Румъния запорира корабите на рибарите ни, те с коментар: Чака ни глад

Няма информация за какво точно са задържани корабите
4 апр 2023 11:06, Нели Христова
26
Румъния запорира корабите на рибарите ни, те с коментар: Чака ни глад
Снимка: БГНЕС

Румънските власти започват процедура по запор на задържаните български кораби в Констанца. Рибарите, които бяха задържани заедно с корабите в Румъния трябва да се явят там в сряда.

Не е ясно колко дълго корабите им ще бъдат държани в Румъния. Най-голямата болка на моряците е, че нямат препитание.

"Обадиха ни се и ни казаха, че ще правим протоколи за запор на корабите. Оттам нататък не знам – глад. Дойдоха осигуровките – нямаме пари да ги платим. Две вноски на банката вече висим", каза Красимир Петров, собственик на два от задържаните кораби.

Според рибарите все още няма информация за какво точно са задържани корабите.

"В последния протокол, който ни дадоха изведнъж излезе, че има някакви обвинения. Но след 48 часа неспане и разпити някакъв преводач да ти преведе, че е общо казано и "хайде, разпиши го" и ние въобще не сме обърнали внимание, че има някакви обвинения. Ако има дела, няма къде да се скрием, ще се явявам", каза Красимир Петров, собственик на два от задържаните кораби.

По думите им претенциите при задържането са били, че са осъществявали риболов в румънски води.

"Това са общностни води, не са румънски. Основните обвинения са оттам – риболов на акула в забранителен период, но това е за румънските риболовни кораби. Когато едно законодателство е само национално, а не е съобразено с европейските регламенти, то е единствено приложимо за страната, която го прилага, така че тази забрана е единствено и само за румънските кораби“, каза Пламен Панайотов, собственик на един от задържан кораб.

Позицията на адвоката на рибарите е, че те са задържани на 55 мили след 12-милната зона на Румъния и няма основание за задържането им, предаде bTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако се бяха измъкнали невредими щяха да са напред с материала но с кражба не става
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Писаха,че 12+12=24 мили е обхвата за зона на екеаториални води за принадлежност на всяка държава,като първите 12 мили от бреговото очертание за неприкосновена собственост,а вторите 12 мили след нея зона са за икономическа на използване за стопанска дейност,но заловили нашите на 55 мили от бреговото очертание където са били на 31 мили от установената 24 мили зона за ползване как румънска или нашите кораби са били в международни води на плаване и дейности,що е задача за смятане скорост на гонене.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради такива като тея вече риба не остана в морето. Да не говорим за калкан. То не случайно има забрани. Върнат ли им гемиите, ще продължат по старо му.
19
0
 
6
 
! Отговори
Петров преди 1 година
даваха им коритата по тв, пълни с кефал и акула, които да продават на "ресторантьорския бизнес" а онези - да печелят луди пари от бракониерство. калканът свърши в българия и турция, ама алчни - тръгнали към румъния с някакви мъгливи представи за европейско законодателство, били в румънски води, ама карали по някакви други закони.
18
1
 
2
 
! Отговори
Ако приемем, че преди 1 година
нашите са ловили риба в румънски води, а след това са бягали в международни. Изненадани ли сте от резултата? А ако това е стандартен рибарски трик и е просто въпрос на това кой, кого ще успее да хване.
17
2
 
6
 
! Отговори
Гларуса преди 1 година
Публикувайте снимки на така наречените "кораби".Нигерийските рибари имат по свестни лодки.А сомалиец не би стъпил на това тенеке.То,добре че ги арестуваха,та да не се издавят.
16
4
 
3
 
! Отговори
До АнонимеН 13 преди 1 година
Задържани са извън румънски териториални води, това може да се приравни на пиратство
15
0
 
0
 
! Отговори
много ясно преди 1 година
Ще станат морски бракониери, в забранения период засега. После е ясно как ще продържат дейността си...нощем...
14
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румънците ни мразят, какъв е този бутафорен съюз ЕССР
13
0
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
НЕ СЪМ АДВОКАТ НО АКО ЕДНА ДЪРЖАВА ИМА ПРИЕТ ЗАКОН И СИ НА НЕЙНА ТЕРИТОРИЯ ТРЯБВА ДА ГО СПАЗВАШ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ СИ РУМЪНЕЦ ИЛИ БЪЛГАРИН! ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО НЕ РАЗБИРАМ Е ОБЩНОСТНИ ВОДИ ЛИ СА И МОГАТ ЛИ ДА СЕ ХВАНАТ ЗА ТОВА И ДАЛИ ЩЕ ГИ СПАСИ :D
12
2
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Хубаво ,че са румънците да свършат работата !!! Нашите институции хич ги няма!!!Няма да ловите в забраната и толкоз!!!
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като ловят акула в забранения период какво очакват.
10
2
 
13
 
! Отговори
Има и други професии преди 1 година
Защо да ги чака глад? Да започнат работа-търсят и работници в строителството, и по фермите, скоро ще се търсят ратаи за розодобива, търсят се работа и за заводите около Пловдив. Работа има!
9
1
 
9
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Тези собственици на корабите и рибари на туризъм ли са тръгнали. Та да, не са наясно в какви води са. Първо пристигна български консул и съгласно законите. Той знае истината и им е превел документа. Няколко медии го потвърдиха. Второ защо реват , че са без пари . Лъжат . Записват се на борсата по труда и соц. Грижите ще ги подпомогнат . Те са в основни трудови договори. Нека се пише повече за този случай. Интересен е
8
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гърч по устав за всеки румънски тир и автомобил докато не пуснат нашите!!!
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ли не вярвам на българските рибари? В България алчността е безгранична и не бих се учудил наистина да са бракониерствали в румънски води. Българския алчник винаги смята, че е по- и най- тарикат, а другите пасат трева. Когато го хванат обаче, надига вой до небесата и иска да го спасяват дори и тези които преди това е прецаквал.
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коментара на собственика е точно все едно седнали в кръчмата и си тълкуват политиката на по (водна) чаша ракия: Общностни води, румънските закони важат само за румънци, ние правим каквото искаме, дай ножа да гръмнем...
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 55 мили от териториалните води, но в тяхната изключителна икономическа зона. След като имат забрана за улов на черноморска акула, рибарите от другите държави в ЕС са длъжни да се съобразяват.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още като ги задържаха писах, че така ще стане. В българия за бракониерство и незаконна сеч се конфискуват средствата с които се извършва престъплението. Ако и по румънския закон е така, няма какво да се чудят. Преди няколко годин нашите граничари като застреляха турския рибар за незаконен улов в наши води, турците гък не казаха. Защото и при тях сигурно така щеше да стане.
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За нещо са ги задържали, едва ли е просто така. Въпрос, какво са търсили рибарските кораби във водите на Румъния?

Спонсорирани публикации