Софиянци получават двойно повече от останалите хора в страната

По-голямата част от евросредствата отиват в столицата, необходим е баланс
Обновена: 24 апр 2023 20:58 | 24 апр 2023 19:38, Йоана Цонева
42

Заплатата в София е почти двойно по-висока от тази в останалите области към 2019 г. Въпреки това заетостта в столицата се намира в траен застой от 2009 г.

Трансферите от Европейския съюз са насочени основно към столицата, а към Бургас, Варна, Пловдив и общини с потисната икономическа активност са сравнително ниски.

Разлика между София област и София град и останалите общини има и по отношение на брутния вътрешен продукт на глава от населението. Това показват данните от първия анализ на Съвета за икономически анализи.

"За целия период от 2000 до 2019 София средно расте с 6% на година, докато останалата част на страната расте с около 3% средно на година. Към края на периода БВП в София и околност е 3 пъти по-висок отколкото в останалата част на страната", заяви икономистът доц. Пламен Ненов пред Bulgaria ON AIR.

Решението за премахването на дисбалансите между регионите в страната е въвеждането на таргетирани политики.   

"Едно от нещата, които според мен е правилно, е по-голямата част от европейския ресурс да отива извън София", предложи вицепремиерът по управление на европейските фондове Атанас Пеканов.

Тази стъпка е ключова и според Националното сдружение на общините.

"Общините да получат част от преките данъци, визираме 20% от ДОД и 10% от данък печалба - във всеки общински бюджет ще постъпват част от приходите, което са изработени от местното население. Това би мотивирало в много по-голяма степен общинските ръководства да привличат инвеститори", призова изпълнителният директор на националното сдружение на общините в България - Силвия Георгиева.

Според нея, ако общините получават част от преките данъци, те ще бъдат стимулирани да изсветляват практики като осигуряването на минимална работна заплата дори в случаите, когато възнаграждението е по-високо. Така, върху колкото по-високи доходи се плащат осигуровки, толкова по-високи ще са постъпленията за общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
10
 
2
 
! Отговори
Обяснявам преди 1 година
Това е защото в София има чисти тоалетни. На другите места, като не са чисти тоалетните, и хората поемат повече отрицателни миризми. Това действа на психиката - с малко, но постоянно се понижава коефициента на полезно действие по време на работа, а и по време на удоволствия и почивка. Това е допълнителен фактор - отрицателните миризми правят почивките и удоволствията непълноценни, което допълнително намалява КПД.
15
2
 
17
 
! Отговори
работещ беден преди 1 година
Добре би било тези които са дошли в София да получават огромни заплати, се върнат по родните си места и там да получават заплатите си създавайки икономика. В София вече не може да се живее. Всичко което правеше живота нормален изчезна.
14
5
 
13
 
! Отговори
До15 преди 1 година
Приятелю,почвам да се замислям,дали пък няма да е по добре"Ердоганя"да си вземе цяла България,видя се,че ние не можем да се грижим за нея!Прогонихме си сънародниците,опропастихме и малкото хубаво което бяхме създали,направихме така,че като изключим София и още някой друг град,всичко останало прилича все едно се е водила война?
13
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не съм в София, но взимам между 9 и 12к, но в евро! Някой път и повече! Рекорда ми е от 2000 г. досега е 23к в евро! Не съм програмист, но програмирам, по точно конфигурирам FPGA ако някой знае какво е и разработвам PCB-тата на мултипроцесорите! Накратко електроника с малко програмиране, което почти не е програмиране. От къщурката ми (320 кв.м) се вижда при добро време, което тук е преобладаващо, Егейско море! Не съм на морето, защото ходим на почивка в чужбина от 15-тина години Чалгаромориет
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато Ердоганя си вземе южна и източна българия, София ще стане град-държава. Моят роден град от десетилетия е вече превзет. Българският език не се ползва с малки изключения нито по улиците, нито в магазините, нито в общината. А беше време (възродителния процес) когато им забраняваха да говорят на майчин език. И навремето площада, автогарата и т.н. бяха пълни с навалица. Сега единици са останали.
11
4
 
10
 
! Отговори
До Радослав преди 1 година
А не е ли по добре точно тоя вариант,вместо цяла България да пропада и обезлюдява,ръстът на брутният вътрешен продукт нараствал двойно спрямо останалата част на България,ами какво очаквате след това тотално обезлюдяване,къде да отидат парите в Монтана,Търговище,Разград или...?Докато няма рационална териториална политика,България ще става пълно сметище!
10
2
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Да и като си платят сметките и минат няколко пъти през магазина и излиза, че са дали три пъти повече от повечето хора в 'страната'.. Не дай си боже и квартира да плащат - тогава съвсем сгъват.. Аман от безсмислена статистика!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ ДУМАЙ!!!
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София на джендърите!!!
7
4
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Еъо го и първия последовател на тротинетката със заупените фрази "провинция" малко думи на английски, понеже е от невероятната столица, и те така...
6
4
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 4: нали се сещаш, че това минава през децентрализиране, а това означава София и стандарта на софиянци да се срине на ниво Северозападнала България. Как очакваш да се случи това? Нали тогава половината население ще се изсели от селото и ще останат само малкото кореняци, а най голямото им забавление ще е да изведат овцете на паша в Красна поляна или друг квартал кръстен на място където дядовците им са се подпирали на гегите си, ако въобще имат овце.
5
1
 
16
 
! Отговори
bbb преди 1 година
Както всичко в държавата е провалено поради некадърно управление вече 30 години, така и развитието на регионите е несправедливо, хаотично и води до загиване на иначе красиви и плодородни градове и села. В София се натъпка всякаква селяния, лош въздух, навалица, автомобили, мръсотия, то самият град е грозен!
4
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кога столичани ще почнат да си плащат сметките?Само топлофикация София има задължения над един милиард лева!Метрото д не говорим колко субсидии гълта!
3
2
 
23
 
! Отговори
Софето преди 1 година
Каквато и да е заплатата, не си заслужава човек да живее в този ке*еф. Няма по-ценно нещо от спокойствието и времето прекарано със семейството, а в софето се лишаваш и от двете. Ама всеки с потребностите си все пак.
2
4
 
25
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Ако още 15 години се продължи с централизираната политика, източването на ресурса на всички области посока София и наливането на европари основно в София ще стигнем до момента в който малкото население останало на територията ще живее само в София,Пловдив и няколко други града в Южна България, а в останалата територия ще безчинстват вождове с индианци от племето Ром в стил Лудият Макс.Всяко движение извън градовете ще се налага да се прави под формата на въоръжен конвой за да се защитават от Ром
1
18
 
8
 
! Отговори
Public enemies преди 1 година
Така е но разходите в София са по високи, а живота в провинцията е по-спокоен, на мен ми идва 300 лева сметка парно на месец без изобщо да съм го ползвал, идва изравнителна бележка в края на зимния период нищо не ти връщат, караш се разправяш се безмислено, сметките в провинцията са по-ниски къде там хората ще дават 300 лв отопление без да са го ползвали :)