Цената на дизела падна с 86 ст.: Ще се задържи ли така?

Според петролната асоциация понижението е временно
11 апр 2023 07:00, Нели Христова
130
Цената на дизела падна с 86 ст.: Ще се задържи ли така?
Снимка: БГНЕС

Дизелът поевтинява през последните дни - горивото се продава средно за 2.73 лв. на литър. Трайна ли е тенденцията за понижаване или спадът се дължи на Великденските празници и завишеното търсене?

Сериозно понижение на дизела през почивните дни, обобщава БНТ. Днес литър от горивото може да се купи на цена от 2.56 лв. в по-малките бенизностанции до 2.79 лв. в някои от веригите. След абсолютния рекорд от 3.56 за литър дизел през миналото лято, днешното понижение с около 86 ст. е най-голямото за периода.

В Русе цената на дизела на малките бензиностанции рязко се понижи и дори се изравни с тази на масовия бензин. Въпреки това хората искат по-осезаемо поевтиняване.

Венцислав Пенгезов е собственик на малка бензиностанция. Според него големите вериги не бързат да калкулират по-ниските котировки на петрола, поради което и цените там са по-високи. "Наблюдава се едно неотразяване на движението на цената във веригите, докато в по-малките бензиностанции те си показват намаление или съответно повишение. Но аз това го отдавам на предстоящите празници, когато се очаква да има доста пътуващи и просто искат да направят определен обем с печалба", казва Пенгезов.

От петролната и газова асоциация имат друго обяснение:

"Това е конкуреницята, която работи на територията на страната и работи чудесно. И, второ, напълно е нормално цените в малките вериги да са по-ниски, защото те имат много по-малко разходи за персонал. Освен това всички компании, членове на Петролната асоциация, правят допълнителни проверки за качеството и количеството на горивата, което съвсем естествено оскъпява продукта с няколко стотинки. В крайна сметка, правим го за клиентите и смятам, че те оценяват това", посочи Светослав Бенчев от Петролната и газова асоциация.

Според асоциацията понижението е временно и се очаква ново покачване, но ще бъде минимално.

"Видяхме едно поскъпване на "Брент" с 10 долара, може би ще има леко поскъпване, съвсем малко, в рамките на жълтите стотинки. Ако то се случи и най-вече, ако тенденицята е за запзаване на тези нива - около 85 долара за барел, което за момента е вероятно и се задържат се на тези цени. Така че, застой с евентуално поскъпване с няколко жълти стотинки".

Според анализатори, намаленото производство на държавите от ОПЕК засега се компенсира от ръста на добива в Иран, Норвегия, Бразилия, Нигерия и Гвиана, поради което и цените на борсите се задържат стабилни и не се повишават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
Do Некыф преди 1 година
Добре би било да говориш с цифри, а не с измислици с цел манипулация. 1. Цената на петрола през 2011 беше около 110 $,Брентът беше около 120$. 2. Доларът беше 1.30 лв, а не 1.80, колкото е сега...Така че или говори професионално, или просто мълчи
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До НекъфПрез 2011 година колко беше инфлацията сега колко е?
105
1
 
2
 
! Отговори
Шлифера е пак намода преди 1 година
Само мислълта че Бойко ще успее да направи правителство ги кара да намалят с близо лев ако направи пък незнам.
104
1
 
3
 
! Отговори
4voroov преди 1 година
А кое поевтине от падането на ценитеЧе като се вдига вдигат всичкоКадеса комисии прокурори ....
103
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Евтиното е пазарна аномалия, скъпото е пазарна икономика." Така е при всичко - агнешко, зърно, гориво.
102
3
 
25
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
Само за справка, горивата при цена на барела75 долара през 2011 година, цената на дизела беше 2 лева, а сега е 2.70 и ми се хвалите. Наглостта на търговците на горива е безгранична!
101
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мие ясно,кои цени са паднали.Днес бензина е с нова по висока цена от вчера.
100
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цъ р вуле не ги мисли ти европеците.Гледай си на с рания ГЗ.
99
6
 
5
 
! Отговори
Нормално е преди 1 година
Дори може още да паднат. ЕС е в тежка икономическа криза, населението обеднява. 2022 са продадени 9.3 милиона автомобили, най-ниското ниво, както през 1993 когато са продадени 9.2 милиона. Нормално в ЕС се продават около 14 милиона автомобила годишно. Карат се по-малко коли, има много по-малко търсене на горива.
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 2012 година цената на нефта формираше 40% от цената на бензина и 39% от жената на дизела. През 2018 година цената на нефта формираше 35% от цената им, а през 2022 година само 31%. През тази година около 30% от крайната цена зависи от цената на нефта.
97
3
 
2
 
! Отговори
до 101 преди 1 година
Ми седи си У германия кво ни занимаваш?
96
2
 
9
 
! Отговори
Акциз преди 1 година
Акцизите държавата ги налага, не Лукойл, лукоови глави !
95
4
 
5
 
! Отговори
... преди 1 година
заредих в Германия за 160.9 цента за литър на верига бензиностанции които присъстват и тука, но цените на храните и не само са с 25% по-ниски от същия артикул тука.
94
1
 
9
 
! Отговори
до Оня преди 1 година
От такива като теб трябва да се осободим, само абиш кислорода.
93
20
 
6
 
! Отговори
Оня преди 1 година
Когато се освободим от Лукойл , тогава може и да има някакво съществено намаление. А дотогава не забравяйте , че и нефта , и рафинерията са от сибирската смрад
92
1
 
10
 
! Отговори
Истина преди 1 година
за цени под 100$ за барел цените не трябва да превишават 2.00лв за литър... сами си правете сметката къде отива печалбата и защо държавата е машеха, а не майка!
91
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като пишете за цената на нефта, не забравяйте, че той формира само част от цената на горивата, примерно сега около 30%. Не ми се рови за точната сума.
90
0
 
27
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
Преди години Брент стигна до 105 долара, и пак беше по-евтин дизела. Отделно, че ние ползваме по-евтиния Урал. Алчност, алчност и пак алчност, безконтролна - това е отговорът!
89
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нефта сега се колебае между 69-80щд. Цени като от 2016г. Само че дизела не струва 1.50лв като тогава, ами е 2.60. Грабят ни най-нагло.
88
0
 
9
 
! Отговори
ЕДИН БЪЛГАРИН преди 1 година
До Анонимен 88 и 89Минималното почасово заплащане в ЕС /Германия и Франция/ е в диапазона 8 - 10 евро на час за нискоквалифициран труд от необразовани , неграмотни и незнаещи езика ; грамотен с начално образование 10-12евро на час ; средно образование 14-16евро на час ; висше образование според степента варира от 16-80 евро на час !Данък заплата е прогресивен т.е. колкото повече взимаш толкова повече плащаш! Кредит за дом намалява облагаемият данък ,същото е ако имаш малки деца и си на квартира

Спонсорирани публикации