От Бачковския манастир тръгна най-старото литийно шествие

То е предвождано от иконата на Света Богородица
Обновена: 17 апр 2023 16:06 | 17 апр 2023 10:32, Нели Христова
8
От Бачковския манастир тръгна най-старото литийно шествие
Снимка: БГНЕС

От Бачковския манастир към местността "Клувията" тръгна най-старото литийно шествие, предвождано от иконата на Света Богородица. Там тя е била скрита по време на Османското нашествие, предаде БНР.

Според преданието иконата е намерена през 1604 г. от две овчарчета и пренесена отново в Светата обител. На втория ден на Великден обаче, по необясним начин, тя напуснала манастира и била намерена отново в "Клувията".

Поради това, за да спре нейното "бягство", хората започнали да провеждат литийно шествие с иконата на Божията майка, с което, според легендата, се върнало и благоденствието в региона.

На този ден вярващите отправят молитви за здраве и светли дни.

Игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий посочи: "Трепетът и радостта от Възкресението се пренасят и на този ден. Радостта от Възкресението с радостта от намирането на иконата и постоянните молитви на Света Богородица към нас са една двойна радост. Надяваме се да успеем да посрещнем всички поклонници с братолюбие, мир, смирение и желание да споделим радостния празник на Възкресението и намирането на Светата икона".

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Явно в древността също са карали на литиеви батерии - и оттам идват и литийните шествия...
3
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така наречената "Чудодейна Икона" е в манастира, а на това шествие, се изнася дубликат-копие на иконата. Тези хора които вървят и носят дубликата, на какво се кланят? И църквата се научи да показва и се кланя на фалшификати...
2
0
 
7
 
! Отговори
Христос воскресе! преди 1 година
Днес във втория ден след Великден празнуваме паметта на славните и всехвални апостоли, а утре и в сряда се празнува паметта на Св. Богородица, Св. архидякон Стефан и Св. апостол Андрей.
1
10
 
2
 
! Отговори
Неграмотен преди 1 година
Литий ли разнасят?

Спонсорирани публикации