Скок на младите, развиващи шизофрения заради психоактивни вещества

Проф. Миланова: Мъжете боледуват по-често от шизофрения от жените
11 апр 2023 11:48, Анисия Иванова
241
Скок на младите, развиващи шизофрения заради психоактивни вещества
Снимка: БГНЕС

Шизофренията е заболяване на мозъка, което засяга основни психични функции. 1% от населението на земята страда от коварната болест. "Шизофренията е хронично, тежко психично заболяване. То засяга хората в млада и юношеска възраст и затова се отразява на цялото общество. Причините за заболяването не са известни. Сред рисковите фактори са наследствеността, стрес, тежки загуби, преживяна черепно-мозъчна травма", каза проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия на УМБАЛ "Александровска".

По думите й заболяването е полифакторно. "Вече обаче има много нови възможности за лечение последните 20 години. Тези медикаменти са ефикасни и дори има тип инжекционна форма, която може да се поставя на три, на шест месеца и дори на година. Това дава възможност на хората да живеят свободно дълго време в обществото, ако ти приемат редовно. Те са изцяло покрити от НЗОК за здравноосигурените. Те са безплатни и за хората с ТЕЛК", каза тя пред БНР.

За миналата година 30 на сто от пациентите, хоспитализирани в психиатричната клиника на Александровска болница са с шизофрения. 60 на сто от тях са мъже. Мъжете боледуват по-често от шизофрения от жените.

Това, което прави впечатление, е че има ръст на постъпващите пациенти, изполващи психоактивни вещества, които развиват психични разсторойства, които наподобяват шизофренната психоза. След известен период от време могат да бъдат неразраничими... Лекуваме ги като шизофреници. Това са предимно млади хора, употребяващи различни наркотични вещества", съобщи проф. Миланова.

Според д-р Петра Маринова това е сфера, която търпи развитие и има бъдеще, като пациентите у нас се лекуват с всички нови медикаменти и терапии.

"Но немедикаментозните методи за терапия са по-голямото предизвикателство за нас и за нашите пациенти. У нас няма система за социална подкрепа, каквато има в другите европейски държави. Това е особено важно за тежките случаи като шизофренията. Семействата на тези пациенти са напълно изчрепани откъм ресурси. Те имат нужда от сериозна социална подкрепа, социални работници и звена, които да им помагат след изписване на болния, за да продължават те да вярват, че има смисъл, за да не се върнат отново в психиатричното отделение.

Част от симптомите на шизофренията са, че пациентът не винаги осъзнава необходимостта от лечението и ние като общност трябва да разпознаваме болестта и да помагаме на тези хора да се борят, категорична е д-р Маринова. Според нея профилактика на психичното здраве означава да се опитваме да модифицираме факторите, които биха могли да бъдат модифицирани.

"Целта да е да се фокусираме върху това какво може да ни помогне по-рано да разпознаем, навреме да лекуваме или да се вземат мерки, когато факторите са рискови и могат да бъдат преодоляни. Голяма част от факторите, които довеждат човека до проблеми, могат да бъдат модифицирани. В този смисъл е много важна осъзнатостта. Важно е да намерим време и да приоритизираме какво ни натоварва, какво ни тревожи, да не забравяме какво ми помага и чрез правилните избори ни дава възможност да се погрижим за психичното си здраве навреме", изтъкна д-р Маринова.

В Дневния стационар в Клиника по психиатрия УМБАЛ “Александровска” се проследяват пациенти над 18 години, чието състояние не може да се овладее в амбулаторни условия, и които имат нужда от ежедневни консултации и лечение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
11
 
! Отговори
Не съм добре май преди 1 година
Психясавам.Защото гледах бТВ новини и разбрах от там че са изтекли фалшиви секретни документи от белия дом. Че сме се договорили да дадем мигове на зреленски.
161
1
 
19
 
! Отговори
123 преди 1 година
Съвременните наркотици имат скоротечен унищожителен ефект. Водят до жестоки пристъпи на агресия и доста хора загубиха живота си поради тази причина, най-вече близки, родители на зависимите, убити в пристъп на неконтролирана ярост. Няма подготвени кадри, които да се справят с подобни случаи. А пораженията върху психиката от употребата на синтетика са необратими. Последният такъв случай беше баба, известна актриса, убита от внучката си. Не съжалява за стореното, но това отдавна вече не е тя.
160
2
 
3
 
! Отговори
Упс до 170 преди 1 година
Не разбирам как ти сам разбра , че си шизофреник, досега доброволно посетил психиатър не съм видял!
159
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаем, знаем! Вижте антиваксърските бисери и веднага ще разберете какво е шизофрения!
158
2
 
6
 
! Отговори
До 183 преди 1 година
Прави си брат, трябва в Русия да ходим, там нема такива работи, от къде може да купим билет?
157
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ ни тровят с лоши наркотици , внасят ги през американските военни бази..
156
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как по малките градове цялото население да знае къде се продава и кой продава, а точно полицията да не знае. Ми то е елементарно, едни и същи коли спират и прииждат по 10 пъти през деня, слизат кииффлли, кесят в заведението, чакат, ходят до колата, връщат се... айде моля ви се. То затова трябва хората без официална работа да вземат леко да ги следят какво точно правят и как точно се изхранват.Звучи ви може би смешно,но утре всички ще имаме деца, живот и здраве,това ли искаме да им се случи?
155
4
 
5
 
! Отговори
yHuKyM преди 1 година
До Анонименто за това като кацнеш в мАсква първото нещо което получаваш е дипляна с видовете наркотици и вредата от тях,и това само защото в мАсква няма нито нАркотици нито "***"....Те такива проблеми нямат,пък с алкохола съвсем....ама то ти од де да знаеш като не си ходил в заветната Масква....
154
1
 
1
 
! Отговори
yHuKyM преди 1 година
До ШизофреникРеспект!
153
2
 
2
 
! Отговори
Слава Кокаине преди 1 година
Прежди прдящия. Ние как се съпротивляваме, бе! Кумунизззз
152
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точка 31 от плана на Путин.Сега стига и един специализиран взвод подготвен на Камчия да ни почнат някоя тъмна нощ. и като натръшкат стотина другите ще се стресират,а съпротива от дрогирани и пияни не чакайте. А после подстрой и във хор "Пролетарии от всички страни съединявайте се"
151
0
 
20
 
! Отговори
до 174 преди 1 година
Никой не осъжда душевно болните хора! Вродените или получени при силен стрес психо заболявания са неизличими, но могат да се контролират при правилно лечение. Но когато деца на по 13-14 годишна възраст се "зарибяват" и започнат да приемат наркотици, особено синтетични (най евтини и достъпни) пораженията върху пскихиката им са необратими!
150
4
 
8
 
! Отговори
сульо преди 1 година
шизопреник съм и не ми личи бях министър на финансите и сега съм съпредседател на голяма партия само очите ми са малко пуляви.
149
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само наркотиците трябва да са забранени а също алкохола и цигарите.
148
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо отказвате да признаете истината? Това винаги са били психично болни хора просто сега е модерно да бъдат винени различни вещества.Ако някой си даде трудът да проследи родители ,баби дядовци и други близки роднини веднага му става ясно че си има нещо по наследствена линия. Много дълго време в България "умерено луди" се считат за напълно здрави. А то си "яде червейчето мозъка" бавно полека незабележимо в началото но за сметка на това постоянно и необратимо.Такива хора имат и такива деца.
147
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чук и Гек : Много си болен, горкия ! *** в Бахмут - там има специално лечение ...
146
1
 
17
 
! Отговори
ОФчу преди 1 година
Борбата с наркодилърите и наркотиците, заливащи улиците и училищата ни, е не само неефективна, но ми се струва, че и умишлено не се влагат усилия в нея! И забележете наркодилърите таргетират именно подрастващото и младо поколение, а Власта.... спи!!!
145
8
 
8
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Човечеството вече се дели на 2 половини! Половината не сте съвсем в ред! Останалите сме русофили! 50/50!
144
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На който му е интересно да отиде в ЦПЗ на ул.Владайска река-точно на Сточна гара.В 10 10 и половина ги изкарват пациентите в двора на въздух за един час и после пак около 16ч..Ще се учудите колко млади хора са с психически разстройства.Ще ви поискат цигари или сокчета а някой направо и пари си искат.Там лежат за по месец и после според диагнозата ги пращат - кой вкъщи кой в Курило.Хапчетата са спасението друго лечение няма.Тая диагноза е доживот.
143
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В САЩ щом легализираха наркотиците са лекуване на психични разстройства, значи сметнете колко е зле положението. А там специалистите наистина са специалисти, докато тука всеки *** е "психолог" или "психиатър" качеството е покъртително ниско