Промени: Домашни посещения на медик при бебе - до 6 месеца след изписването

Здравната каса ще покрие някои изследвания, които в момента са платени
6 апр 2023 09:54, Стела Стоянова
14
Промени: Домашни посещения на медик при бебе - до 6 месеца след изписването
Снимка БГНЕС

Посещенията на здравен специалист у дома при новородено ще се осъществяват до шест месеца след изписването от родилния дом, а не само в първите две седмици. Тези и други дейности, както и нови изследвания, ще влязат в пакета, който се плаща от НЗОК.

Промените в наредбата, която регламентира това, са публикувани за обществено обсъждане от здравното министерство. Те обаче влизат в сила едва след приемането на бюджет 2023. Служебният премиер Гълъб Донев обяви вчера, че ако не се сформира бързо ново правителство, неговото ще подготви бюджетните закони за тази година.

Сега майката има право на домашни посещения от медицинска сестра, акушерка или лекарски асистент до 14 дни след изписването от родилното отделение. Занапред този времеви период ще се увеличи. Предложената промяна е в унисон с приоритетите на Министерството на здравеопазването за подобряване на здравното обслужване на децата, мотивират се оттам.

Пациентите ще получат достъп и до нови видове изследвания в извънболничната помощ, които досега не са покривани от касата. Те вече няма да плащат за маркери за сърдечна недостатъчност - натриуретичен пептид (BNP) и фрагмент на прохормона на натриуретичния пептид (NT pro BNT), сърдечен тропонин и витамин Д, които са важни за проследяване развоя на някои заболявания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: новородениНЗОКбебе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как. Плюс социален работник. Да въртят очи и ако нямаш условия да го вземат.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А да бе ... да земат го открадант
11
3
 
4
 
! Отговори
до 3 преди 1 година
Абе донякъде човекът е прав. Има си истерични ***. Потече нослето и се тича на лекар. В резултат детето контактува с други болни деца там и наистина се разболява. Нали ги виждам какво правят. Дай им да търчат по лекари на второ, трето и пето мнение... А по-сладко от частния лекар няма. И в нашето семейство сме така.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами като не дойдат, ще отидеш ти. За твоето дете става дума!
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Та понеже некви неграмотни европеидни про'с'таци нижат за световни стандарти - така е в холандия - страна нареждана като една от държавите с най-добри здравни системи в ЕС и света.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Та понеже некви неглрамотни европеидни про'с'таци нижат за дветовни дтандарти - нака е в холандия - снрана нареждана като една от държавите с най-добри здравни системи в ЕС и двета.
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не като в развитите държави в .ЕС? 16 седмици майчинство, раждане вкъщи с акушерка - сестра, никакви лекари по домовете? Нали 90% перманентно гласуват за това?
6
4
 
6
 
! Отговори
Абе губиш бе преди 1 година
Нали се сещаш че никой няма да дойде веднага след изписването - ще дойдат когато могат до 6 месец, дотогава да му мислиш ти
5
1
 
6
 
! Отговори
Пак преди 1 година
откриха топлата вода. Това е задължително в скандинавските страни. А предполагам и в много други.
4
1
 
5
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Нищо не губиш бе, напротив, удължават го - не четете ли? Ц ц ц ц
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо реши, че който чака в ДКЦто е хипохондрик? Аман от комплексари.
2
6
 
7
 
! Отговори
Глупост е това преди 1 година
Спестяват пари от здравето на децата и майките. Световен стандарт е това посещение - дават се съвети за хранене, има много случаи където се хващат неща изтървани в родилния дом и се планират изследвания ако има нужда. Това е нещо което е било задължително последните 70 години и сега го губим като услуга
1
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че до ден днешен ние сме така. С частен лекар. Идва, когато му кажем. Ваксини, всичко се слага вкъщи. Идва с хладилната чанта и действа. Какво ще се разкарвам и ще губя време?! Има си второ здравно, покрива се всичко. Почти всичко. А разни там хипохондрички, дето ми чакат с децата в ДКЦ-тата по 3 часа, наистина не ги разбирам. На лекар ходя само със запазен час. Времето ми е скъпо. Eле пък, ако е с децата и 5мин няма да чакам. Ако не е спешен случай, разбира се.

Спонсорирани публикации