Джипи само си вдигна таксата, събира по 5 лева от пациент

НЗОК не може да го провери, липсват касови бележки
11 май 2023 10:44, Стела Стоянова
128
Джипи само си вдигна таксата, събира по 5 лева от пациент
Снимка БГНЕС

Личен лекар в София е въвел потребителска такса от 5 лева за своите пациенти, а от пенсионерите събира по 2 лева на посещение. Ценоразписът с увеличените такси се появил на вратата на лекарския кабинет малко след началото на тази година, когато беше повдигнат въпросът за необходимостта от повишение на размера на сегашната такса от 2 лева и 90 стотинки, съобщава БНР.

От радиото препратили сигнала към Здравната каса, но оттам коментирали, че за да се направи проверка, е нужно представяне на касова бележка за платена такса, каквато джипито не издавало. Нужни били и куп други документи.

От НЗОК посочиха, че действащият размер на потребителската такса е от 2,90 лв, като от такса са освободени някои групи пациенти, сред които децата, бременните и родилките до 45-я ден след раждане, онкоболните. Колкото до пенсионерите, при тях таксата е от 1 лев, останалото се плаща от държавния бюджет на личния лекар.

Идеята за увеличение на потребителската такса за преглед при лекар беше дадена през януари по време на дискусия в предишния парламент за проблемите в извънболничната помощ. Тогава д-р Любомир Киров се аргументира с това, че размерът й не е променян от 2012-та година.

След това се завъртяха предложения за обвързване на таксата с минималната работна заплата – например 1 процент от нея, което при сегашния размер на това възнаграждение ще значи 7 лева и 80 стотинки. За определяне на нов размер обаче трябва да се изчака гласуването на новия бюджет, обясни здравният министър Асен Меджидиев неотдавна.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: НЗОКтаксаличен лекар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В магазинът един хляб е 2 лв. Едно яйце е 80 стотинки. За един хляб и едно яйце ли искате да ви гледа доктор? Дори и в Африка струва повече там се носи месо на килограм. Жалки сте.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През соца не се плащаше за нищо.
20
9
 
3
 
! Отговори
Мхм преди 1 година
А не, ще ви работят безплатно. Свърши тая. Лекар с под 20 хиляди лева на месец, то по-добре да мята щайги в склада за 7 хиляди лева на месец. Хем няма отговорности, хем няма учене и заплатката сигурна.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това , личните лекари , на СВОБОДНА професия ли са , или не са ?
18
6
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПРОВЕРКА И УВОЛНЕНИЕ НА СЪОТВЕТНИЯ ЛИЧЕН ЛЕКАР, ЧЕ ОБСЛУЖВА БЕЗ ДА ИЗДАВА КАСОВИ БЕЛЕЖКИ ЩОМ СЕ ПРАВИ НА ТАРИКАТ!
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички лични лекари ТРЯБВА ДА СЕ СПЕЦИАЛИЗИРАТ В КОНКРЕТНА СПЕЦИАЛНОСТ , НЕ Е НОРМАЛНО ЕДИН ЛЕКАР ДА РАЗБИРА ОТ ВСИЧКО .... Действително , няма нужда от ДЖИ-ПИТАТА .
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ок, щом ще я кара на часно да и спират плащанията от НЗОК и да се оправя сама
15
1
 
5
 
! Отговори
Българ преди 1 година
Е няма такава държава, наистина.... Всичко е приключило тука.
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повечето от джипитата не могат да ти помогнат а само те баламосват за да ти вземат таксата /без покритие/
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сравнението : В държави с население 10 /десет/ пъти по-голямо от България , имат само 93 /деветдесет и три / болници , за сравнение , по времето на СОЦА бяха 384 болници в България , А СЕГА СА НАД 15 000 / ПЕТНАДЕСЕТ ХИЛЯДИ , /ПОВЕЧЕТО ЧАСТНИ , КОИТО ИЗТОЧВАТ НЗОК , И ТО ''ЗАКОННО'' ... Законно е също един лекар да е подписал ДОГОВОР на 5-6 места , с една дума , той трябва едновременно , в един и същи ден и час да е на тези 5-6 места . ТОВА НОРМАЛНО ЛИ Е ???
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 9А кой ще прецени за какъв специалист е пациентът? Знаеш ли колко хора има в София.Някои искат талон за специалист при разстройство?Други защото не са спали добре.Кой ще ги плаща тия прегледи ? Хем нямаш идея какво говориш хем си компетент.
11
3
 
16
 
! Отговори
ддд преди 1 година
Като не дава касова бележка да сезират НАП и той да го проверява. Или и НАП не може да направи нищо. Затова лекарите изкарват десетки хиляди а плащат като за минималната за тях. Няка лекар зъболекар който да не крие пари и то по много.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е когато няма контрол . То в Бг на какво ли има ''контрол'' , ако пък някъде има , той много оскъден , или корумпиран , всички завършва с до болка познатото ни : "След извършената проверка , нарушения няма ...И така ---34г. , пълно бездушие !
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЗОК идват без предупреждение в кабинетите на "простосмъртни" ДжиПи-та- и правят всякакви проверки.Проверката трае между 1 час и 6 часа. Преглеждат всякакви документи лесно налагат глоби межу 100 и 2000 лва.Могат да го правят всеки ден в смисъл всеки ден може да идват на проверка на един и същи лекар.Почти няма случай в който лекар да е обжалвал тяхна глоба и обжалването да бъде уважено. Те са нещо като "Инквизицията" навремето в Испания. Тоя доктор е с дебело чадърче политическо или роднинско.
8
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джи-питата СПЪВАТ пациентите към специалистите , НЕ СА НУЖНИ !!!Този клон трябва да се отреже , превърнаха се в ненужни *** и ТРАМПЛИН на високи цени на лекарствата , за лекарствената мафия , на Любо Пъпката и Огнян Донев !
7
1
 
6
 
! Отговори
Сифилиско преди 1 година
Пълна либерализация на таксиметровите и "здравеопазването" ни и да се свършва с тая кочинска държава най-накрая.
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кви касови бележки, те въобще имат ли такъв апарат.
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кожодери. Да се молим да не се разболеем
4
6
 
25
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Досега не съм имал случай, в който да получа касова бележка при посещение на зъболекар или личен лекар. В статията от самата НЗОК признават, че въпросния личен лекар не издава касови бележки. После пак се чудете кой купува апартаменти на зелено по 1500евро/кв.м.
3
3
 
13
 
! Отговори
стъкмистика преди 1 година
Някои лекари съвсем са се самозабравили в прегрешенията си. Нямат никаква човещина. И като не си знаят цената си мислят, че са безценни.