356 руснаци са взели българско гражданство през 2022 г.

Най-много македонци са взели наш паспорт
10 апр 2023 10:53, Нели Христова
56
356 руснаци са взели българско гражданство през 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Всеки ден по един руснак получава български паспорт. Това сочат данните на комисията по българско гражданство към президента. 356 руснаци са взели българско гражданство през 2022 г., събщава вестник "Сега", разглеждайки последния доклад на комисията. Войната, която Русия започна в Украйна, обаче засега не е променила тенденциите. През 2021 г. български паспорт, който отваря вратите за ЕС, са получили 479 граждани на Руската федерация. Година по-рано броят им е 485.

Руснаците обаче са едва на седмо място сред хората, които са придобили българско гражданство през годината. За пореден път в челото на таблицата тук са македонците - 1992-ма. На второ място са украинците - 1639, следвани от турци - 1290, сърби - 556 и албанци - 517. Преди руснаците се нареждат и молдовците - 476. Сходна е картината и за предходните две години, с тази разлика, че тогава македонците, станали българи по паспорт, са в пъти повече. През 2021 г. и 2020 г. българи са станали съответно 7696 и 9098 македонци, 1547 и 1926 украинци, 1269 и 997 албанци, 1145 и 899 турци, 1127 и 1221 молдовци, 1053 и 1228 сърби.

През м.г. 202-ма израелци също са получили българско гражданство. Българи по документи са станали и 86 души от Сирия, 50 от Армения, 33-ма от Ирак и 23-ма от Виетнам. Българско гражданство са взели и 13 души от Европейския съюз.

Общо през годината 7410 души са придобили гражданство на основание български произход, родител български гражданин, обща натурализация. Българското гражданство е възстановено на 2660.

По предложение на министъра на правосъдието заради различни нарушения е отменена натурализацията на 13 души.

Някои стават руснаци и беларуси

С указ е отменено българското гражданство на 247 души. В тази категория попадат българи, които трайно са се установили в друга държава и са поискали да придобият нейно гражданство, а тя не търпи двойно гражданство. Българите, които са се освободили от гражданство през 2022 г., са взели паспорти от различни места, включително Беларус и Русия. В тази графа попадат още хора, които са искали да станат граждани на Великобритания, Германия, Испания, Нидерландия, Полша, Северна Македония, САЩ и др.

Златни паспорти

Преди година влезе в сила промяна в закона, с която беше премахната възможността за получаване на т.нар. "златни паспорти" - гражданство срещу инвестиции. От началото на 2022 г. до законовите промени няма издадени укази за златни паспорти, пише в доклада на президентството. През 2021 г. са дадени 9 златни паспорта.

Заслужили

По заслуги обаче българи са станали 8 души. Според доклада България е имала интерес да ги натурализира за развитие на българския спорт: баскетбол, класическа борба, кикбокс, футбол. Всички тези предложения за придобиване на българско гражданство са били направени от спортния министър. Година по-рано по заслуги е дадено гражданство на 15 души, 9 от които спортисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
8
 
! Отговори
ПЕТКОВ преди 1 година
ЛЕСНО СИ ВЗЕМАТ БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ НО НИКОЙ ОТ ТЯХ НЕ ОСТАВА В БЪЛГАРИЯ А ВЕДНАГА БЯГАТ НА ЗАПАД - ТАКА ИМ Е ПО-ЛЕСНО КАТО СТРАНА ЧЛЕНКА НА ЕС И НАТО
46
2
 
7
 
! Отговори
Съдията Дред преди 1 година
До Алекс .... Нещо си се объркал Алексчо. Оригиналния надпис е " ЧЕМОДАН - ВАКЗАЛ - СОФИЯ " и беше надраскан на залятия със синя и жълта боя БЪЛГАРСКИ паметник в Болград, Одеска област през 2017г. когато любимите ти украйнци гонеха и убиваха българи и руснаци живеещи в Украйна . България тогава поиска хуманитарен коридор от Европа за да спаси бесарабските българи в региона но и бе отказано от Брюкселските толерасти . ТИ ТОГАВА КОГО ПОДКРЕПЯШЕ ? Пак Украйна ли ?
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо им е дадено? Те ясно, искат европейски паспорт. А ние ? Какво изискваме?
44
6
 
3
 
! Отговори
Решението преди 1 година
Т к. българките не раждат (а разхождат кучета) - да се даде българско гражданство на деца сирачета до 5 годишна възраст по 1000 от следните държави Виетнам, Камбоджа, Лаос, Мианмар, Тайланд,Филипини, Авганистан, Пакистан, Сиря, Ирак, Русия, Киргизстан, Туркменистан, Мексико, и от цяла Латинска Америка. Иначе България след 30 години ще е само география.
43
1
 
10
 
! Отговори
Света се обърка преди 1 година
Ние сме държава която си ПРОДАВА паспортите на всеки който плати хиляда евро . Това е основния бизнес на един наш Шкембе воевода... Макетата що български паспорти изгориха на "протестите" си а после срещу 40 ЛЕВА си извадиха нов..... ЕФТИНА ДЪРЖАВА СМЕ .... с продажни политици и още по-продажна държавна администрация.... Руснци... северномакедонци... афганистанцки мигранти... тунизиици... ислямски джихадисти ... нямат никакъв проблем да станат български граждани срещу няколко евро платени кеш...
42
9
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Защо се дават паспорти на руснаци? Чемодан,вокзал,Москва.
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излиза, че даваме паспорти на килограм и който не е поискал не е получил!!! Някакви критерии за ниво на език, уседналост и адрес, възможности да се издържа и прочие няма ли да въведете преди да изсипвате чувалите с паспорти...За макетата БГ паспорт само след минимум 5 години живеене и плащане на данъци в БГ...поне някаква полза за бюджета от това раздаване на бумаги
40
5
 
5
 
! Отговори
Митко преди 1 година
Аз искам да го изхвърля тези се натискат за тази тинясала държава.
39
3
 
2
 
! Отговори
до 44-ти САЩ създаде преди 1 година
безброй малки америки в България, но не съм видял някой да се е трогнал от това, та за една малка Русия ли?
38
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Български паспорти на руснаци - много е опасно, те са си руснаци и никога няма да станат българи. Който познава руснаците/ украинците, знае много добре , че имат силно изразено чувство на превъзходство над нас, те са закърмени с идеята, че сме им длъжници за някакво "освобождшние" до гроб. Те създават своя малка държава у нас и ще станат страшни в един момент. Къде са мислещите политици да спрат тази диващина.
37
3
 
8
 
! Отговори
А колко са преди 1 година
Украинците, взели български паспорт? Или на тях им е рождено право?
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственият изход е премахване на двойното гражданство
35
0
 
10
 
! Отговори
До Мишо преди 1 година
Стига ве. Един футболист от Африка, като го внесат в БеГе след макс 6-9 месеца го уреждат с паспорт за да не заема квота за чужденец.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, па много са, бе! А колко македонци? Взимат гражданства, за да се устроят в ЕС, не че у нас. Ама в ЕС вече не е кеф, та се чудят де да си турнат дирниците.
33
5
 
14
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Защо даваме гражданство на такива плъхове? Утре като направят някаква свинщина и ще казват, че са българи. Защо позорите България?
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им правят редовно тест за алкохол (ако дрегера може да отчита до толкова)... И ако пият, да не им дават гражданство.
31
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Класическа статия тип "стръв" за сорсоидни шарани да вдигнат малко импресиите на сайта. Ех, ех....
30
2
 
5
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До 27 Определено се превръща в концлагер. Путин е роб на Шваб и пръв въвежда всичко технократско в Русия.
29
4
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 26 преди 1 година
Добре бе, разбрахме за "Русия на Пу", стига си го спамил през 2 коментара... Толкова ли си горд с тази остра като бръснач мисъл? Радваш ли се за живота си?
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ако съм шеф диригент ще направя така, че всички руснаци, които подкрепят режима на Путин ще ги върна в Русия. Независимо в коя държава са се изселили. Щом им харесва сатрапа да си ходят в совдепята.