Лазаровден е, църквата чества едно от големите чудеса на Христос

Лазарки обикалят за плодородие и здраве
38
Лазаровден е, църквата чества едно от големите чудеса на Христос
Снимка: БГНЕС

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. Това станало в малкото селце Витания, недалече от Йерусалим.

Лазар бил приятел на Христос и заедно със сестрите си Марта и Мария често приемали Учителя и учениците Му на гости. Няколко дни преди страданията и кръстната смърт на Господ Иисус обаче, Лазар се разболял и сестрите му съобщили за това на Иисус, за да го посети. Но Христос, Който бил в земите отвъд река Йордан, на около един ден път, нарочно се забавил два дни, докато Лазар починал. И едва тогава казал на учениците Си: "Нека отидем сега да го събудим!". Щом пристигнали във Витания, Христос утешил сестрите на Лазар, който бил мъртъв от четири дни, и поискал да види гроба му. А когато отишъл при гроба, вече се усещала миризма от разлагането на тялото, припомня БТА.

Спасителят се просълзил и само поискал да отстранят каменната плоча, която закривала изсечения в скалата гроб. Тогава вдигнал очи към небето, благодарил на Своя небесен Отец и казал със силен глас: "Лазаре, излез вън!".

Четиридневният мъртвец веднага се надигнал от гроба и пред погледите на всички - Иисус, двете сестри и дошлите с тях хора - излязъл увит в погребалните повивки, както юдеите погребвали мъртъвците. Иисус помолил да го разповият и да го оставят да ходи. Така всички се убедили, че това било ново и невиждано чудо, което показало властта на Твореца над природните закони. А то е и своеобразна подготовка на Христовите ученици за Неговото славно възкресение от мъртвите.

Според преданието Лазар живял още 30 години и завършил земния си път в град Китион (днес Ларнака) на остров Кипър в 63 г

В българската народна традиция празникът се свързва с обичая Лазаруване, в който момичета на възраст между 6 и 12 години обикалят домовете, играят ръченица и пеят песни за здраве, плодородие и женитба. Според поверието къща, в която са пели лазарки, е честита - в нея ще има плодородие, а стопаните ще се радват на здраве и весел живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: Лазаровден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Прикрития преди 1 година
За Насилника..."любов, обич, грижа", защита на "семейните ценности", ревностно съблюдаване на "християнския" морал, защита на обществото от "трето-половите", а в същност култ към Перверзията. Той няма религия, партия. Той и хамелеон, готов на всичко да получи "своето". Характерно собственическо чувство към другите хора.
25
3
 
1
 
! Отговори
Танев преди 1 година
Всяка година Попщината плещи едни и същи приказки отпреди 2000 години. Но никой неможе да обясни чудото "възкръсване на 4 дневен мъртвец". Трябва да се проследи живота и скиталчеството на Иисус около 16 години с цел собственото му просвещение в Египет и Хималаите. В Хималите се пазят знания отпреди Геологичната катастрофа 11650 години до Христа. Именно благодарение на придобитите зннания Иисус е можел да възвърнне Лазар към жизненост.
24
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Честит Лазаровден Българи! Бъдете здрави!
23
2
 
9
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
ОТДАВНА НЕ СЪ СРЕЩАЛ ЧОВЕК СТОВА ИМЕ,ЛАЗАР,ЛАЗАРИНКА,,ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ ИЗМИСЛЯМЕ НОВИ ИМЕНИ ДНИ....РИЧАРДДЕН.ЖАНДЕН,ЕЛИЗАБЕТДЕН И Т.Н.
22
14
 
2
 
! Отговори
Брайко преди 1 година
Учили са ни, че Свети Лазар е покровител и пазител на хомосексуалните хора. Пратен от Господа, за да ги брани.
21
9
 
2
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
А според други автори, Лазар е първият вампир и основател на ордена на Лазар. :)
20
9
 
3
 
! Отговори
Българка преди 1 година
На днешния свят ден е прието да се ходи на поклонение в Светата Рилска обител като се водят непълнолетни мъжеложци в дар на духовните служители, а на игумена се носи млечно теленце за принасяне в жертва на Добрия Бог. Топят се с пръсти в кръвта на закланото животно и се рисуват кръстчета по челата на вярващите миряни. След курбана, Негово Високопреподобие гадае бъдещето по петната връз чаршафите и тълкува миналото по подредбата на оглозганите кокали.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямам претенции за единствено непогрешим!
18
1
 
11
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Браво, една хубава статия!
17
8
 
4
 
! Отговори
Слава Украини преди 1 година
Героям Слава
16
1
 
2
 
! Отговори
И какво ни занимаваш преди 1 година
До 21 Ти ли си такъв?
15
3
 
4
 
! Отговори
Украинеца преди 1 година
Асане да не те бутне некой доджрам
14
3
 
14
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Честит празник на всички християни. Възкръстналия Лазар,показва силата Христова. Той го е възкресил за добри и достойни дела,които той е вършил като епископ на Ларнака в Кипър,където се намира и гроба му в малка средновековна църква. Честито и на имениците,да са здрави и да имат Божията закрила и...милост.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 16 - Но вие не се ли отказахте от тази религия? Или ви я забраниха ли, какво беше ...
12
9
 
8
 
! Отговори
Украинеца преди 1 година
Честит Честит :)
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честит празник :)
10
18
 
7
 
! Отговори
Мирослав Германов преди 1 година
Аз съм гей и съм влюбено в Гешев
9
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 8 - Оня ден рапортуваха, *** са фванали трансескуален 19 годишен, който е планувал атака над християнско училище (това е ДРУГ случай), като в дома му са открили "Манифест на комунистическата партия" в аоаетамента му, в който имало изгнила храна, дупки по стените от юмруци, изкъртени врати и прочие ...
8
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еркеч !
7
0
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Не се подигравайте на вярващите - да вярват в каквото си искат. Дразнещо е, че си натрапват вярванията на всеки, то може да има и будисти, и какви ли не, важното е да не се мразим и да уважаваме другия, независимо от религията му, но май не става винаги така.

Спонсорирани публикации