До 250 лева глоба, ако не впишеш наемател в домовата книга

Домоуправителите ще получават възнаграждения
3 май 2023 20:53, Стела Стоянова
22
До 250 лева глоба, ако не впишеш наемател в домовата книга
Снимка БГНЕС

Всеки собственик на жилище, който има наематели и до 15 дни не ги регистрира в домовата книга на сградата си, ще бъде глобен от 50 до 250 лева. Ако той е юридическо лице, санкцията е до 500 лева.

Това е записано в променения Законопроект за изменение и допълнение на Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), който днес прие правителството. С него се улеснява достъпът до средства за енергийно обновяване в многофамилни жилищни сгради.

Всяка етажна собственост ще може да открие банкова сметка със специално предназначение за събиране на средства за управление и поддръжка на общите части. Това ще улесни кандидатстването по колективни кредити пред различни финансови институции. Разпореждането с този ресурс ще може да се извършва от управителя въз основа на решение, прието от общото събрание.

Променя се и начинът на провеждане на общо събрание на собствениците. В изрично изброени в закона случаи се предвижда възможност общото събрание да се провежда чрез онлайн връзка, не само присъствено.
Отпада нормативно определената досега възможност за отлагане на общото събрание за следващия ден, ако няма кворум. Според изменението, общото събрание ще се отлага с един час и след това ще се смята за законно, колкото и собственици да присъстват.

Предвижда се книгата на етажната собственост да може да се поддържа и в електронен вид.

В законопроекта се предлага заплащане на възнаграждение, без значение дали управител е обитател в сградата или управлението е възложено на търговец, извършващ по занятие управление на етажна собственост. Въвежда се и задължението на етажната собственост да избере контролен съвет или контрольор, като за тях също е предвидено заплащане на възнаграждение. Общото събрание има възможност да гласува тези възнаграждения да не се плащат, освен в случаите, когато управлението е възложено с договор на търговец.

Професионалните домоуправители ще бъдат вписвани врегистър. За  да могат да упражняват дейността си, те ще трябва да отговарят на определени условия: да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, освен ако не са реабилитирани, да не са лишени от право да заемат материалноотговорна длъжност, да нямат публични задължения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Препоръчвам преди 11 месеца
Херинг "Финалната игра на капитализма" и Зубоф "Надзорен капитализъм". Както и всички интервюта на Патрик Ууд и Катрин Фитц. "Губернаторът на Флорида Де Сантис призова законодателната власт да да забрани използването на CBDC като пари в рамките на единния търговски кодекс на Флорида, " Във Франция успешно преди 2 г. премина тестването на цифрово евро. Акциите на всички дигиталнофинансови, фармацевтични, здравни услуги са изкупени от ТНК-та и Корпорации. Лекичко ни вкарват в цифровия Концлагер
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
При нас не знаехме кой влиза и излиза. Както и кой купува! Не ни интересува как печели. Това е работа на данъчните!
12
0
 
8
 
! Отговори
Хора Бдете преди 11 месеца
Това което днес ви изглежда "Прекрасен Нов Свят" е подготовка за Цифровия Концлагер. Без кворум решения на ОС. Всичко електронно и дистанционно, по-лесно да ви контролират, и санкционират ако не сте Послушен Доносник на Държавата. Махат ви стикерите, слагат ви чипове в Колите-край на излетите с колежката. Премахнат ли кеша вече сте зависими от Системата - не слушкате глад и мор - няма превод. Въглеродни отпечатъци на всеки, бръмбари. И това е само началото. Ставате Номер, като в концлагерите
11
1
 
7
 
! Отговори
Нормални ли са преди 11 месеца
Кредитчета, сметки, професионални домоуправители, електронни книги, липса на кворуми , но законни решения. Вие чувствате ли, че надминахте Бай Тошо по диктатура? Как така Мин. С. служебно ще приема или допълва Закони, без да са минали през НС. Не знам хората осъзнават ли, че тези проД***жници в Служебния ни готвят за Цифров Концлагер. Така ще ни натресат еврото, цифровото евро, "смарт у-йва в колите", да ви следяг", чипчетата, Чичко Гейтс и компания, потриват мазно ръчички, Стадото е под Контрол
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За мен оптималният вариант е МВР на сайта си да организира страница "домова книга" и всяка етажна или индивидуална собственост да си я поддържа. Отделно страница за регистрация на наематели с връзка с данъчните. Не знам какво ползват хотелите.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това е само за регистрацията на един човек!
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ЕърБНБ кой го следи.. сложете една яка глоба и съответно награда за наблюдателните съседи. Иначе няма да има ефект от този "закон".
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Значи трябва да проверяват данъчен и полицай?
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако през квартирата се извървят твърде много приятели става подозрително. Отделно за данъците.
5
7
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 11 месеца
А защо пък собственика ще глобяват а не наемателя Не е ли работа на наемателя да се грижи за всичките му там регистрации То какво собственика и личната карта на наемателя ли да му вади с новият адрес
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До РОМИТЕ КОИТО - Ти правиш разумно предложение, дано да те чуят.
3
1
 
26
 
! Отговори
коко преди 11 месеца
Аве трябва да има глоби хазната да се пълни - ако за това се бъхтят толква да има правителство да приемат само закони които скубят народа - по добре да няма !
2
3
 
15
 
! Отговори
В преди 11 месеца
Много навременно, но дали е включено в програмата, договорена между партиите в Парламента.
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пълни глупости! Кой ше приеме тозо закпн, като скоро парламента ше бъде разпуснат. Преливат ор пусто в празно тези!

Спонсорирани публикации