Зимният туристически сезон удари летния по приходи от чужденци

Ръстът е 40 на сто спрямо мналата година
3 апр 2023 01:50, Стела Стоянова
5
Зимният туристически сезон удари летния по приходи от чужденци
Снимка БГНЕС

Ръст на приходите от чужденци с близо 40% за януари и февруари в сравнение със същия период на миналата година отчита Единната система за туристическа информация. С това той е ударил в земята летния сезон на миналата година.

Въпреки че все още официално ски сезонът не е приключил, той задмина предпандемичните нива с 8,7%. Постигнатият ръст спрямо миналия сезон е 24% и е най-силният в рамките на последните 4 зимни сезона.

„Нека оставим числата да говорят – близо 9% ръст до момента спрямо предковидните времена. Прогнозата е и лятото да сме с 8% ръст спрямо 2019 г., т.е. очакванията ни са това да е най-силното ни лято. Една от основните ми задачи беше да върнем нормалността. Е, вече не говорим за възстановяване, а за растеж“, коментира резултатите министърът на туризма Илин Димитров, цитиран от пресцентъра на министерство.

Данните на ЕСТИ за броя регистрации на туристи в местата за настаняване сочат над 1,7 млн. за зимен сезон 2022/2023 и обхващат периода от началото на декември до края на март.

За този период най-много са регистрациите на български туристи – над 1,2 млн. На второ място са туристите от Румъния – над 65 хил., следвани от Гърция – над 58 хил., Великобритания – над 50 хил., Израел – над 46 хил., Турция – над 41 хил. и Северна Македония – над 25 хил.

Приходите от чуждестранни туристи за декември 2022 г. и януари 2023 г. възлизат на 642,5 млн. лв. и са почти идентични с тези от предпандемичните декември 2019 г. и януари 2020 г. (632,8 млн. лв.)

Спрямо същите два месеца на миналия зимен туристически сезон ръстът е 38,6%. През същия период в първата година на пандемията (декември 2020 – януари 2021) приходите се бяха стопили до едва 242 млн. лв.

В приходите от входящ туризъм  се включват както приходи от пренощували чуждестранни туристи, така и приходи от еднодневни чуждестранни туристи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: туристизимен сезон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
иван преди 1 година
Като одрахте кожите на българските туристи с безумните си цени на карти и заведения и ги изравнихте с европейските курорти,защо да нямате ръст?!Само че забравихте да обясните на какво отгоре се сравнявате с туристически дестинации на светлинни години от вас и като дължина на писти,инфраструктура,обслужване и т.н!Нито такива заплати плащате,нито такива данъци,нито наеми,нито такъв ток.Ще видите пак толкова български туристи догодина,ама друг път.Заслужавате никой да не ви стъпи в тъпите хотели!
4
0
 
3
 
! Отговори
Нормално! преди 1 година
ВИП укронаци-туристите имат пари :)
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново топ заглавие :D
2
0
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 1 година
При 25% инфлация е съвсем нормално.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A колко данъци са събрани, или пак най-големия данакоплатец е Винпром Пещера, както беше преди 15 години!? Даже Лукоил плащаха по-малко на хазната. Затова пък бат Бойко ги изстиска плащачите, че някой трябва да му подържа партията. Митьо Стайков даже са го "филмирали" в ареста, че не си плаща на бея.

Спонсорирани публикации