Безработицата в България намалява

Обявите за работа са скочили с 11%
23 апр 2023 13:44, Йоана Цонева
40
Безработицата в България намалява
Снимка: БГНЕС

Ръст на обявите за работа с 11% за месец, отчита една от големите компании за подбор на персонал. На този фон от Агенцията по заетостта обявиха, че безработицата намалява.

Тази година се търсят повече кадри в строителството, здравеопазването и логистиката и транспорта спрямо същия период на миналата година. Най-значително намаление в търсенето на персонал пък е регистрирано в IT сектора – 43%, както и в счетоводството и маркетинга.

За месец Светла Макавеева очаква да си намери работа и не е притеснена, защото не ѝ се налага да плаща наем. Заплата от 1500 лева ѝ е достатъчна.

Още по темата
Ниската безработица дава шанс на хора като Светла да намерят по-лесно работно място, отчитат икономисти.

Те обаче посочват, че ръстът на заплатите, който осигуриха работодателите миналата година, може да не се повтори през тази, предаде bTV.

Намаление на заплатите в IТ сектора, където търсенето на кадри намаля значително през годината, засега няма, посочват от компаниите за подбор на персонал.

Броят на обявите за работа в този сектор обаче намаляват от месеци наред, отчитат експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Населението и бизнеса също...
31
1
 
3
 
! Отговори
Слабо,много преди 1 година
слабо... И защо по дяЛовете трябва да ни интересува личната драма на някоя си Светла Макакова?!?!?Относно темата в заглавието :Безработицата намалява,защото работещия нормален читав българин предпочита да бъхти здраво в чужбина,вместо да му плащат трици и грънци за са гладува семейството му тук... Докато синчето на бг шефа му се дуе с нов Макларън,с парите които татко му е откраднал от обикновените работници.Защото на хората им омръзна да са роби в собствената си държава!
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 15 години си мислех, че ако нещо не се промени, ще стигнем до тук и ето, че стигнахме, сега си мисля, че вече няма връщане на зад, България е обречена на бавно и мъчително изчезване, българският ще изчезне като език, за кирилицата не знам. Бъдещето е 3-4 милиона неграмотно и бедно население и една шепа елит, който ще си правят каквото искат с ресурсите на територията. Лош живот и висока престъпност, без контрол и справедливост. Като сега, но много по-зле.
29
0
 
12
 
! Отговори
Да, намалява преди 1 година
Хората са принудена от глада да приемат всякакъв вид робски труд срещу няколкостотин лева МЕСЕЧНО! Затова намалява, защото хората си изхарчиха мизерните спестявания и паднаха в лапите на кожодерите! Анатема!
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Намаляват и хората.
27
0
 
12
 
! Отговори
така е! преди 1 година
До contractor+""Числото на неработещите е огромно.Тези,регистрираните,са нищожно число.Затова властта се хвали.Тези които са в чужбина,не плащат данъци,те какви са?Работещи,неработещи?Хаоса е пълен.Хазната е празна.
26
0
 
19
 
! Отговори
леля чичо преди 1 година
пускането на обяви често се използва от ХР-ите за сондиране на пазара на труда , така правят една суха статистика колко са желаещите да започнат работа , колко реално стават и колко са тези които са готови да започнат за без пари като бели роби , така че това не е показател а по скоро начин фирмите да си сверят часовниците и да помислят колко човека могат да съкратят и после да намерят нови хора на по ниски заплата = профит
25
2
 
5
 
! Отговори
contractor преди 1 година
Да над милион не работят но те са неработещи а не безработни :д скоро ще се joina към икономическите търтей.
24
1
 
18
 
! Отговори
Петседемшест преди 1 година
не е ли редно да споменете, че бюрото по труда е спряло да изплаща обезщетения на безработния (след година някъде), той вече не се води безработен?
23
7
 
20
 
! Отговори
Козяк 007 преди 1 година
Под мъдрото ръководство на другаря Бойко Борисов нашата република придоби икономика като на Бурунди и на Бангладеш. Основно в България вече се произвеждат запушалки за дупета.
22
7
 
8
 
! Отговори
Валодя преди 1 година
В България има "руска демокрация" което значи анти-демокрация, държавен произвол, рекет и мафиотска икономика която разчита основно на контрабанда.
21
4
 
13
 
! Отговори
Гитлер Гуй преди 1 година
В България комунизма не е свършил. Комунизъм озачава хайдутлук и рекет. Най-големите комунисти са Борисов с 10 милиарда $$$ и Пеевски с 9 милиарда $$$ открадната народна парА.
20
3
 
24
 
! Отговори
Щази преди 1 година
Ниска е безработицата и то при положение че в България няма икономика! В България има само 240 добри работни места и те са в Парламента. Навсякъде друга е мизерия и беззаконие!
19
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Намалява, защото работещите намаляват, а не че вървим напред. Ако няма съдебна реформа от тая държава нищо няма да остане.
18
12
 
4
 
! Отговори
До Ехол преди 1 година
А ти защо си търсиш работа като чистач?
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Летния туристически сезон по Черноморието!
16
5
 
26
 
! Отговори
Ехол преди 1 година
Интересно. Мен ме съкратиха преди 4 месеца и все още нямам работа. Търся в интернет, в бюрото, оставям свта на място и нищо. Говоря 2 чужди езика, компютърно грамотен съм, но и за чистач не съм квалифициран явно
15
3
 
37
 
! Отговори
Кака Мара преди 1 година
За десет години България намаля с един милион -може би световен рекорд като процент.Нормално е и безработицата да намалява,но затова пък полиция и държавна администрация се увеличава също със световни рекорди
14
3
 
14
 
! Отговори
др.Тодор Живков преди 1 година
Тази година 11%, догодина 111%.
13
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами като намаля населението всичко избяга навън как няма да намалее безработицата