Проф. Димитров: ДДС облекченията да спрат

Много искат да забогатеят за сметка на бюджета, смята той
Обновена: 25 апр 2023 23:02 | 25 апр 2023 23:00, Анисия Иванова
5

БНБ прогнозира по-сериозно покачване на лихвите в следващите месеци.

"Българската банкова система след фалита на КТБ е в много добро състояние. Всяка банкова система има определени проблеми, ние влязохме в Банковия съюз, надзорът над банките е значителен. Самата икономика и финансова среда са нестабилни, но това не е криза в банковата система", заяви бившият шеф на Сметната палата проф. Валери Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

Той уточни, че за финансовата стабилност допринася валутният борд. Експертът коментира и твърденията на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, че българска банка пере пари на руски олигарси: "Не вярвам това да е вярно. Ако има изпиране на пари, има институции, които се занимават с това, изисква се внимателна проверка, която не се прави публично, банковият бизнес е чувствителен. Публичното говорене не води до нищо добро".

Бившият шеф на Сметната палата посочи, че проектобюджетът за 2023 е изготвен много професионално.

"Не вярвам, че са преувеличени нещата. Обективно има рискове, тези прогнози звучат стряскащо - в края на 2025 г. да имаме дълг от 69 млрд. и дефицит от 6,4%. Сериозен проблем е. Това ни отдалечава от Еврозоната, ние сме направили много стъпки, трябва да направим и последните. Там предимствата са неизмеримо повече от недостатъците", каза гостът.

Пред Bulgaria ON AIR той даде пример за стъпките, които трябва да се предприемат: Ограничаване на разходите, без да се пипа данъчната система.

"Има много гласове за въвеждане на прогресивното данъчно облагане, категорично съм против. Пропорционалният данък е едно от сериозните икономически предимства на България. Разходите нарастват с обезпокоителни темпове, би трябвало да се види кои разходи са разумни, целесъобразни, може ли да се откажем  от определени разходи. Има сериозен растеж на социалните плащания. Трябва да се види дали може да бъде поносим при една разумна фискална политика", призова проф. Валери Димитров.

Събеседникът беше категоричен - ДДС облекченията за бизнеса трябва да бъдат прекратени: "Има порочна идеология. Много хора смятат, че могат да забогатяват за сметка на държавния бюджет. Тази идея - да разчитаме на бюджета, за да станем по-богати, е лоша".

Събеседникът посочи като лоша и идеята за данък "свръхпечалба". Препоръча свиването на разходите да мине и през раздутата, по думите му, държавна администрация.

"Нужно е усъвършенстване на бизнес средата, повишаване на производителността, балансирани публични финанси. Трябва да се стремим не само към 3% дефицит, съвместим с Еврозоната, но и балансирани бюджети", добави проф. Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. . . за финансовата стабилност допринася валутният борд. . . . . Ами това го разправя и Копейкин от три / четири месеца, значи излиза прав!
2
1
 
5
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Такъв данък въобще не трябва да има! Това е данък, който граби от всички и се опростява за най-богатите.. Ми не! Благодаря!
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименЩе има, ако позволим. Но ако всеки се е вгледал в цената на олиото, ще пропуснем как ни водят към кланицата.

Спонсорирани публикации