Киберпрестъпниците с нови схеми дебнат в социалните мрежи

TikTok, Instagram, Facebook се използват активно за достъп до жертвите на хакерите
26 апр 2023 08:15, Елка Василева
26
Киберпрестъпниците с нови схеми дебнат в социалните мрежи

Измамниците в интернет стават все по-активни. Те атакуват на случаен принцип социалните мрежи и електронните пощи с предложение за участие в измама с цел да получите милиони.

Радина е студент по журналистика в Университета за национално и световно стопанство. Преди седмица получава съмнително съобщение в Instagram, в което ѝ предлагат да бъде съучастник във финансова измама.

"Получих съобщение в социалните мрежи - човекът отсреща се представи като регионален директор на конкретна банка в чужбина. Ставаше въпрос за непотърсен депозит. Идеята му беше да се представя за наследник на покоен клиент, защото споделям неговата фамилия и след това, като се извърши процедурата, да си разделим парите наравно", разказа Радина пред Bulgaria ON AIR.

Разглеждайки профила, от който е получила съобщението, тя се усъмнява дали това не е опит да бъде измамена. Експертът по киберсигурност Красимир Коцев преди дни също получава подобно съобщение във Facebook.

"Очевидно е, че този имейл е фалшив, никой няма да ми даде пари безплатно. Ако някой наистина много настоява да ви даде едни пари или златни кюлчета безплатно, то накарайте този някой да ви изпрати личен документ, с който да се идентифицира, направете видеоразговор с него, поговорете с някого, който е по-осведомен от вас и разбира от тези неща, да ви даде съвет", коментира Коцев.

Онлайн измамите в социалните мрежи зачестяват.

"Към днешна дата TikTok, Instagram, Facebook се използват активно за достъп до жертвите на хакерите, като всъщност целта е те да не могат да разберат, че зад този профил всъщност стои злонамерен човек", посочи експертът.

Киберизмамниците подбират на случаен принцип жертвите си, макар и съобщенията да изглеждат на пръв поглед персонализирани. Те често имат граматични грешки, защото текстът е генериран чрез софтуер.

Социалните мрежи са примамливи за измамниците, защото там могат лесно да създават безброй фалшиви профили, без да потвърждават самоличността си и да достигат бързо до хиляди потребители.

"Обикновено в тези профили няма да видите снимки с техни приятели от различни събития и мероприятия, няма да видите легитимни публикации на стената им, например с коментари от реални хора. Отваряйки профила, много често ще видите, че там няма снимки или почти няма снимки, профилът е с много странно име, изглежда сякаш този профил е създаден току-що", обясни Коцев.

Името и домейнът на адреса невинаги са достатъчни доказателства за потвърждаване легитимността на потребителя, а механизмът за защита на електронните пощи и социалните платформи отнема време да премахва профилите на измамниците. За защита на данните в профилите ни Коцев съветва често да сменяме паролите си.

Вижте повече в репортажа на Димитър Минчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Беко преди 1 година
Мрежьее... Разград, Шумин, Варна?
17
0
 
1
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Радиноо, npocтa си на кубик. Усъмнила се била мамината убавица, че за църни и оки, некак си и се полага тесла-та от световната лотария. Вече не знам кво да мисля за тия малки злeтaцu...
16
0
 
0
 
! Отговори
Свен преди 1 година
Точно това съобщение го получих поне 10 пъти. Само снимката е различна. Поне да бяха измислили по - нормална дивотия. Само copy - paste им ако мине номера с някой балък!
15
0
 
3
 
! Отговори
Перниканец преди 1 година
Идеята му беше да се представя за наследник на покоен клиент...и да си разделим парите наравно", разказа Радина...Е какво загуби Радина от тая идея? Аз така и не разбрах с какво е измамена.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка пръчка почна да се изживява като "експерт по кибер сигурност". Ако ги питаш какво е SSl-2 и почват да ти развиват теории как е нов вид атака. А е вид външна звукова карта. Та и тия така - озвучават с отзадните си звуци от време на време и търсят сензация. Някакъв, забележте, не чиновник, а директорът на цяла банка я търси тая?! Банките нямат шефове. Това не ти е фирма "Хляб и лютеница". Има борд на директорите. Тотална измислица колкото там да драскат някаква ужким новина.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"да се представя за наследник на покоен клиент" - всеки средно интелигентен човек разбира, че това не може да е законно или сериозно. Иначе...моя профил често го подозират за фалшив, защото не качвам снимки на себе си - познайте защо.
12
2
 
4
 
! Отговори
А вие спете роби преди 1 година
МВР, Прокуратура и ДАНС извършват нечовешки зверства с Българи! Докладвах ги директно на Ватикана!Няма никаква Кибер Сигурност не лъжете хората! Мирослав Германов
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъдилан отплава нанякъде.
10
5
 
4
 
! Отговори
Сатанисти в България преди 1 година
Бъркат в мозъка на хората с компютърна програма !Някой се прави на Господ!
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нигерийския принц с диамантената мина отдааавна ги е измислил тези "нови" схеми.
8
0
 
11
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Трябва да си наистина най, най, най - вие знаете какъв ако им се вържеш. На подобни П Р О С Т О Т И И директен бан и точка по въпроса. Това всеки с елементарна мисъл ще се сети.
7
1
 
5
 
! Отговори
Експерт преди 1 година
Аз съм всеки ден в американското посолство да ги питам какво ползват, ама и те не знаят.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неописуемо е какво правят с децата в наши дни. Момиченца, момченца, всички стават жертви на нечистите помисли на психарите, които изповядват новите lgbt ценности. Викат децата по кафета, после ги канят вкъщи и ги докосват и възбуждат. Това е отвратително.
5
2
 
1
 
! Отговори
Kyber Terror преди 1 година
Служители на МВР и други се следят през няколко независими нагло престъпни мрежи вкл и през ЕКО стикери. Високо организирани престъпници ползват еко стикерите за тотален шпионаж.Ползват лош англииски за комуникации. Проследяваните са рискови за kyber terror престъпления вкл по време на шофиране. Ползват обемно обсебващи холограми.Експерти да направят тестове на заснимани с висока скорост.Обсебeни са обемно от МАСОВИ убиици/mass murderers and killers !!! Виждат с е като облак около жертвите !!
4
0
 
15
 
! Отговори
:) преди 1 година
Комбинацията мързелив и глупав е една от най-опасните.
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Експертът по киберсигурност" като прочета и падам от смях
2
1
 
13
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Оф мамооо. Тая мисирка е очаквала чичкото да я опне срещу богато възнаграждение но попаднала на измамник. Знам ги тея измами. Пише ти един дърт костюмар . Тая като го е видяла и са и потекли лигите. Кой нормален ще се вържи на тая тотално счупена схема !
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези "нови" схеми са поне 2 десетилетия стари.