Производител: Търговски обекти пръскат агнешкото със спрей за свеж вид

Вносът от РСМ води до дъмпинг, там не спазват еврорегулациите за фуражи и ваксини
5 апр 2023 20:00, Анисия Иванова
73
Производител: Търговски обекти пръскат агнешкото със спрей за свеж вид
Снимка: БГНЕС

Агнешкото месо в магазините е между 25 и 29 лева за килограм. "Във фермите цената варира между 9 и 12 лева, в зависимост от обема на търгуваната продукция. 1-1,50 лева е по-скъпо месото от производител в сравнение с миналата година“, обясни съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев пред "Фокус".

Той даде съвети при пазаруване на агнешко – то трябва да има приятен розов цвят. "Но имаме сигнали, че в някои търговски обекти използват спрейове за създаване на по-свеж вид на месото. Тук вече контролните органи трябва да следят как това месо е влязло в обекта, дали е влязло като замразено“, предупреди Караколев.

Експертът обясни, че има спогодба между Европейския съюз и Северна Македония за безмитна търговия с агнешко месо и това води до дъмпингов внос – то е 30% по-евтино от българското. Вносът на агнешко е инструмент на някои търговски обекти, с който се подбиват цените на българските производители.

Караколев подчерта, че Северна Македония не спазва европейските регулации при използването на фуражи, ваксини и лекарства при отглеждането на животните. "Ние няма как да знаем и щом не спазват тези регулации, би следвало съответното месо да бъде с въпросителен. Това е една от предпоставките то да бъде наблюдавано под лупа. Липсата на такива регулации и по-ниският стандарт на производство и заплащане в Македония обуславят и по-ниската цена“, коментира той.  

Месото не влиза директно в България, а през Гърция като реекспорт, тъй като България няма одобрен пункт от Европейския съюз за внос на меса от трети страни, обясни той. "По регулациите на Европейския съюз, щом пратката е минала през европейска страна, тя няма изискване за щателни проверки. А гърците не се задълбочават в изследвания“, обясни съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

По думите му заради внос на агнешко месо от Северна Македония миналата година са останали нереализирани над 20 000 български агнета. Внос на живо агнешко месо има и от Румъния, но цените в северната ни съседка са почти идентични с тези у нас, допълни Караколев.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
18
 
! Отговори
тъй.....тъй преди 1 година
От утре във Фантастико, печено агнешко бутче на цена от 88 лева за килограм.И вместо да ми триете коментара, хванете брошурата и се уверете!
20
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да ви кажа с какво го пръскат че никога няма да ядете повече месо от магазин.
19
8
 
12
 
! Отговори
Като Мит преди 1 година
Бойкот на всичко от Бивша Югославска Република Македония.Там мразят всичко българско и пикаят на агнешко, плюят на плодове за България и слагат отровни вещества в тяхната ракия за износ.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Eми вкиснато ли искате да ви го предлагат...? За тез пари трябва през 5 мин да го пръскат..
17
2
 
22
 
! Отговори
Ъц преди 1 година
"...миналата година са останали нереализирани над 20 000 български агнета." ----- Ами Алчноста също си има цена!
16
5
 
19
 
! Отговори
висок преди 1 година
Изберете българското. Да се забрани вноса на тропически банани, подбиват цената на българските производители. Ние в нашите оранжерии греем с природен газ, светим с кварцови лампи и вадим българска реколта. Само 120 лв за килограм. Изберете българското!
15
8
 
9
 
! Отговори
Евро-Атлантик преди 1 година
Българското агнешко не е качествено .....това от ЕС е истинско ! Може да е на над 10 год но е минало всякъкви прегледи , тестове , ала бала и е годно за консумация баш за България е топ качество ......Българското може да отиде за други държави ....българина да е добре , не че за друго !
14
5
 
7
 
! Отговори
Хахахахаххахаха преди 1 година
ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ! Хахаххахахахахах
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надценката трябва да е 20%, каква е тази надценка 300 %?
12
2
 
18
 
! Отговори
хаха преди 1 година
прясно размразено от нова зеландия и Австралия .
11
2
 
9
 
! Отговори
Илюминат преди 1 година
Затова има толкова празници в Бг нали трябва да забогатяват на ваш гръб.А реално направо не е за празнуване.
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За целта,отиваш и го колят пред теб,и си го прибираш в багажника! Не помня кога за последно,съм купувал агнешко от магазина!!!
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой да не купува мъкедонски овци, агнета и т. н. БГ търговци внасящи мъкедонско месо да бъдат санкционирани. Има начини, няма 100% изряден търговец.
8
0
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Горките...агнета,а можеше да станат...овце и да си блеят на воля.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да си купуваме от производителите, щом при тях е на цена 9 - 12 лв.
6
1
 
14
 
! Отговори
Един от Свобода преди 1 година
Aлчните прекупвачи на агнета от една страна, вноса на големите вериги от друга, в крайна сметка губещи са както обикновените хора, които искат да си купят хубаво агнешко, така и селските производители от типа малка, семейна ферма. Спасението е да се осъществява директно покупкопродажба между селскостопанския производител и градския консуматор, като така се изрязват излишните печалби на прекупвачи, вериги и спекуланти! Така, както правехме 1990-2000 г. Директно във фермата, мериш живо и се коли!
5
2
 
14
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Толкоз ли няма от къде да си купим агне от някое село ? Аз имам много варианти и така и ще направя ! Все едно няма из селата .....ама вика народа друго си е от магазина , истинско по евростандарти :)
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А живи ли са тези нереализирани агнета,че да се увеличи стадото за догодина.
3
6
 
23
 
! Отговори
Производител преди 1 година
Братя Българи, купувайте агнешко по 40 лв, щото другото е менте. И македонските и румънските агнета ги хранят с ГМО и ги ваксинират с американска ваксина против Ковид. Така че, който се чувства български патрЕот да купува родното по 40-50 лв. Нещо като да посрещнеш Новата Година във Велинград. ПатрЕотично е!
2
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Бг е така. Затова почти не стоя в този гемезарник. Тук всичко е МЕНТЕ!!!Като чуя българско и бягам с 200 !!