадци?
18
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво излиза,,че зърнарите са получили обезщетения, заради украинското зърно, но пак протестират
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кофти е когато някой те подпира с евтин внос а това е реалността,време е нашите самозабравили се спекуланти да бъдат усмирени!
16
6
 
18
 
! Отговори
НЕ преди 1 година
Украйна няма място в ЕС и НАТО..НЕ на украинските олигарси.
15
5
 
11
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Вносът на укро зърно неменуемо ще спре! Първо: защото в 4.0.4 тази година нито ще се оре, нито ще се сее, нито ще се жъне!Война!!! Второ: житницата на бившата укропия е Херсонска област, а половината от нея вече е - Русия! С една дума - нова селскостопанска продукция от 4.0.4 тази година не чакайте!
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зърно сорт "Бентли" е по-скъпо от зърно сорт "Хаймарс".
13
8
 
17
 
! Отговори
НЕ преди 1 година
НЕ на Украйна в ЕС и НАТО!!!

Спонсорирани публикации