Лекарите: Здравните услуги ще поскъпват

Застраховка от работодателя ще компенсира недофинансирането на системата
25 апр 2023 18:26, Стела Стоянова
30
Лекарите: Здравните услуги ще поскъпват
Снимка БГНЕС

"Участието на работодателите в системата на здравеопазването с предоставяне на допълнителна здравна застраховка за служителите е важно, тъй като по този начин може да се подсигури по-добро ниво на необходимата профилактика. От своя страна така по-малко хора ще имат нужда впоследствие от болнична помощ, която е по-скъпа."

Това заяви заместник-председателят на Българската болнична асоциация  Иван Тодоров, по време на бизнес закуска.

Събитието бе посветено на глобалните здравни проблеми и решения, а Тодоров бе водещ по темата за „Тенденциите в България по отношение на придобивките за служителите с фокус върху здравната грижа“.

„Така наречената ситуация на медицинска инфлация, при която медицинският труд поскъпва, а публичното финансиране на здравния сектор е недостатъчен, неизбежно ще провокира промяна в ценоразписа на лечебните заведения, за да могат те да продължат да предоставят качествена здравна грижа на пациентите“, каза заместник председателят на Българска болнична асоциация.

Според Иван Тодоров, Националната здравно осигурителна каса трябва да предложи адекватни цени на клиничните пътеки, тъй като увеличението им с 8 % през 2022 г. било не само закъсняло, но и недостатъчно.

Здравната каса трябва да каже до каква степен покрива клиничните пътеки, да се освободи останалото поле за допълнителното здравно осигуряване и да се определи рамката на доплащането, така че то да бъде ясно и коректно регламентирано, а не както се казва - „под масата“, заяви Иван Тодоров. Той коментира, че именно пациентите компенсират недофинансирането на здравната система в България.

Дискусията тече в разгара на обсъждането на темата за новия бюджет на НЗОК. Българската болнична асоциация изрази становище, че предложеното увеличение е позитивно, но е по-малко от търсеното в дългосрочен план.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вдигнаха им заплатите, спечелиха от ваксините за ковид, но не им стигат, който има пари ще го лекуват, който няма ...., , е браво Хипократовци ненаситни.
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знаех, че да те лекуват било услуга. Фаянсаджията и той ли прави услуги? Редно и неговите услуги да поскъпнат, особено за "лекарите".
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не повишават потребитебилската такса Ви залъгат за политически изгоди Иначе плащате 200%по скъпи лекарства а в другата Европа не плащат за лекарства изпусани от лекар Но у нас никой не протестира за лекарствата които заплаща Помислете колкото и да плащате при лекар ако лекарствата Са ни безплатни това е прогрес другото е бля бля
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е дистрибуторите на отрови отново надигнаха глас....Кажете колко от лекарствата са действително ефективни от тия който изписвате?Защо изписвате лекарства за 30лева.И при това са чуждо производство.А не изписвате родно производство което е в пъти по евтино.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко ще поскъпнат потребителската такса е същата ще си ходя при джипито то е безплатно и ми казва същите нфща като другите
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Валя Ахчиева да разследва величията в здравеопазването не пчеличките дето се отзовават на всяко обаждане
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая орестъпност е законна създадена от политиците не от лекарите
18
2
 
8
 
! Отговори
Уточнение преди 1 година
Лекари са хора, които лекуват болни. В България са търговци на живот. Прочетете разследването на Валя Ахчиева за престъпността на бялата мафия.
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народът трябва да протестира и то бай вече тез които внасят най много здравни осигуровки Ако повишат потребителската такса това е най макият проблем Остава проблемът с рекета който ни одигуряват билниците Първо там никой не е уточнен изтича му пътеката и аут после си плащаш за екип и пак аут У нас няма нито профилактика нито уточняване в болница да не кажа и лечение но не са виновни лекарите а тези които пишат какво трябва да стане че да да платят пътеката политиците
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Данък въздух, тротоар, спирки, данък подлези, данъкпешеходци, данък дъжд и кал...
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България има 2-3% лекари, всичко друго е търговци, карат те задължително да даваш дарение за да ти направят операция и какви ли не други хитрини. Съсипаха едно страхотно здравеопазване. Субсидията която се дава на депутатите е по-добре да отива в здравеопазването. Който иска да е частник не би трябвало да е в държавните болници. Всеки частник трябва сам да си поддържа бизнеса, а не да виси пак на нашите пари.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така при олигар ията и в колониите.само единици имат достъп до образование и здраве.
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кои точно здравни услуги Може би ще повишат таксите за избор на екип което е ефин законов рекет не може аз да плащам толкова високи здравни вноски да не съм ползвал почти нищо да имам 50 000 внесени досега осигуровки и да ме цакат с още пари Това го няма с Европата
12
0
 
25
 
! Отговори
.... преди 1 година
Само да допълня: държавините служители ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СИ ПЛАЩАТ ЛЕЧЕНИЕТО!
11
3
 
29
 
! Отговори
Ханко Брат преди 1 година
Да отделят лекари работещи с здравна каса и тези дето са с частен прием! Тези, които са по здравна каса да не могат да извършват частен преглед и обратно!
10
13
 
9
 
! Отговори
.... преди 1 година
Време е за нива на достъп спрямо приноса. Плащам минимална вноска... получаваш животоспасяващи процедури. Плащаш средна вноска... получаваш някоя друга процедура. Допринасяш с допълнителна застраховка.... имаш премиум обслужване! Така е честно!
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия алчни типове как не се наядоха? Те сега, защото пък са много евтини та и още да поскъпнат!
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ще смучат още милиарди
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То това в 99% от случаите не са доктори а търгаши!
6
0
 
20
 
! Отговори
Мънго джери преди 1 година
Тука много се краде. Ама никой не ги пипа за нищо тия.

Спонсорирани публикации