Защо ескалира напрежението в Близкия изток?

Как Иран иска да заличи Израел?
19
Защо ескалира напрежението в Близкия изток?
Снимка: БГНЕС

Ескалация на напрежението в Близкия изток. Израел възобнови ударите срещу Газа.

"Такива цикли на напрежение и насилие се случват, за съжаление, все по-често. От 2014 г. досега имахме 4-5 такива. Това е защото има цел на терористичните организации, които управляват ивицата Газа - да причинят колкото може повече страх и терор в Израел. Срещу Израел са изстреляни над 1000 ракети. Между 150-200 ракети са паднали в жилищни райони на Газа", коментира международният анализатор Давид Леви в студиото на "Денят ON AIR".

Той посочи, че от израелска страна засега има само една жертва и няколко ранени, което е благодарение на системите, които защитават населението.

"Израел в момента не иска да приключи тази операция, този цикъл, защото има достатъчно натрупана банка от цели - складове с оръжие, точното местонахождение на терористични лидери. Един от тях беше ликвидиран преди часове с изключително точен изстрел, който ликвидира само апартамента, в който той се намира. Съседите в този блок не са пострадали. Целта на Израел винаги е да спазва най-високите стандартни да няма цивилни жертви", обясни Леви пред Bulgaria ON AIR.

Гостът добави, че около ивицата Газа има цивилни жертви, като голяма част от тях са заради неуспешно изстреляните ракети.

"Използват се мирни граждани като живи щитове. Едната страна на този конфликт защитава своето население, а другата използва своето население за постигане на военни цели. Ролята на Египет като посредник в тези цикли на насилие е изключително положителна и балансираща, полезна за обикновените хора от двете страни", обърна внимание Леви.

По думите му това напрежение е част от една много по-голяма картина на Близкия изток и световната политическа сцена.

"В момента тя се изменя на фона на войната в Украйна, на фона на новия съюз между Русия и Иран. Стремежът на Иран е да направи блокиращ пояс, който да се обедини срещу Израел. Те имат фикс идея да заличат държавата Израел", подчерта международният анализатор.

Леви коментира и спорната съдебна реформа в Израел, която изкара стотици хиляди по улиците на държавата:

В Израел доста непрогресивни сили опитват да наложат съдебна реформа в една съдебна система, която е на много по-високо ниво справедливост от българската. Мислещите хора се обявяват против тази реформа, поне не в този ѝ вид. Тя има за цел да ограничи властта на върховния съд и да даде по-голямо влияние на политиците във властта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Давид ЛевиИзраел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
5
 
! Отговори
знете отговорите преди 11 месеца
я вижте в историята кои са най - големите майстори на мизериите - и ще ви стане ясно. И определено не са персите.
9
1
 
3
 
! Отговори
И защо а? преди 11 месеца
"Израел възобнови ударите" - "Иран искал"! И сега н очите ли си да вярвам или на измислените новини?
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 11 Син божии на кого, мейби на еврейския дух :))) Написана библията няколко века по-късно и ето - Исус възкръснал от прободеното от римско копие тяло, после го обявиха този който го е пробол за светец.....:))) Същото е с исляма, той още по-късно се е появил, като нотпора на християнството и юдаизма....:)))
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Христос е син Божии, а не евреин. А по темата - вижте снимката към статията с каква пропагандна насока е и ще ви стане ясно кой е кукловода.
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 8 Христос е евреин, можеш ли да поверваш празноглавецо.........хахахахаха :)))) Това промивката била голема работа :) Ама ти наистина ли не знаеше, че Исус е еврейско име......хахахаха :)))
5
5
 
6
 
! Отговори
Влади преди 11 месеца
Що много смелите "мъжаги" ислямисти все се крият под полите на жени и деца? Защото знаят, че при насрещен бой с евреи или бели хора, хич ги няма( Арабо-израелските войни). Силни само на думи или на мръснишки атентати, където зомбират някой тийнейджър да се самовзриви.
4
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До До 5Христос нали е евреин, сега простичко ли съм :)))
3
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То там кога е нямало напрежение, тоест никога :))) Има един израелски сериал, не мога да го намеря по тракерите за последния им сезон, много добър, в смисъл ги бива евреите в това нещо, но там требва да се справят с палестинците и арабите постояно :))
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пак кривият нос на чичо Сам (САЩ) се вижда.
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ЩОТО НИКОЙ НЕ ИСКА САЩ И ИЗРАЕЛ В ТОЯ СВЯТ КОЙ СИ ИСКА СМЪРТА?????