Българите доплащат най-много за здраве от джоба си

БСК: Доплащанията у нас са около 49%, в ЕС не повече от 20%
28 апр 2023 08:58, Анисия Иванова
25
Българите доплащат най-много за здраве от джоба си
Снимка: БГНЕС

Българите доплащат най-много за здраве от джоба си. Това е една от причините от Българската стопанска камара (БСК) да не подкрепят проекта за бюджет на здравната каса за 2023 г., съобщава "Труд".

На Национален съвет за тристранно сътрудничество бяха обсъдени проектите за бюджети на здравната каса, на общественото осигуряване и републиканския бюджет. Социалните партньори изразиха много критики към бюджетите и представените проекти не бяха подкрепени, въпреки че по някои теми имаше близки позиции.

Доплащанията за здравеопазване от пациентите у нас са около 49% от общите разходи, докато в страните от Европейския съюз са не повече от 20%, гласи официалната позиция на БСК. За 2022 г. разходите за лекарства за сметка на населението са над 3 млрд., или 75% от общия разход за лекарства и оптика.

Държавните разходи за здравеопазване като дял от брутния вътрешен продукт (БВП) са около 4,6%, при средно за страните от ЕС 7-11%, заявиха от БСК. Запазването на нисък дял на държавните средства за здравеопазване и липсата на реформи в системата не позволяват да се повиши качеството на обслужване и възможностите за оказване на адекватна медицинска помощ. Ограничени са възможностите за мотивация и задържане на медицинския персонал и особено за повишаване на неговата квалификация.

В резултат на тази политика, разходите за директни плащания от пациентите (за услуги, консумативи, лекарства, медицински изделия и нерегламентирани плащания) са повече от два пъти по-високи от съответните разходи в другите страни от ЕС, посочват от БСК.

Има и голяма разлика в размер на вноските, които държавата прави за осигуряваните от нея хора и вноските на бизнеса. В бюджета за 2023 г. размерът на осигурителните вноски, които прави реалният бизнес, е средно 120 лв., а за осигуряваните от държавата хора е не повече от 60 лв., посочват от БСК. При население от над 6,5 млн. души, здравно-осигурените са само 5,7 млн. души, като тук влизат децата и пенсионерите.

Ниската ефективност на здравните услуги е резултат и от деформираната структура на здравния сектор. Българското здравеопазване продължава да е концентрирано в болничната мрежа. Харчат се пари за скъпи лекарства и скъпо лечение вместо да се наблегне на профилактиката, заявиха работодатели. Болничните заведения предоставят услуги, които в повечето държави от ЕС се извършват амбулаторно, тоест без пациентите да лежат в болница. Липсват политики за увеличаване на дела и размера на разходите за извънболнична помощ, за сметка на прехвърляне на дейности от болничната помощ. В бюджет `2023 делът на средствата за болнична помощ се запазва около 50%, при средни равнища в ЕС от около 30%. Относителният дял на средствата за извънболнична дейност отново се запазват около 12,5% при средни равнища за ЕС от 26-28%. Проектът на бюджет на здравната каса запазва статуквото, заявиха работодатели.

Тревожно е финансовото и кадровото състояние на общинските болници, голямата част от които са пред фалит. Наложителни са политически и законодателни мерки за стабилизиране на тяхната дейност, посочват от БСК.

От години констатацията в докладите на ЕС е, че у нас има високи размери на корупция в системата на здравеопазването, пише в официалната позиция на БСК. Тревожна е тенденцията обхватът на регламентираните плащания постоянно да се разширява, а размерът на нерегламентираните плащания при оказване на медицинска помощ да е много голям.

Да бъде засилен контролът при харченето на пари за здравеопазване, поискаха още представителите на бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
5
 
! Отговори
балък преди 1 година
От 2 месеца прехвърлят майка ми, която е на 75 г. И е работещ магистър -фармацевт, от професор на професор и е яко плащане за прегледи, скенери, контрастно вещество и какво ли не. Никои не предложи да я приемат в болница, както беше някога и да уточнят проблема. Само ръсене на пари, което ще продължи, а проблемите си остават.
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ШОТО ИМАМЕ КАСКЕТ, А НЕ ГЛ. ПРОКУРОР... Я ДА ВКАРА 3 *** ДОКТОРИ ЗАД РЕШЕТКИТЕ, ЩЕ ВИДИМ ДАЛИ ЩЕ ДОПЛАЩАМЕ...
19
0
 
13
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
Здравната вноска хич не е малка, тя е процент от брутната заплата, т.е. пари, които си заработил, но не виждаш никога, нещо като социалната осигуровка, която плащаш 40 години и накрая си с 400-500 лева пенсия. А здравните ги плащат дори и безработните (пълен цинизъм)!
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В една Германия, здравното осигуряване е 13-15% от НЕТНИЯ доход (но макс 350 Евро), като работодателя плаща и той същата сума. Сега поглед към България? Колко се осигуряват на исктинкия си доход а не на МРЗ? Колко се плаща за ЗО?! Може да има шепа хора да плащат реално, но са капка в морето.
17
1
 
6
 
! Отговори
И за храна плащаме преди 1 година
най-много... и за гориво... а ако за страданието имаше мярна единица и там щяхме да сме сред "най".
16
0
 
9
 
! Отговори
17 преди 1 година
Светле , и аз плащам даже малко повече.Но към държавата и като ида някъде с направление ме бръснат на сухо. И плащам Ядрено-магнитен резонанс с контраст всвки път.
15
0
 
9
 
! Отговори
Светла преди 1 година
До АнонименАз плащам повече от 200 лв на месец и нищо неми е безплатно....
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До не е вярно Грях е това,което говориш! Българите сме много болни!
13
0
 
10
 
! Отговори
Ало преди 1 година
Нищо в тази корупципнна схема няма да се пипне. Здравеопазването изобщо не е в дневния ред на Народното събрание.
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е какво очаквате от държавата с най-ниската здравна вноска , лекари еднолични търговци и болници АД-та. Като искате да сте тарикати плащайте здравна застраховка по 160-200лв на месец и ще ви е безплатно. (Държавата ще продължи да ви краде здравните вноски) хехе
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Доплащанията за здравеопазване от пациентите у нас са около 49% от общите разходи"-Добре,това са официалните %-ти.А като сложим това,с което ни задължава лекаря преди дадена интервенция какво става!?За една неврохирургична операция плащаме мин.5000 лв.за консумативи,избор на екип(плащането за екип е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!).След всички тези плащания лекаря заявява колко да се даде на него,за да те оперира лично той!!! Е на това ли му казваме здравеОПАЗВАНЕ!?Всички си мълчат и се правят,че нищо лошо не
10
1
 
8
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
Плащаме най-много, а те не се наядоха, пак не им излизат сметките и пак се чудят откъде да скубат още. Здравната вноска им се вижда малка, таксата за личен лекар недостатъчна, "услугите" им били недооценени, онзи ден най-нагло заявяват, че здравеопазването ще поскъпва още... хайде де! Хората пътуват в чужбина, за да им извършат важни операции. Качеството какво е? Отношението? Да вървим на конвейер там и да плащаме, и ние не знаем за какво!
9
0
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
До Урсула и кой е умрял,посочи един,всички пращят от здраве,къде ще се захване тая болест у българина,на него във вените му не тече кръв,а пари,вместо сърце имат калкулатор,с който постоянно смятат от къде и колко да откраднат,болни,били,умираали би,слез на земята,това става по света,но не и в българия,тук съществата(нарочно не ги наричан хора,защото не са) са безсмъртни
8
4
 
7
 
! Отговори
Здравна вноска преди 1 година
Заглавието трябва да бъде - Българинът плаща най-ниска здравна вноска. Продължение - Най-ниския процент от БВП за здравеопазване. И тогава Българите доплащат най-много за здраве.
7
7
 
3
 
! Отговори
не е вярно преди 1 година
аз болен българин не познавам,има такива дето плащат да ги водят болни,щото това им носи куп пари и привилегии,най-вече фалшиво раково болни,веднага ставаш милиардер,такива помощи дава държавата,дето ги няма никъде по света,ама българина все недоволен и все ламти за още,но им пожелавам един ден наистина да се разболеят,колкото и малко вероятно да е,българите са като камък здрави,нищо не може да ги събори,но все пак си оставам с надеждата,че някой ден може и да се обърнат нещата
6
4
 
6
 
! Отговори
620 лв преди 1 година
за катетър в хемодиализата и 200 лв за фисула с фактура
5
4
 
12
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Не само за това плащаме, плащаме си за всичко, а не получаваме нищо. Всичко отива за тези които не дават и една стотинка в тази държава. БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ.
4
4
 
9
 
! Отговори
3000 лв преди 1 година
толкова струва лазерна операция н простатата в Окръжна болница Пловдив плюс здравните осигуровки на пенсионер. Факт! плащането е без фактура и къде отива?
3
1
 
23
 
! Отговори
Мечо преди 1 година
Идскаш да запишеш час. С направление? Елате октомври. Плащане в брой? Елате в сряда.Толкова за "безплатното". Плащаме веднъж здравна вноска, после кеш.Тая система е в полза на хората единствено ако са от боята.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато държавата насърчава с всички сили всеки лекар да става ЕТ и всяко болнично заведение да се преобразува в ЕООД е глупаво да се очаква друго развитие за българското здравеопазване..