Безработицата падна от началото на годината

57 000 са започнали работа чрез бюрата по труда
15 май 2023 15:29, Стела Стоянова
12
Безработицата падна от началото на годината
Снимка БГНЕС

От началото на 2023 г. равнището на безработицата продължава да намалява, а над 57 000 безработни са намерили работа с помощта на бюрата по труда. Близо 16 000 икономически неактивни хора са започнали да търсят работа, а в заетост са включени около 12 000 младежи.

Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров в своето приветствие по повод 33-та годишнина на Агенцията по заетостта и нейния професионалния празник.

„Възлагам големи очаквания на иновациите по отношение на мисията и визията на Агенцията и нейния подход към промяната. Само мотивиран и квалифициран екип, какъвто сте Вие, може да допринесе до решения, отговарящи на предизвикателствата на утрешния ден“, добави Лазаров.

В изказването си той подчерта, че конюнктурата на пазара на труда, високите технологии, цифровизацията на икономиката, усъвършенстването на изкуствения интелект променят радикално обществените и индустриалните отношения и водят до интензивни промени, нови професии и работни места, изискващи постоянно повишаване на квалификацията, знанията и уменията на работната сила. „Съвременните реалности изискват незабавен отговор на недостига на квалифицирани човешки ресурси. Нужно е непрестанно повишаване на квалификацията, знанията и уменията на работната сила“, каза министър Лазар Лазаров.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Аз Кочо преди 11 месеца
Навсякъде по света безработицата падна, но защото след КОВИД и парите които се хвърля ха от хеликоптер разглезиха хората които работеха в най нежеланите професии. Това ще продължи докато тези пари не свършат а и докато се наложи на фирмати да рефинансират на по високи лихви. Погледнато назад в историята преди всяка рецесия пазара на труда е бил в разцвет. Това е последната обувка която пада в началото на всяка рецесия и за разлика от имотният пазар тя пада зачително по бързо
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Както се казваше през зрелия соц- в България безработица няма , обаче и никой не работи!
9
0
 
3
 
! Отговори
мутри правят така преди 11 месеца
Работна ръка в Бюра по труда, на голата кука наивни ловят.
8
0
 
7
 
! Отговори
Кире преди 11 месеца
Само булшит за тъпааци. Тъй като населението намалява бързо, а това в работоспособна възраст направо стремглаво, след много малко години няма да има безработни. Работни също. Ако същия този мульо извади статистика за заетите ще стане голяма паника кой ще плаща пенсиите и кой ще купува имотите. Липсата на инвестиции в БГ се обяснява с липсата на перспекива пред тази територия. Добре е хората да го знаят.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пада на дядо Грую мекия цели области обезлюдени всичко по чужбина
6
0
 
9
 
! Отговори
Статистика гявол преди 11 месеца
Броят се за безработни само ако са се регистрирали в бюрото.
5
0
 
8
 
! Отговори
Безделник преди 11 месеца
Предпочитам следобеден сън, отколкото да ходя на работа!
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е и тоя лъже съвсем нагло
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Край на безработицата в България!
2
0
 
5
 
! Отговори
Кой преди 11 месеца
Е,й?
1
0
 
16
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 месеца
Робите свършиха, това им е проблема на робовладелците. Няма читави роби, само павиани из Бг