Нов световен ред: Контрол чрез изкуствен интелект изглежда плашещ

Програмистите и работещите в колцентровете ще са сред първите излишни
27 апр 2023 21:46, Анисия Иванова
78
Нов световен ред: Контрол чрез изкуствен интелект изглежда плашещ
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изкуственият интелект ще превърне работещият човек в екзотика. Факт е едно затихване в българските IT компании. Чувам, че поне 2000 човека са освободени от програмистки длъжности в България. Това е резултат от съчетаване на няколко фактора, а не само на появата на изкуствения интелект.

Има една минирецесия, която идва от ехото на Covid кризата. Освен това покачването на лихвите затяга паричните потоци, при което компаниите са принудени да правят съкращения. Но така или иначе изкуственият интелект дава огромно отражение. Това каза Тодор Колев, основател и член на УС на Кооперация “Комрад Кооператив", Obecto, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Промените, предизвикани от развитието на изкуствения интелект, са доста кардинални и откъм добри, и откъм лоши ползи. Вече не е рано за по-грандиозни изказвания, че AI задава една нова ера за човечеството като цяло, отколкото да доведе до нишови ползи или вреди.

Навсякъде се усещат големи промени. Както каза основателят на OpenAI това, което първо ще бъде засегнато най-малкото на трудовия пазар е сферата на услугите. На практика колцентровете съвсем скоро ще бъдат автоматизирани. Програмистите, които се надяваха, че когато целият свят се автоматизира, ще останат, едва ли не, като последна професия, сега са "една от първите професии, които си заминават".

"Другото, което е много интересно при изкуствения интелект, е, че той има т.нар. "имърджинг пропъртис", тоест изведнъж започва да придобива умения, които не е очаквал да бъдат придобити. И на практика не знаем до края на годината накъде ще завие и още какво ще постигне. Моята теза е, че технологиите са природна сила, която не може да бъде спряна или контролирана. Могат да бъдат евентуално предвидени. Тоест, когато виждаме, че идва ураган към нас, можем да се прикрием, но не можем да спрем урагана", допълни гостът.

На въпроса "Какво ще правят тези хора, които сега работят в колцентровете?", гостът каза: "Проблемът е в самите хора, защото те са свикнали да бъдат служители и са спрели да имат собствени цели и търсения в живота и това отдалечаване на хората от тяхната природа на творци и превръщането им в инструменти е това, което е целият проблем. Защото сега имаме изкуствен интелект, който даже се доближава до Генерален изкуствен интелект, който може да решава всякакъв вид задачи. Този инструмент вече е наличен и не е нужно да се използват хора за инструменти".

"Примерно в програмирането, преди един опитен разработчик, се нуждае от няколко чирака - младши програмисти, които да пишат кода. Той измисля архитектурата, големите форми в едно приложение и оттам нататък някой пише кода. Но сега се оказва, че този същия програмист може да използва ChatGTP като този инструмен, който да напише кода и младшите програмисти стават излишни. Тук идва деликатния момент с факта, че някои хора стават програмисти, само за да взимат много пари, а има и такива, които стават програмисти, защото това е тяхното призвание в живота", каза Колев.

Тези, които стават програмисти защото това е тяхното призвание в живота, винаги ще има какво да правят, винаги ще има какво да създават. Докато тези, за които това е просто работа, те ще станат излишни, категоричен бе събеседникът.

По въпроса дали няма да бъдат създадени такива работни места заради нуждата от човешки контрол върху работата на изкуствения интелект, Колев каза, че най-добрият начин да се контролира изкуствения интелект е чрез друг изкуствен интелект. "Така че, когато хората се опитват да намерят поредното нещо, което те могат да правят, не трябва да забравят, че компютрите и технологиите догодина ще са два пъти по-добри, а ние като хора няма да сме два пъти по-добри. Да се надяваме, че ще има нещо, което компютрите няма да могат да правят, не е толкова надеждно".

"За 25-те години, в които работя като програмист, успях да видя бума на нашата професия и сега затихването ѝ. Може би няма да останем без хора, които работят, но въпросът е, че най-вероятно в бъдеще изобщо работата, независимо дали ще е програмистка или не, ще бъде екзотика".

Професиите, които ще останат са тези, при които се изисква човечност и емпатия поради подобни причини и полицейската професия, но на практика във всички бизнеси е много малко нужно човешкото участие, добави Тодор Колев. За бъдещето на физичеките магазини гостът коментира, че ще има някакъв вид "фетиш, че искаш определен човек да те обслужи за определени неща, а не машина". "Не, че машина не може да го направи, но ще има по-скъпи неща, за които ще се използват хора заради чисто предпочитание. Става дума за една много малка група хора, които ще изълняват тези длъжности. Това, което в момента масово са свикнали хората да работят, по-скоро ще е изключение в бъдеще".

"Новите технологии със сигурност ще попаднат и в лоши ръце. Това, което е много важно, е че като "природна сила" технологията е неконтролируема по дефиниция. Има няколко проекта, които се доближават по ниво на развитие до ChatGTP и които си помагат, така че до края на годината ще има доста приличен изкуствен интелект, върху който няма да има абсолютно никакъв контрол".

Технологията може да предизвика много "пакости", но целият дискурс на разговорите сега е как можем да контролираме изкуствения интелект, каза още Колев. "Не можем да контролираме изкуствения интелект. Можем да го приемем и оттук нататък въпросът е следният - винаги редът и хаосът се редуват. За да дойде нов ред, трябва да минем през периода на хаос. Няма как да го избегнем. Но въпросът е какъв ред ще дойде след това. Има два типа ред - ред чрез контрол и ред чрез баланс. По принцип досега западната цивилизация създава ред чрез контрол. Но редът чрез контрол в свят с изкуствен интелект изглежда доста плашещо. Има много книги - антиутопии на тази тема. Докато редът чрез баланс е една интересна възможност, но ще видим накъде ще "кривне" човешката цивилизация".

Баланс се постига, когато липсва контрол. Например как сме постигнали мир след Втората световна война. Това че двете суперсили развиват ядрените си оръжия, на практика води до този мир. По подобен начин се постига баланс и в общество, където всеки има на практика изкуствен интелект, който е всевластен. Сякаш всеки има "лампата на Ааладин" и може да си поиска всичко, но въпросът е да знае какво да си поиска, коментира Колев.

"Изкуственият интелект ще накара много хора да се осъзнаят и да са хора, а не инструменти, които просто изпълняват задачи. Хората, които ще останат, ще са тези, които ще си повишат капацитета. Тези, които не искат да го правят, колкото и да е тъжно, ще се окажат излишни. Как това ще се отработи политически и икономически е друг въпрос", каза гостът.

Ползите или вредите ще са повече за използването на изкуствения интелект за образователни цели? Ще се промени ли ролята на учителя? Ще има ли възход на т.нар. "персонализираните учители"? Какво ще се случи при появата на хуманоидни роботи, които ще са със силата на ChatGTP? Как те ще усилят процеса? Как изглежда войната на бъдещето с развитието на автономните оръжия?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най лошото нещо, което може да се случи на хората, ИИ и роботизация. Ще станат ненужни много професии и хора, а какво става с ненужните, всеки да си отговори сам. Кой ще храни и обгрижва 8-м милярда непотребни същества - консуматори и замърсители?! Чините добре са го измислили. Но който се подведе и мисли, че ще живее в рая, греши. Човечеството ще ... а ако са повече от един неконтролируеми ИИ и започнат да се борят помежду си, страшно е да се помисли. Пътят към Ада е послан с *добри намерения.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Общсвтото ще се пропбрази и животът ще стане 20 пъти по-лесно, буквално пренаписването на генетичният код на хората и вечна младост е в зработка, но някои са все тка анедовлни ... Защо ли?
64
1
 
11
 
! Отговори
Стига сте преди 11 месеца
ни го промотирали/пробутвали този изкуствен интелект".
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 68: Вече има косачка.Която сама да ти коси двора.Мисля , че и за копачката на лозе много скоро няма да имаш проблеми. :)
62
1
 
5
 
! Отговори
пуйката на Холмс преди 1 година
Кога ще има изкуствен интелект,който да ми копа лозето?
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пролемът не е в технологията, а в това, че в моемнта е контролирана от прекалено малко хора с разминаващи се интереси. Сам Аутман - от "отрорен AI", минаха на "инвестицията на инвеститорите ще се избие само до 100 пъти" (демек, няма да е вечно да държат ... ама това никой не го верва). Да, можеш да подкараш ChatGPT на конфигурация за 5000 лева, но е супер ограничен и иска връзка "кораба майка", за да работи. За обучение на ваш модел? Специализиран харудер за стотици хиляди + 20 бона за ток...
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 61 - А преди това карахме на man page-а и едни тухли по 1200 странци с хиляди примери и обясненя. Дори си мсиля, че отначало stack overflow вървеше бавно, защото всеки имаше по 2-3 такива я на бюрото, я на файл на компа и си намираше, каквото му трябва. Умението не беше толкова, да измислиш алгоритъм, които изиква 20 станици, да го обясниш, колкото да намериш такъв, да разбереш, че ти върши работа и да можеш, да го промениш според нуждите на пробелема. Това не се е променило от 60 години.
59
2
 
2
 
! Отговори
За GPT преди 1 година
Първо - Световен ред, погрешно на някой конспиратори, не означава "нова система на управление", ами кой къде е по влияние във света. Световният ред се мени редовно през някоолко десетлетия до няколко века и това е факт от египетските фараони насам. Второ - Човекът описва по-скоро собствената си фантазия. Алгоритмите вървят на едни огромни машини, които си имат копче и не са толкова "могъщи". Звучат силни на "акдемични неща", прсото защото имат милиони туро, които да ги "вдъхновяват".
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ехнологията може да предизвика много "пакости", но целият дискурс" - Къф муй траншелйшана тук?
57
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рядко го казвам, но този път статията ви наистина е добра!
56
3
 
9
 
! Отговори
хм преди 1 година
Тези глупости ги слушаме от поне 20 години - как роботите, машините и изкуствения интелект ще идяде хляба на хората. С всеки изминал ден, все по-голям недостиг на работна сила. Не само у нас, а в целия цивилизован свят. Нали затова на Запад си внасят сирийци и иракчани, че да запълват дупки. Изкуственият интелект може да облекчава работата, да помага, да я прави с по-ниска себестойност и по-ефективна, но без хора не става. Не всяка професия е суха рутина. Иска се ръка да пипне, ум да помисли.
55
2
 
8
 
! Отговори
_|_ преди 1 година
Споко. Програмистите взимат големи заплати и цял ден играят на игри. Това изкуственият интелект не го може!
54
0
 
9
 
! Отговори
Поредният преди 1 година
Поредният разбрал-недоразбрал "специалист", който тръгнал да се се изказва. Ти програмистите не ги мисли, драги. Генератори на код съществуват още от 90-те. Да не говорим, че и самите програмисти търсеха разработени алгоритми в мрежата и ги ползваха като копи-пейст. Просто сега инструментите стават много по-съвършени и помагат много повече на онези, които знаят как да ги използват. Повече се тревожи за мнозинството неграмотна шлака, дето не става за нищо и по цял ден паразитира над работещите.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая статия с чат chat gpt, който го хванаха, че лъже като дъpт ***, ли я писахте :D По-скоро новия световен ред ще е с електронните валути на централните банки, които ще ги въвеждат през октомври. Това е нещото, което всеки съвестен гражданин не трябва да се съгласява да ползва.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбеах какъв ще е новият световен ред? Кои страни ще са на върха?
51
0
 
0
 
! Отговори
от 53 преди 1 година
Защо е това рейшио :( ... Какво лошонказах! Моля ви, обяснете ми!
50
0
 
7
 
! Отговори
Бaй Kypти преди 1 година
Е па, се некой че треба да мие клозето...
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз съм с над 20 години стаж, ами вече няма нужда да работя и сам се освободих от работа, най-доброто решение в живота ми досега.
48
0
 
4
 
! Отговори
Мецосопран преди 1 година
ChatGTР или ChatGРТ? За какво по-точно говори този програмист с 25-годишен стаж? Или в медията пак нещо не са разбрали?
47
6
 
9
 
! Отговори
Fool преди 1 година
AI няма как да бъде спряно трябва да е ясно на всички. Като всичко друго което е измислено последните десетилетия ще доведе до увеличаване на продуктивността. Хората, ще се адаптират, да някой професии ще станат излишни, но това е идеята на оптимизацията. Така е било още от времето на индустриализацията, ниско квалифицирания труд се замества от машините. Проблема на БГ е, че основната ни насока е в продукцията с ниска стойност. Затова сме и толкова назад.