Нова добавка от 207 лева за пенсионери инвалиди

Парите ще получават само тези, които имат право на лична помощ
15 май 2023 10:30, Стела Стоянова
17
Нова добавка от 207 лева за пенсионери инвалиди
Снимка БГНЕС

Всички пенсионери, които имат право на лична помощ, да имат право и на добавка. Това е предложението на служебното правителство, написано в законопроекта на държавното обществено осигуряване.

В момента само пенсионерите с ТЕЛК над 90%, които постоянно се нуждаят от чужда помощ, вземат към определената им пенсия добавка в размер на 75% от социалната пенсия за старост. Сега тази допълнителна помощ е 185,25 лв. След последните промени при хората с психични заболявания чужда помощ може да бъде определена и при 80 и над 80% трайно намалена работоспособност. А при децата тя може да бъде определена и при по-нисък процент.

Още по темата
От 1 юли пък социалната пенсия за старост да се вдигне с 12%, предлага служебното правителство. Така тя ще стане 276,64 лв. А добавката, която се определя от нея, ще достигне 207,48 лв.

Добавка за чужда помощ в момента получават 65  300 пенсионери.

С промяната се очаква те да се увеличат с около 15  000 души.

С бюджета се предлага и друга промяна - социалната пенсия за старост за хората, навършили 70 г., да се обвърже с линията на бедност, а не с гарантирания минимален доход, както е в момента.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Олигофрен преди 4 месеца
Изчисли и чучелото да се маха
16
2
 
5
 
! Отговори
Да преди 11 месеца
България дори през социализма не беше социална държава от класата на Испания, Италия, Гърция, Германия, Великобритания... Аз съм инвалид, но шофирам лек автомобил. Проблем е намирането на работа, защото повечето работодатели не искат инвалиди във фирмите си. Не е нормално да мога да работя на определени машини и работни места без никакви проблеми, но да не ме приемат. Там приемат нещастни ***.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Все пак смисълът не е ли да се трупат пачки и да си гледаш кефа :)
14
4
 
1
 
! Отговори
Кенефа метев преди 11 месеца
метев...***...аз ако те напипам,хем ще си инвалид,хем няма да доживееш до 60! За това смучи *** на борисОфф!
13
2
 
3
 
! Отговори
ГЕНОЦИД преди 11 месеца
А ДАЛИ ИМА ИНВАЛИДИ С ЧУЖДА ПОМОЩ И ДА СА ДОЖИВЯЛИ НАД 70 ГОДИНИ? СЪМНЯВАМ СЕ.
12
0
 
11
 
! Отговори
Не е ли Позор преди 11 месеца
Толкова струва една скромна закуска на Габриел Фон Хаджидимово в Брюксел.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
няма ги парите по сметките на инвалидите за този месец..а вие само се драчите по телевизиите в кое чекмедже колко да откраднете и в кой апарт.да заведете любовниците.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
недейте,не всички са измамници,има сакати,дементни хора,които са наистина болни и безпомощни,просто да не ви идва до главата,само памперсите да възрастен са по 100лв на месец.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
няма ги парите от социално подпомагане,днес е 15-о число,обикновено още на 11 заверяват сметките.до 123лв на сакатите ли опряхте?
8
1
 
3
 
! Отговори
Аз съм долният преди 11 месеца
Цензурирахте думата Л.и.ла.ви
7
11
 
3
 
! Отговори
Не се наядоха преди 11 месеца
Стига с тия пенсионери ! А за децата (българските) кога ще има нещо ? Защото в момента няма нищо ? Дори и смешните 40 лв детски...Държавата се грижи само за дърти и *** !
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
пенсионери инвалиди - кои? онези които си платиха по 2000лв преди време и всичките ги изкараха инвалиди. А какво стана с онзи от Хасково на 40г дето пише че е сляп а той кола си кара и карти играе? Нещо тишина, ама нали са народни пари няма проблем а честните хора продължават да изнемогват.
5
0
 
14
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 11 месеца
Продължавате да се подигравате и да стимулирате едни за сметка на други . Отлично е , че им увеличавате надбавките. По-лошото е за това , че не вземате мерки за фалшивите ТЕЛК решения и за даване на разрешение за пенсиониране на реални инвалиди или хора с онкологични операции , които са десетки хиляди и не са пълноценно работещи поради последиците от заболяванията им . Вследствие на това те се разболяват и от други болести и накрая следва тяхната смърт . Щом смятате това за нормално сте некадърн
4
8
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 11 месеца
До Анонимен,допълвам,БЕЗБОЖНО много са,защо някой не даде 200 евро на пенсионерите в другите страни,но и 2 не им се подарява,а тук на тези дето съсипаха държавата и крадоха с г..за си ги обгрижваме косъм да не им падне от главата,нито умират,нито се разболяват от камък са и как иначе като цял живот не са работили от какво да се изхаби тоя организъм,арабските шейхове могат само да завиждат на бг пенсионер дето не си знае парите и имотите
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 2 - Хейтър ...
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Напротив много са !!!
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не са много, но пак е нещо.