Ще останат ли училищата без образователни медиатори?

От МОН обмислят от 1 юли да сложат край на Националната програма
16

Възможно е българските училища да останат без образователни медиатори. Причината е, че от МОН обмислят от 1 юли да сложат край на Националната програма за подкрепа на образователните  медиатори. Така на практика работещите няма да получават вече заплати.

"Това, което МОН ще поиска, е училищата да ги назначат от своите бюджети и от средствата, които получават за работа от уязвими групи. Това означава, че поне половината от медиаторите ще бъдат съкратени, защото работят в училища, в които не получават такива средства или получават твърде малко средства", каза председателят на УС на "Амалипе" Деян Колев.

Образователният медиатор е живата връзка между училищата и семействата, особено тези на най-бедната част от местната общност, изтъкна той.

"Медиаторите са един от ключовите фактори, които помогнаха отпадащите ученици да намалеят чувствително през последните години, така че България да се вмести в индикатора, който беше поела за намаляване на ранно отпадналите ученици", посочи председателят на УС на "Амалипе" пред Bulgaria ON AIR.

Образователният медиатор получава минимална работна заплата, стана ясно от думите на събеседника. Той уточни, че работата често отнема повече от 8 часа дневно.

"Едва в около 10% от случаите директорите дават допълнително към минималната работна заплата. За миналата година Националната програма костваше 10 млн", обясни Колев.

Той изрази надежда МОН да преосмисли позицията си и да продължи Националната програма.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
9
 
! Отговори
... преди 1 година
Време е тази измислена позиция да се закрие! Никой не е виждал такова животно като медиатор! НИКОЙ! Наемат неграмотни нищоправещи и им плащат пари. Нищо повече, нищо по-малко!
13
0
 
6
 
! Отговори
Ареее преди 1 година
Хрантутниците вънка, кой не иска да учи никой нема да му се моли, аре сиктир, само пълни е гушите на уязвимите
12
0
 
10
 
! Отговори
Госпожата преди 1 година
А пък нашата медиаторка работи, всеки ден полива цветята в учителската стая.
11
0
 
6
 
! Отговори
Председателят на преди 1 година
"Амалипе" рече, че има огромна подкрепа сред родителите на програмата за медиаторите - 15 000 се подписали за запазването й. Само не уточни, че тези подписи са на неграмотни хора от боята, които хем много се интересуват, хем искат някой да продължи да ги убеждава, че децата им трябва да ходят на училище. И също рече, че 5-10 млн. лева са нищо за бюджета, щото имало програми за повече пари, напр. за изучаване историята на БГ армия. Ама не пита данъкоплатците дали и за какво искат да плащат.
10
0
 
14
 
! Отговори
учителка преди 1 година
Две трети от тези медиатори не правят НИЩО в училище, само седят и чакат някакви пари. Нашата "медиаторка" се води само на хартия и не знаем даже дали не е фиктивна бройка и директорката (от ГЕРБ) не й взема заплатата.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо МОН вкараха в училищата джендърството , като определиха че в света имало 30 / тридесет/ ПОла !?Не 3 пола , а 30 ...
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От МОН да си обират крушите , и да си гледат джендарията , а не ценностите в Бг !
7
0
 
6
 
! Отговори
българина преди 1 година
каква е работата на МОН след като не носят отговорност какво книги и учебници влизат в клас, а резултатите на системата са трагични? никакъв смисъл от тяхното съществуване!!!!
6
0
 
9
 
! Отговори
Няма нужда от преди 1 година
медиатори. България е успяла "да се вмести в индикатора, който беше поела за намаляване на ранно отпадналите ученици", значи МОН отчита успехи. А дали е имало смисъл отпадащите ученици да бъдат карани насила да ходят на училище, какво са научили там и колко учители са набили, докато се правят на ученици, са въпроси, от които МОН не се интересува. Важното е да се издокараме пред Брюксел, да покажем колко сме демократични и толерантни и да покажем как подкрепяме "уязвимите групи".
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
преди 89 *** общности знаеха български добре и работеха повече без медиатори, вече *** всички е ясно, че Сорос храни мухи за наша сметка
4
2
 
7
 
! Отговори
Параграф 22 преди 1 година
МОН иска училищата да плащат заплатите на медиаторите от средствата, които получават за работа с уязвими групи. Обаче поне половината медиатори ще бъдат съкратени, защото работят в училища, които не получават такива средства. Не е ли абсурд?
3
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
назначиха приближени на *** барони за медиатори. Напред просветата е слърце.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кого му пука? И без това полза от медиаторите няма. Само за тях е зле, че ще останат без работа.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бъдещето на България не може без медиатори понеже много го им се учи