Български иконописец с нестандартна изложба във виенска катедрала

Диан Костов: Откриването беше много вълнуващо, имаше много хора
17 май 2023 10:43, Анисия Иванова
5

Българският художник и иконописец Диан Костов представи мащабна изложба под формата на лабиринт в църквата Вотивкирхе във Виена.

"Откриването беше много вълнуващо, имаше страшно много хора, въпреки лошото време. Беше много впечатляващо и имаше хора от други градове. Туристи от Канада бяха дошли специално за откриването на изложбата", каза той в ефира на "България сутрин".

"Беше доста трудно, трябваше да направим всичко за 5-6 дни и работихме денонощно. Отецът ми даде ключ от катедралата, за да мога да влизам, когато поискам. Това е голямо доверие", посочи още Костов.

Художникът сподели, че се чувства удовлетворен и развълнуван, тъй като Виена е център на изкуството и толкова много хора са се стекли да видят труда му.

Цялата инсталация впечатлява посетителите, които признават, че не са виждали нещо подобно. Изложбата ще продължи до 26 май.

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 11 месеца
Показаното на снимката е под нивото дори на уличните графити.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Исках да гледам видеото, но ми се включиха три рекламни клипа на един и същ продукт. Три клипа. На третия просто спрях.
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Живопис наситена със символика говори много. Хубаво е, че Диан Костов по модерен начин иска да просвети младите. Иконите са цял един свят и е удоволствие да ги имаш в дома си. Те те провокират към различни усещания всеки път, когато ги погледнеш.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако искате да разпознавате иконата на Исус Христос, трябва да знаете, че той най-често се изобразява с книга. Тя може да бъде отворена или затворена. Книгата съдържа цитат от Евангелието. Някъде може да е изобразен и със свитък, но символичното тълкуване е винаги едно и също. - спасителното учение, с което Христос дойде в света.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
E па покажете иконите... Дан'би да има и такива със зачеркнати младенци?