871 млн. лева чака хазната от държавните предприятия

Кабинетът прие разпореждане за отчисленията
26 апр 2023 14:20, Стела Стоянова
6
871 млн. лева чака хазната от държавните предприятия
Снимка БГНЕС

Отчисления в размер на 50% от печалбата на държавните предприятия и търговските дружества с държавно участие в капитала за финансовата 2022 г. ще бъдат внесени в полза на държавата.

Министерският съвет прие днес разпореждане за това. Очаква се в хазната да постъпят 871,1 млн. лв., като срокът за внасяне е 15 май 2023 г.

От обхвата на разпореждането са изключени болниците, като се отчита тяхната специфика и изключителната им зависимост от ограничен брой източници на финансиране, както и центровете за психично здраве, дружествата от отрасъл „Водоснабдяване и канализация“ във връзка с изпълнение на предварителни условия във водния сектор за усвояване на средствата от европейските фондове за програмния период 2014-2020 г., и държавните предприятия по чл. 62, ал. 3 от Търговския закон, представляващи бюджетни организации по смисъла на Закона за публичните финанси.

Запазва се възможността за публичните дружества да разпределят и междинен 6-месечен дивидент, при спазване на изискванията на чл. 115в от Закона за публичното предлагане на ценни книжа.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малтинчо, нали държавното било все на загуба? Сега разчиташ на държавната частна собственост да ти даде дивидентите си за бюджета и да ти върже бюджета? Искай пари от частните бизнесандрешковци, които реват за държавни помощи.
3
2
 
2
 
! Отговори
НЕ ГО ВЯРВАМ ТОВА преди 1 година
ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ ДА ПЛАТИ ДАНЪК-ПЕЧАЛБА, СЪЩО И ЧАСТНИКА
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Виденов това чакаше и затуй го и бутнаха.
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'ще бъдат внесени в полза на държавата' -- от джоба на клиентите (гражданите) в джоба на държавата (управата)