Ще се върне ли задължителното изкупуване на буркани?

До 2030 г.: 90% от пластмасовите бутилки трябва да се рециклират
10 май 2023 02:00, Анисия Иванова
20
Ще се върне ли задължителното изкупуване на буркани?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Националната депозитна система е критично необходима на България, защото по последни данни обратното събиране на пластмасови бутилки е 22%, което е най-ниското в Европа. Това е много отчайващо, защото до 2025 година трябва да започнем да събираме 77%, а до 2030 година - 90% от пуснатите на пазара пластмасови бутилки. Това е задължение на производителите и в тези кратки срокове е абсолютно невъзможно и непостижимо без въвеждането на депозитна система. Това каза Евгения Ташева, Екологично сдружение "За Земята", в предаването "Made in Green" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Бизнесът вижда ползите и интереса за себе си от обратното изкупуване на отпадъчни опаковки от напитки, дори и при отсъствието на национална депозитна система за отпадъци, когато финансовите им стимули ще са доста по-добри, отколкото са сега при провеждането на пилотни инициативи, каза Ташева.  

Депозитната система за отпадъци касае рециклирането на опаковките от напитки, всякакви материали от стъкло, метал и пластмаса, обясни събеседничката. Това е една забравена система, която преди е функционирала в България и в момента съществува под формата на доброволна система за събиране на стъклените бутилки от бира.

"Това означава, че когато купуваме дадена напитка, заплащаме малка сума, която е над стойността на самия продукт - залог, че ние ще върнем празната опаковка и ще си получим обратно този депозит. Тази система е добре позната в над 50 страни. Работи безотказно и се постига обратно приемане на 80, а в някои случаи и над 90% от опаковките на пуснатите на пазара напитки. Това е нещо, от което има огромна нужда в България. Защото всички сме свидетели на тежкото замърсяване с такива отпадъчни материали".

Относно рисковете от прилагането на системата гостенката каза, че винаги има рискове, когато се прилага една добре забравена система отново, но по нов начин. "Сега сме точно на този етап, когато се кове политиката и рамката на тази система. Сега е моментът да се съобразят поне две неща, които са ключови за успеха на една такава система", обясни тя.

"Първото е самото ниво на стойността на депозита - колко стотинки да бъде, за да е достатъчно мотивиращ за хората да върнат опаковката, а от друга страна не трябва да е твърде висока, за да не предизвика хората да прибягват към измами. Другото нещо е достъпността на системата. Трябва да се прецени кои да бъдат обектите, които да са задължени да приемат опаковки".

За предизвикателствата в България Тошева добави, че голяма част от търговията се случва през малки търговски обекти, за които една машина за обратно връщане е непосилна инвестиция, но за тях има вариант да приемат ръчно опаковките. "Въпросът е, че те нямат асоциация или сдружение, която да ги представлява и от там е трудно да се прецени какви ще са трудностите за тях".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
По-евтино преди 11 месеца
излиза да се произведе стъклен буркан от пясък, отколкото да се ползва върнат здрав такъв. Държавна политика, свързана с данъчното облагане.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Докато не бъдат задължени,поне големите вериги да изкупуват вторичният амбалаж,било то стъкло,пластмаса или метал,проблемът с отпадъците ще нараства!Толкова ли е трудно държавата да задължи мостодонтите в търговията да изкупуват отпадъците си?
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Алуминиевите кенчета ги изкупуват като тенекия и ти викат ако искаш. Е как да са мотивирани хората.
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А фолираната хартия в която ми увиват колбаси и млечни продукти и PVC пликовете за различни стоки ще приемат ли обратно? Щото те по какво се различават от бутилки от пластмаса, буркани и хартии изобщо, които се рециклират?
11
4
 
18
 
! Отговори
Истина преди 11 месеца
След 33 години осъзнаваме че след още 7 трябва да сме там където бяхме 1990 май май демокрацията е демокрация само за тези които трупат печалби, целия строй се основава на това как някой да е по-богат, а не да прави нещата правилно и да е полезно за планетата и обществото. Няма спор, че това кара хората да са по изобретателни заради алчността си, да искат да са богати и мързеливи, но се получава така че друг им върши работата да никакви пари.
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като цяло всички опаковки трябва да се изкупуват обратно, защото държавата със закон ме кара да ги плащам, а после безвъзмездно да ги подарявам на фирмите за рециклиране.
9
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не искам по примера на Германия да плащам 50 стотинки за опаковка и после да търся отнякъде да си ги възстановя. Тук опаковката е включена в цената, никой няма да я поеме за своя сметка. Стига си търсихте поводи за повишение на цените
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Че то и сега производителя залага стойността на амбалажа в цената. Да не би да ни го дават безплатно? Това е още един начин да се повишат цените на стоките. Измамници!
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Един въпрос : Сега производителят на дадена стока, не слага ли цената на опаковката в себестойността на продукта? Че искате още един път да я плащаме за да сме стимулирани да връщаме? Едва ли производител ще ни продава продукта с опаковка за негова сметка.
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И къде точно ще се рециклира тази пластмаса, като нямате нито един завод обособен за рециклиране? Тези с изкупуването на полимерни бутилки искат бутилката да като нова. А какво правим с останалите бутилки и замърсените? И тези заводи да бъдат включени в програма на производство на нещо обществено полезно. Например някакви покрития, автобусни спирки, пътни знаци, предпазни огради... Това да се горят като суровина в циментови и други заводи е вече крайна мярка. Но и като съставка на асфалта може.
5
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Накрая да признаят и върнат социализма. Живеехме като царе.
4
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
1, 'Помня още че бурканчетата се изкупуваха по 4ст. но млякото струваше 23ст' -- бай ти тошо умря отдавна дядка0, сега имаш Тошко
3
2
 
11
 
! Отговори
Депутарски Зет преди 11 месеца
Ще си купя огромна яхта с върнати бутилки. Направо мисля да построя завод в Китай за производство на бутилки за еръщане.
2
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Съсипа се нещо което работеше преди и сега ще се връщаме пак към него. Добре че се връщаме но въпроса е защо се съсипа? Сега тези натрупани сметища с тази пластмаса трябва да се оправят.
1
2
 
29
 
! Отговори
Помня още преди 11 месеца
че бурканчетата се изкупуваха по 4ст. но млякото струваше 23ст...Сега млякото струва 1.20лв. - 1.50лв. та в задачата се пита,Колко ще струва върнатото бурканче?

Спонсорирани публикации