Остават 5 дни за деклариране на доходите пред НАП

Над 610 000 души са направили това до момента
28 апр 2023 22:25, Елка Василева
12
Остават 5 дни за деклариране на доходите пред НАП
Снимка: архив, БГНЕС

Над 610 000 души са декларирали до момента доходите си пред Националната агенция за приходите (НАП). Това съобщават от приходната агенция и напомнят, че остават 5 дни за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица, получени през 2022 г.

Срокът за деклариране и плащане на данъка по годишните данъчни декларации е 2 май, тъй като 30 април е почивен ден.

Близо 82 процента от декларациите до момента са подадени по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Над 18 000 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а повече от 92 400 са ги подали в офис на приходната агенция, отчитат от НАП.

От НАП припомнят, че годишна данъчна декларация подават лицата, получили хонорари през 2022 г., дори и ако данъкът им е удържан в пълен размер от платеца на дохода. Земеделските стопани и лицата, които през миналата година са получили приходи от наем или от продажба на имущество, също трябва да попълнят формуляра. В декларацията се посочват и някои облагаеми с окончателен данък доходи от чужбина, като дивиденти и ликвидационни дялове, парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител.

От приходната агенция припомнят още, че физическите лицата, извършващи дейност като търговци например, ако регулярно продават стоки в интернет с цел печалба, включително едноличните търговци, както и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, подават годишните си декларации за доходите до 30 юни. В случай, че едноличен търговец или регистриран земеделски стопанин, който се облага като едноличен търговец, е получил и доходи, които не са свързани с тази му дейност, като например от наем, те се декларират в срок до 2 май, уточняват от НАП.

От приходната агенция посочват, че най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията и плащане на задълженията е през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с ПИК или КЕП. Припомнят и че от началото на март гражданите могат да се възползват от предварително попълнената декларация, в която са отразени данни, подадени в приходната агенция от работодателите и платците на доходи.

Онлайн плащането е една от най-често използваните електронни услуги на НАП, която осигурява на данъкоплатците удобството да я използват по всяко време на денонощието, както и през почивните и празнични дни, отбелязват от приходната агенция.

(БТА, Анелия Цветкова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
до 4 преди 1 година
До Анонимен,ама после ревеш за здравеопазване,за образование,за пътища,няма такава наглост като вашата,наричаш държавата хаидушка,ами народ от хайдуци,каква държава да направи,ами себеподобна,до там му стига акъла,до краденето,за работа не го търси
9
1
 
5
 
! Отговори
Ху Кеърс преди 1 година
Когато булгартабак кока кола и останалите магнати почнат да плащат и аз ще се наредя. ше ви зайеба малките плащат за големите сега ще ме хванете за надарения да смукате от там вече нищо не ви давам мишки от 5г съм ви уволнил очаквам и останалите да направят същото ако имат мозък.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Данъците трябва да отпадат. Едни плащат данъци а други хитреци скатават по разни земни кътчета и не плащат. Данък трябва да се плаща когато се получава пряко срещу това нещо в замяна, а не да плащаш данъци и да не знаеш после за какво се харчат парите и разни политици да се чудят как да крадат пари от обществените поръчки и да поръчват неща на завишени цени. За големи политически заплати срещу мижави или никакви резултати пък да не говорим.
7
1
 
1
 
! Отговори
Milioner преди 1 година
С песните на ВЛАДКАТА МАРКОВ. Да си избират правителства от всяка партия. Ние пък сме си от истинските българи, християни. А не като мохамеданите от Гоце Делчевско или от ДПС. Честито ИЛИЯНЕ. Най-добрият български спортен журналист си. Сигурно не ти е бил лесен живота, но пък и на мен изобщо не ми беше лесно през тези г. Although I was at the USA many years ago. Stars are my favor polymeric materials. Anyway, I remember all my so many friends= Speciallyq the Bulgarian ones.
6
1
 
1
 
! Отговори
Инвеститор преди 1 година
Специален поздрав за приятелчето ми журналист Илиян Енев. С баща му бяхме не просто приятели, а ГОЛЕМИ. А пък, генералу ни беше просто бай Илия Кашев от УБО-то им. На тези от шайката им от политбюрото на БКП. А пък, банкянския охраняваше генералния им секретар от Правец. Важното е, че има самочувствие, че е най-подготвен за министър председател. Просто написано, БЛАЖЕНИ СА ВЯРВАЩИТЕ. Лично аз пък, вярвам на борсовите индекси за капиталовия пазар. А те не са се пивишили през последните 10-12 г.
5
4
 
11
 
! Отговори
А ха преди 1 година
А данък - въздух - кога??? Не ви е срам, бе!!! За кокошка няма прошка, за милиони - няма закони!!! Даже Необлагаем минимум нямаме!!! Тоест Бедните издържат държавата на Богатите!!! Това го няма никъде в Европа!!!
4
0
 
2
 
! Отговори
От високите скали преди 1 година
Да му мислят физическите лица като генерали, политици и техните лидери. Аз си имам няколко лица. При това, юридически. А пък тези от КФН са като тези от БНБ и Герб МИНУС СДС. Когато ми обяснят, че финансов резулта с отрицателен знак е ДОХОДНОСТ, а не загуба на пари, аз ще се кандидатирам за космонавт. Но пък, нямам намерение да летя в космоса. ВЛАДКАТА МАРКОВ Е САПАРЕВЕЦ. Както и аз съм си истински обикновен българин.
3
3
 
11
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Да бе, ей сега ще си обявя доходите от наеми, ренти, продажби на акции и дивиденти. Нали имам работа и там ме осигуряват. Всичко ми е платено, останалото си е за мен.
2
2
 
3
 
! Отговори
истината преди 1 година
В UK ако нямаш фирма не си за UK. Физически лица само на преживяване освен ако някой не ги издържа. Уж най най. Дават едни пари и после си ги взимат даже за самолетен билет няма. За данъци и такси като стане дума все едно за чужда държава им говориш. Само трепане му е майката. Путин кога ще го огрее 10 пъти повече от Украинец лъжат как още не са измислена държава незнам.
1
0
 
14
 
! Отговори
ДОКОГА РОМИТЕ преди 1 година
НЯМА ДА ПЛАЩАТ ТОК, ВОДА, ДАНЪК-СГРАДИ, ТАКСА-СМЕТ, ДАНЪЦИ, ОСИГУРОВКИ ?