Емануилов, една от най-влиятелните личности на 20 век: Бяха ме определили за класов враг

Той бяга от България по време на комунизма
16 апр 2023 18:32, Нели Христова
25
Емануилов, една от най-влиятелните личности на 20 век: Бяха ме определили за класов враг
Снимка: БГНЕС

Той е една от 1000 най-влиятелни личности за 20 век. В целия свят. Бяга от България по време на комунизма и открива свободата в Уругвай. Има 26 книги, преведени на шест езика. Цитиран е като един от първите, които предричат разпадането на Съветския съюз. Днес е на почти 100 години и се съгласи да разкаже за първи път историята си в български ефир - доктор Алфонс Емануилов – Макс.

"Аз съм от едно поколение, което е живяло в монархията и сталинизма. От този тип хора няма вече. Чувствах се самотен тук, имах много познати, 5-6 приятели. Повечето от тях починаха, защото бяха по-възрастни", спомня си Макс пред NOVA.

Не е говорил български от десетилетия. Спомня си неочаквано думи, които смята, че е забравил. "Българските комунисти, които са назначени от руснаците, бяха главорезите. Много хора бяха убити без съд и присъда. В най-добрия случай даваха 24 или 48 часа да се изнесат, за да докарат комунистите от провинцията", разказва той.

Използва контактите на баща си - бивш дипломат - за да се изтегли в Белгия. "Бяха ме определили за класов враг. България е била работническа страна, а това е бъдещето на света. Отидох в провинцията на Белгия. След това заживях в Англия. Реших да си отида от Европа и избрах Уругвай", казва още Емануилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Стария хъш преди 1 година
Аз избегах през Мари Бор в Австрия.След 3 месеца бех в америка преди 53 години.Дали ми смъртна присъда.Но като пратих молба до посолството да ме освободят от бг.гражданство ми отговориха че парламента е против моето освобождаване.Т.Живков ми дал амнистия смъртната присъда е заменена с 25 години пандиз.Добре че бг. стана американска колония та можах да я видя отново неколко пъти.
17
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"десетки хиляди", всъщност осъдените на смъpт от Народния съд да 2730 човека. Народният съд е създаден по заповед на САЩ, Великобритания и Съветския съюз във всички победени държави. Най-много осъдени има във Франция и Нидерландия.
16
5
 
6
 
! Отговори
опетков преди 1 година
До Анонимен 6 Това за надзирателите къде го прочете? Подобна лъжа не бях чувал скоро. За да оправдаеш местните убийци ли го измисли?
15
7
 
11
 
! Отговори
опетков преди 1 година
До Анонимен На колко години си ,момченце, за да познаваш семейства на избити от комунистите.
14
11
 
13
 
! Отговори
опетков преди 1 година
До Анонимен 9 Нещастнико анонимен, на целия т.н. Нюрнбергски процес против "фашисите"( в действителност нацистите) са обесени 9 души, а в България без съд и присъда са избити десетки хиляди от слугите на СССР-комунистите, разбойници, крадци и убийци.
13
9
 
10
 
! Отговори
опетков преди 1 година
До Анонимен 12 Ти сериозно ли? Аз на 14 станах антикомунист. Още тогава разбрах фалша на цялата идеология и система.
12
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живял бил по времето на монархизма и сталинизма. Бил е дете тогава. Човек, който не е на поне 35 години трудно може да се каже, че е разбирал какво става около него.
11
5
 
16
 
! Отговори
до ком. 1 преди 1 година
Бягаше се през Югославия , не венаги успешно, защото връщаха мераклийте без късмет. Бягаше се при мачове на Запад. Бягаше се при полет до Куба с презареждане в Канада. През южните граници правеха опити предимно туристи от ГДР, Чехия и т.н. Има и няколко успешни опита по море.
10
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунизмът е изкривил мисленето на няколко български поколения. Това обяснява, защо 33 години след падането му напредничави идеи не могат да пробият в България, а демокрацията се замества от една шуро-баджанашка управа. И така си пставаме в 20ти век.
9
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май само нашите фашисти се смятат за репресирани от цяла Европа. Запада са ги бесили демократично, а тука лошите Съвети са репресирали фашистите. Нова история се пише в Европа. В Западна Европа гоненията и ловът на фашисти продължава десетилетия.
8
30
 
9
 
! Отговори
България беше преди 1 година
пропаднала страна по времето на комунизма - 1944 - 1989 г. Примитивна страна. По времето на Османците България е процъфтявала, 500 години мир и спокойствие. Какви сме паднали при Шишмановци, какви излизаме от империята. Беднотия и войни при Шишмановци, богатство и запаси при османците. При монархията имаше лява демокрация, България беше ориентирана към Запада.
7
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като са трепали толкова много комунистите , всеки щеше да има убит роднина , като през първата световна война.. А аз не знам някой който да е убит от комунистите ..
6
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В цяла Европа има наказание на фашисти, фашистки правителства, колаборационисти, съюзници на Хитлеристка Германия. Франция, Полша, Германия. Бесилките са в цяла Европа. Надзирателите ги съдят и бесят. Народни съдилища има в цяла Европа след войната.
5
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Белгия не харесал дребната буржоазия и нейните еснафски навици. Човекът наистина мисли класово и е класов враг от нехаресваната никъде буржоазия. Всички бегълци оправдават бягството си и мизерния си живот след бягството с описване на лъжлива картина в България.
4
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През социализма избягаш ли - ставаш враг на народа, изменник и какъв ли не, докопа ли те държавна сигурност - КРАЙ, В ГРОБЕТО. Ама тоя е имал дебели връзки, баща дипломат, нормално. За избягалите тормозеха семействата им.
3
8
 
26
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Какъв комунист е бил баща му, бе недораслек. Дипломат от кариерата на Царска България..
2
7
 
20
 
! Отговори
вижда се преди 1 година
Сега по лоши и от комунистите са шайкаджиите , които ошушкаха държавата до дъно ,и сега пак искат да я крадат !!
1
31
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По времето на комунизма никой неможеше да избяга. На границата стреляха на месо. На екскурзия само до соц страни и в групата имаше човек от ДС. Нито по суша нито по вода нито по въздух никой неможеше да избяга. Двама приятели ги застрелаха на сръбската граница бг граничарите. А един комшия на турската граница. Този е избягал благодарение на комунистическият си баща. Бивш Комунист няма.